"Işık hadisesi" ilgiyle izlendi

Siirt'in Tillo ilçesinde, İbrahim Hakkı Hazretleri'nin 257 yıl önce yaptırdığı ışık düzeneğiyle güneşin ilk ışınlarının hocası İsmail Fakirullah Hazretleri'nin başucunu aydınlatması hadisesi büyük bir ilgiyle izlendi.

Haberler 24.09.2021 - 09:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Siirt Valisi Osman Hacbektaolunun himayelerinde, Tillo Kaymakaml ve Tillo Belediyesince ilçe meydannda düzenlenen programda, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamnda maske, sosyal mesafe ve hijyen kurallarna uyuldu.

Programa, çileri Bakan Süleyman Soylu ve ei Hamdiye Soylu, Türkiye Barolar Birlii Bakan Metin Feyziolu, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Akta, Jandarma Genel Komutan Orgeneral Arif çetin, Sahil Güvenlik Komutan Tümamiral Ahmet Kendir, Siirt Valisi Osman Hacbektaolu, AK Parti Genel Bakan Danman Yasin Aktay ve AK Parti Siirt Milletvekili Osman Ören katld.

Vatandalarn da ilgi gösterdii programda UNESCO Dünya Miras Geçici Listesine 2015 ylnda dahil edilen, Erzurumlu brahim Hakk Hazretlerinin hocas smail Fakirullahn vefat üzerine Hocamn baucuna domayan günei neyleyim? diyerek 257 yl önce türbesinde yaptrd k düzeneiyle günein ilk nlarnn hocasnn baucunu aydnlatmas hadisesinin gerçeklemesi beklendi.

Tekbir ve salavatlar eliinde bekleyen vatandalar, günein domasyla saat 06.17de gerçekleen ve 5 dakika süren hadiseyi meydanda kurulan dev ekranlardan takip etti.

Bakan Soylu beraberindekilerle k hadisesini türbeden izledi.

Soylu, hadisenin izlenmesinin ardndan türbe çknda Pervari ilçesinde 10 Kasm 2012de meydana gelen helikopter kazasnda ehit olan 17 askerden Uzman çavu Kürat Günein ei Hatice Güne ve kz rem Güne ile bir süre görütü.

Daha sonra programa katlan vatandalarla görüen Soylu, onlarla fotoraf çektirdi.

Tillo Belediyesince programa katlan vatandalara çay, çorba ve simit ikramnda bulunuldu.

IIK HADSES

Siirtin Tillo ilçesinde hocas smail Fakirullahn 1734te vefatnn ardndan çok üzülen brahim Hakk Hazretleri, Hocamn baucuna domayan günei neyleyim? diyerek araya girmiti. brahim Hakk Hazretleri, hocas için yan tarafnda kule bulunan bir türbe ve Tillonun yaklak 3 kilometre uzanda tepe üzerinde ta duvar yapmt.

Her yl ekinokslarda doan günein, duvarn ortasnda bulunan pencereden süzülen ilk nlar, kuledeki aynaya yansdktan sonra n krlmas yöntemiyle pencereden türbeye ve oradan da smail Fakirullah Hazretlerinin baucuna douyor. 1960l yllarda yaplan restorasyonda, pencerenin yerinin deimesi sonucu düzenek izlenemez hale gelmiti. 2011de deiik üniversitelerinden bilim adamlarnn yaptklar çalmayla yeni bir pencere açlarak olayn tekrar izlenmesi salanmt.

Ana Sayfaya Git