Hurda alarmı!

İçişleri Bakanlığı trafik güvenliğini ve kamu düzenini tehlikeye atan cadde, sokak ve meydanlardaki, hurda, atıl araçlar için harekete geçti. Araçların toplatılması genelgesi yayınlandı.

Haberler 29.01.2022 - 02:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HABER MERKEZ

çileri Bakanlnca 81 il valiliine gönderilen genelgeye göre kara yolunu kullananlar uzun süre etkileyecek ekilde park edilmi, terk edilmi veya hasara uram araç sahiplerinin uyarya ramen çekmedii araçlar trafikten men edilecek.

çileri Bakanl, trafik güvenliini ve kamu düzenini tehlikeye atan cadde, sokak ve meydanlardaki, hurda veya atl durumdaki araçlara yönelik tedbirleri içeren genelgeyi valiliklere gönderdi.

Genelgede, nüfus ve araç younluunun artmasna bal olarak park alan ihtiyacnn artt, bu durumun zaman zaman trafik güvenliini ve younluunu olumsuz etkiledii belirtildi.

HURDA ARAç ALARMI

Cadde, sokak, meydan gibi kamunun ortak kullanm alanlarna ya da özel mülkiyete konu yerlere uzun süreli braklan, terk edilmi, hurda, atl, buluntu, hasara uram, kullanlamaz hale gelmi araçlarn, oluturduklar görüntü ve çevre kirliliine dikkat çekilen genelgede bu araçlarn patlama ve yanma riski nedeniyle kamu düzeni ve güvenliini de tehdit ettii vurguland.

Ayrca genelgede, son dönemlerde park, meydan gibi alanlarla birlikte özel mülkiyete konu tanmazlarda bu ekildeki araçlardan kaynakl sorunlarn çözümüne yönelik ikayet ve taleplerin artt da kaydedildi.

ZLENECEK ADIMLAR

Genelgede, bu araçlarla ilgili izlenecek admlar ve yöntemler öyle sraland:

- 5393 sayl Belediye Kanununun 15inci maddesi ve 5216 sayl Büyükehir Belediyesi Kanununun 7nci maddesi uyarnca belediye snrlar içerisinde belirlenmeyen hurda alan varsa bir an evvel belirlenmesi salanacak. Söz konusu araçlar niteliklerine göre (hurda ya da terk edilmi olma durumuna bal olarak) belediyelerce belirlenen hurda depo alanlar veya yediemin otoparklarnda muhafaza altna alnacak.

TRAFKTEN MEN EDLECEK

- Karayollar Trafik Yönetmeliinin 174üncü maddesi kapsamnda kara yolunu kullananlar uzun süre etkileyecek ekilde park edilmi, terk edilmi veya hasara uram araçlarn, trafik zabtasyla birlikte 2918 sayl Karayollar Trafik Kanununun 6nc ve Karayollar Trafik Yönetmeliinin 7 ve 9uncu maddelerince emniyet ve jandarma hizmetleri snfndaki dier personel ve belediye zabtas tarafndan tespit edilecek ve ruhsat sahiplerine araçlarn kaldrmalar hususunda gerekli tebli yaplacak. Kaldrlmayan araçlarn trafik zabtasnca trafikten men edilmesi salanacak.

- 5326 sayl Kabahatler Kanununun 41/6 maddesi uyarnca kullanlamaz hale gelen motorlu kara veya deniz nakil araçlarn ya da bunlarn mütemmim cüzlerini sokaa veya kamuya ait yerlere brakan araç sahiplerine kaldrmalar yönünde tebli yaplacak. Teblie ramen araçlarn kaldrmayanlara ilem yaplarak, bu araçlarn hurda alanlara kaldrlmas salanacak. Bunlarn kaldrlmasna ilikin masraflar ise sahibinden tahsil edilecek.

- Karayollar Trafik Kanununun Ek 14üncü maddesi kapsamnda buluntu olmas nedeniyle veya bu kanun hükümleri gereince trafikten men edilerek alkonulan ancak sahipleri tarafndan 6 ay içinde teslim alnmayan veya aranmayan araçlarn Milli Emlak müdürlükleri vastasyla satlmas salanacak.

- Valiliklerce mahalli artlar da dikkate alnarak konuya ilikin hazrlanan genel emir örnei yaymlanacak.

VAL VE KAYMAKAMLIKLAR

- Vali/kaymakam bakanlnda düzenlenen vatandala buluma veya muhtar toplantlar bata olmak üzere benzer toplant veya etkinliklerde kolluk birimlerince konu hakknda gerekli bilgilendirme yaplacak. Vatandalardan konuya ilikin gelen ihbarlar ivedilikle deerlendirilecek.

- Toplumsal farkndal artrmak amacyla ilgili birimlerce koordinasyon kurularak konu hakknda broürler hazrlanarak datlacak. Sosyal medya üzerinden bilgilendirme/ bilinçlendirme faaliyetleri yürütülecek.

MEVCUT DURUM TESPT

- Vali tarafndan görevlendirilecek vali yardmcsnn koordinesinde kaymakamlklar, yerel yönetimler, kolluk birimleri, ilgili meslek odalar ile kamu kurum ve kurulularnn ortak çalmasyla mevcut durum tespiti yaplacak.

- Kamuya ait yerlerde veya özel mülkler üzerinde terk edilmi, hurda, atl, buluntu, hasara uram, kullanlamaz hale gelmi veya makul sürenin üzerinde park halinde bulunan araçlara dair envanter çalmas yaplacak. Bu ekilde tespiti yaplan araçlarn hurda depo alanlarna kaldrlmasna veya yediemin otoparklarnda muhafaza altna alnmas dair ilerlemeler, üçer aylk dönemler (mart, haziran, eylül, aralk aylarnn sonlarnda) halinde çileri Bakanlna gönderilecek.

Ana Sayfaya Git