Hac kuralarında merak edilenler?

Diyanet İşleri Başkanlığınca hac kurasında, başvuru yoğunluğu ve kontenjan sınırı nedeniyle 10 yıldır katsayılı sistem uygulanıyor.

Haberler 08.01.2020 - 10:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyanet leri Bakanlnca, hac ibadetini yerine getirmek üzere bavuranlarn saysnn her yl artmas ve kontenjan snr nedeniyle 10 sene önce balatlan katsayl kura sistemi, hac adaylarnn adil ekilde belirlenmesine imkan salyor.

2020 Yl Hac Protokolü çerçevesinde, kontenjan 3 bin 430 kii artrlarak 83 bin 430a çkarld. Hacca bu yl gitmek isteyenler, geçen 11 Kasm-13 Aralkta ön kayt bavurularn tamamlad.

Türkiyede 2 milyonu akn hac adaynn merakla bekledii bu yln hac kuras, 9 Ocak Perembe günü Diyanet leri Bakanl Konferans Salonunda bilgisayar ortamnda, noter huzurunda kamuoyuna açk yaplacak.

Hac adaylar, kura çekiminin ardndan sonuçlar saat 21.00den itibaren e-Devlet üzerinden örenebilecek. Ayrca hac adaylarna ksa mesaj yoluyla kura sonucuna ilikin bilgi iletilecek. Hac kesin kaytlar, 13-24 Ocakta müftülükler ve acentelere yaplacak.

- Dünyada 3 tür kura sistemi uygulanyor

Diyanet leri Bakanl Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Remzi Bircan, Türkiye ve dünyada hac organizasyonlar kapsamnda sra, salt kura ya da katsayl kura sisteminin uygulandn söyledi.

Türkiyede önceden bavuru says az olduu için kayt yaptran herkesin hacca gidebildiini belirten Bircan, bu saynn artmas ve kontenjan snr nedeniyle kurada adaletin salanmas için 2009da katsayl kura sistemine geçildiini hatrlatt.

Bircan, Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlnca her ülkeye güncel nüfusunun binde biri orannda hac kontenjan verildiini dile getirerek, öyle konutu:

Örnein sra sisteminin uyguland Malezya ve Endonezyada bir vatanda hacca gitmek için hac idare merkezine bavurduunda, kendilerine u ylda hacca gideceksin. diye bir sra veriliyor. Malezyada 2017de bir vatanda bavuruyor ve kendisine verilen sra 2115 yl. Yani 98 yl sonraya sra veriliyor. kinci sistem salt kura sistemi, bu da Nijeryada uygulanyor. Vatanda hangi ylda bavurmu olursa olsun 2,5 milyon insanla kuraya giriyor. Salt kura, herkes eit. Bu da bir yöntem.

- Türkiyede katsay esas alnyor

Türkiyenin yan sra Bosna Hersek ve Belçikada katsayl kura sisteminin uygulandn anlatan Bircan, kurann, vatandalarn konaklama tercihleri ve ön kayt yaptrdklar yllara göre hesaplanan katsay ve oranlar esas alnarak gerçekletirildiini kaydetti.

Bircan, sözlerine öyle devam etti:

Bir vatanda 2010da kaydolmusa 2020ye geldiinde 11 yl bekledii için bu say kendisiyle çarplyor. Bu vatandan katsays 121dir. smi 121 defa kurada dönmü oluyor. Dolaysyla çkma ans daha da artyor. Eer bir vatandamz 2020de hac ön kayd yapmsa birinci yl olduu için katsays 1dir. Vatandamz 2010da bekarken kaydolmu ama 2017de evlendiinde eiyle kuraya girmek istiyorsa, bu sefer u yöntem uygulanyor. 2010dan 2020ye bekleme süresi 11 yl. Bunun katsays 121. 2017de kaydolan ei 4 yl bekledii için katsays 16 oluyor. Bu iki katsaynn toplamnn 2ye bölünmesi sonucu çkan rakam, iki kiinin kura katsays oluyor.

- Salk sorunu olanlarn hakkn kaybetmemesi için heyet raporu gerekiyor

Hac kurasnda çkan ancak salk sorunu yaayan vatandalarla ilgili de Bircan, u bilgileri verdi:

2020de kesin kayt hakk kazanan bir vatanda salk sorunlar sebebiyle hacca gidemeyecek durumdaysa salk durumunu belirtir bir heyet raporu almas lazm. Bizim onu heyet raporuna istinaden 2021e erteleme ansmz var. Bir vatandamz 2020de kesin kayt hakk elde edip ancak gitmek istemedii takdirde, bir sonraki yln hac kurasna edinmi olduu katsayyla girecek. ki kez üst üste gitmekten vazgeçip gidemezse katsaylar sfrlanyor.

Ana Sayfaya Git