Kul ve kamu hakkını koruyalım

Diyarbakır’daki Ulu Cami’de cuma namazını kılan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, “İnsan imanla yücelir” konulu hutbede, “Tüm canlıların elimizden ve dilimizden güvende olmasına özen gösterelim. Kul ve kamu hakkını, yetimin malını koruyup gözetelim. Etrafımıza sevgi ve muhabbet dağıtalım” dedi.

Haberler 06.11.2021 - 00:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyanet leri Bakan Ali Erba, dünya ve ahiret mutluluunun hakkyla Rabbine itaat eden, içtenlikle iman esaslarna sarlan, ihlasla ibadetlere devam eden ve güzel ahlaktan taviz vermeyen müminlerin olacan söyledi.

Erba, Diyarbakrda merkez Sur ilçesindeki tarihi Ulu Camide irat ettii nsan manla Yücelir konulu hutbede yüce Allahn sayamayacaklar kadar bol ve güzel nimetlerinin bulunduunu ancak bu nimetlerden daha deerli ve önemlisinin iman olduunu söyledi.

ERBA HUTBE RAT ETT

manla insann yüceldiini, kalplerin huzur bulduunu, vicdanlarn berraklatn, akllarn durulduunu, kabirlerin aydnlandn, maheri feraha erdiini, srattan geçildiini, cennete girildiini kaydeden Erba, mandr, o cevher ki ilahi ne büyüktür. mansz olan pasl yürek sinede yüktür. Aziz müminler, iman, Peygamber Efendimizin Allah Tealadan getirdii her eyin doru olduunu dil ile ikrar, kalp ile tasdik etmektir. diye konutu.

slam ile ereflenmenin ilk artnn Allaha iman olduuna dikkati çeken Erba, öyle devam etti:

Mümin, Rabbinin bir tek olduuna, her eyi yoktan var ettiine, yaattna ve yönettiine can gönülden inanr. Yalnzca Allaha ibadet eder ve yalnzca ondan yardm diler. Allaha samimiyetle balanan mümin, doumundan ölümüne kadar yan banda bulunan, kendisini koruyan, balanmas için dua eden meleklerin varlyla huzur bulur. Mümin, ruhuna ve bedenine ifa, gönlüne ve zihnine sükunet, sözüne ve hayatna anlam katan Kuran- Kerime smsk sarlr. Yüce Kitabmz en güzel bir ekilde yaayan Peygamberimizin sünnetine tabi olur. Zira o bilir ki sözün en güzeli Allahn Kitab, rehberliin en güzeli ise Peygamberimizin rehberliidir. Mümin, ahirete de iman eder. Dünyann geçici, ahiretin ise asl yurdu olduunu bilir. Dünyada iken yapp ettiklerinin hesabn ahirette verecei bilinciyle bir ömür sürer.

VCDANINI KULLANIR

Nihayetinde mümin, kadere ve kazaya, hayr ve errin ancak Allahn yaratmasyla meydana geldiine inanr. Bununla birlikte o, iradesini, akln ve vicdann kullanr. En iyiye, en doruya ve en güzele ulamak için var gücüyle gayret eder. Zira kula düen çalp çaba göstermektir, takdir, elbette Cenabhakka aittir.

mann gönüllerde kök salmasnn, esaslarn hayata yanstmaktan geçtiini dile getiren Erba, nandmz deerleri yaamaya ve yaatmaya gayret edelim. Tüm canllarn elimizden ve dilimizden güvende olmasna özen gösterelim. Kul ve kamu hakkn, yetimin maln koruyup gözetelim. Etrafmza sevgi ve muhabbet datalm. yilik yaptmzda sevinip hamdedelim, kötülük yaptmzda ise üzülüp tövbe edelim. Unutmayalm ki dünya ve ahiret mutluluu, hakkyla Rabbine itaat eden, içtenlikle iman esaslarna sarlan, ihlasla ibadetlere devam eden ve güzel ahlaktan taviz vermeyen müminlerin olacaktr. ifadelerini kulland.

Erba, hutbenin ardndan dua etti ve cuma namazn kldrd.

Ana Sayfaya Git