Işık hadisesi gerçekleşmedi

Siirt'teki "ışık hadisesi" bulutlu hava nedeniyle gerçekleşmedi

Haberler 22.03.2022 - 00:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Siirtin Tillo ilçesinde 258 yl önce brahim Hakk Hazretlerinin yaptrd k düzeneiyle, günein ilk nlarnn hocas smail Fakirullah Hazretlerinin baucunu aydnlatmas hadisesi havann bulutlu olmas nedeniyle izlenemedi.

Kar dolaysyla beyaza bürünen ilçede kaymakamlk ve belediye tarafndan ilçe meydannda sabah namaznn ardndan düzenlenen etkinlikte Siirtin yan sra farkl illerden baz vatandalar bir araya geldi.

Belediye hizmet binasndaki dev ekrandan hadiseyi izlemek için günein domasn bekleyenler, cep telefonlaryla o anlar kaydetmeye çalt.

Saat 06.30 sularnda ve yaklak 5 dakika sürmesi beklenen k olay, hava muhalefeti dolaysyla gerçeklemedi. Bu nedenle vatandalar için dev ekrana eski görüntüler yanstld.

Tillo Belediye Bakan dham Aydn, vatandalara belediye binasnda kahvalt ikramnda bulundu.

Türk Kzlay Siirt ubesi de etkinlik boyunca çorba datt.

HADSEY ZLEMEK çN L DIINDAN GELDLER

Vatandalardan Emel Dahi, Gaziantepten bir grup arkadayla ilçeye geldiklerini söyledi.

Her yln ekinoks günlerinde ilçeye geldiklerini belirten Dahi, Tillodaki manevi atmosferi yaamak için geldik. Bu yl güne hadisesi havann bulutlu olmasndan dolay gerçeklemedi. dedi.

Gaziantepten gelen Meryem nci de souk havaya ramen Siirte ulatklarn belirterek, Tilloda brahim Hakk Hazretlerinin hocas smail Fakirullah Hazretleri için yapm olduu güne düzeneini izlemeye geldik. diye konutu.

Sinan Avc da havann çok souk olduunu ve gökyüzünü bulutlarn kapladn belirterek, bu nedenle hadiseyi gözlemleyemediklerini kaydetti.

Etkinlie, Vali Osman Hacbektaolu, Kaymakam Muhammed Sait Baytok, l Kültür ve Turizm Müdürü rfan Tekin, l Müftüsü Vehap Kapcolu, protokol üyeleri ve vatandalar katld.

IIK HADSES

Siirtin Tillo ilçesinde hocas smail Fakirullahn 1734te vefatnn ardndan çok üzülen brahim Hakk Hazretleri, Hocamn baucuna domayan günei neyleyim? diyerek araya girmiti. brahim Hakk Hazretleri, hocas için yan tarafnda kule bulunan bir türbe ve Tillonun yaklak 3 kilometre uzanda tepe üzerinde ta duvar yapmt.

Her yl ekinokslarda doan günein, duvarn ortasnda bulunan pencereden süzülen ilk nlar, kuledeki aynaya yansdktan sonra n krlmas yöntemiyle pencereden türbeye ve oradan da smail Fakirullah Hazretlerinin baucuna douyor. 1960l yllarda yaplan restorasyonda, pencerenin yerinin deimesi sonucu düzenek izlenemez hale gelmiti. 2011de deiik üniversitelerden bilim adamlarnn yaptklar çalmayla yeni bir pencere açlarak olayn tekrar izlenmesi salanmt.

Ana Sayfaya Git