HDP'li belediye başkan adayına 115 yıl istendi

Mardin'in Artuklu ilçesinde belediye başkan adayı gösterilen Prof. Dr. Nurettin Turğay hakkında, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Haberler 12.03.2019 - 13:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mardinde HDPnin Artuklu Belediye Bakan aday Prof. Dr. Nurettin Turay hakknda, silahl terör örgütüne üye olmak suçundan 7 yl 6 aydan 15 yla kadar hapis cezas istemiyle dava açld.

Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnca Turay hakknda hazrlanan iddianame, 9. Ar Ceza Mahkemesince kabul edildi.

PKK/KCKnn kuruluu, yaplanmas ve amac hakknda detayl bilgiye yer verilen iddianamede, Turayn örgütün sözde yasama organ konumunda olan Demokratik Toplum Kongresinin (DTK) bileeni Demokratik slam Kongresinde (DK) faaliyet yürüttüü belirtildi.

Turay hakknda iletiimin dinlenmesi ve kayda alnmas tedbiri neticesinde PKK/KCKnn güdümünde yayn yapan televizyon kanalna açklamalarda bulunduunun belirlendii ifade edilen iddianamede, söz konusu görümelere ilikin unlar kaydedildi:

Görümede Turay, terör örgütü PKK/KCKnn amaçlar dorultusunda Kürt vatandalarn devlet ve Türk halk tarafndan sözde dland yönünde kamuoyunda alg oluturmak istemitir. Turayn insanlar terör örgütü faaliyetlerinin meru olduuna inandrmak, vatandalarn devlete, Türk milletine kar kin ve nefret duygular beslemesini salayarak devlete küskün kitleler oluturmak maksadyla faaliyetlerde bulunduu deerlendirilmektedir.

- HDP Amed hattndan terörist cenazesine katlma mesaj alm

ddianamede, Turaya HDP Amed isimli hat sahibi tarafndan atlan mesajlarda, PKK/KCKda silahl faaliyet yürütürken ölen örgüt üyelerinin cenaze törenine katlmaya yönelik çarda bulunulduunun tespit edildii kaydedildi.

Söz konusu davet mesajlarnda etkisiz hale getirilen PKKl teröristleri kahraman olarak göstermek için kamuoyu oluturmaya çalld belirtilen iddianamede, Terör örgütü PKKnn faaliyetlerini merulatrmak, hakl klmak adna eylem ve faaliyetlerde bulunduklar, bunun için cenaze törenlerini de toplumsal olay ve gösteriye dönütürerek terör örgütünün eylemlerini merulatrmaya çaltklar anlalmtr. denildi.

- PKK-FETÖ balantsna ilikin ihbarlar yer ald

ddianamede, Turay hakknda, Dicle Üniversitesinde görev yapt dönemde PKK ve Fetullahç Terör Örgütü (FETÖ) ile balantl olduuna dair 4 ayr ihbarn yapld aktarld.

HDPnin geçen sene zmirden milletvekili aday gösterdii dönemde Turayn bir röportajna da yer verilen iddianamede, Turayn ifadelerinde PKKy ve örgütün ideolojisini açkça destekleyerek, sahiplendiinin anlald belirtildi.

Turayn Türk Silahl Kuvvetleri (TSK) tarafndan Suriyenin Afrin bölgesinde YPG/PKK-DEA mensuplarnn etkisiz hale getirilmesi amacyla yürütülen Zeytin Dal Harekatna ilikin terör örgütü PKK/KCKy destekler mahiyette ifadelerde bulunduu ifade edilen iddianamede, Kürt kökenli vatandalarn Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Türk milleti tarafndan sözde katledildii, ezildii ve sömürüldüü yönünde kamuoyunda alg oluturmak istedii kaydedildi.

ddianamede, u deerlendirmede bulunuldu:

üphelinin, terör örgütü PKKnn KCK yaplanmasnda örgütün hiyerarik yapsna dahil olarak faaliyet yürütmek suretiyle üzerine atl silahl terör örgütüne üye olma suçunu iledii hususunda kamu davas açmay gerektirir nitelikte yeterli üphe oluturacak delil elde edildii anlalmtr.

- stenilen ceza

ddianamede, tutuksuz sank Prof. Dr. Nurettin Turay hakknda, silahl terör örgütüne üye olmak suçundan 7 yl 6 aydan 15 yla kadar hapis cezas isteniyor. PKK/KCKnn KCK/TM yaplanmasnn sözde toplumsal alan sorumlusu, kadn alan yaplanmas, ideolojik alan, kent meclisleri, i birlikçi, DTK basn, yayn, kültür yaplanmas, yerel yönetimler komisyonu ve siyasi partiler alanlarna yönelik Diyarbakr merkezli 9 ilde 9 Ekim 2018de düzenlenen operasyonda gözaltna alnan Turay adli kontrol hükümlerince serbest braklmt.

Ana Sayfaya Git