Kumar bağımlılığında yaş düşüyor!

Kumar bağımlılığında başlangıç yaşının 15’e kadar düştüğüne dikkat çeken uzmanlar, bir dönem daha çok erkeklerde görülen bağımlılığın artık kadınlarda da görüldüğünü söylüyor. Uzmanlara göre mutlaka psikiyatrik bir hastalıkla seyreden kumar bağımlılığının en büyük sebeplerinden biri depresyon.

Haberler 27.07.2018 - 09:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Psikiyatri Uzman Doç. Dr. Gül Erylmaz, kumar bamllnn balangç yann 20li yalarn altna kadar dütüüne dikkat çekti.

Baka hastalklar elik ediyor

Kumar bamllnda mutlaka psikiyatrik bir hastaln elik ettiini belirten Doç. Dr. Gül Erylmaz, unlar söyledi: Özellikle ergenlikte dikkat eksiklii ve hiperaktivite bozukluun kumar bamllyla çok yakn bir ilikisi vardr. Yani kumar bamllnda baka psikiyatrik hastalklar da çok sk görülmektedir. Alkol ve madde bamll çok sk gözükmektedir. Özetle ikincil bir hastalk da çok sk gözükmektedir o yüzden kumar bamll tedavisi, bütüncül olarak ele alnmas gereken bir hastalk grubudur. Obsesif Kompulsif dediimiz taknt bozukluu çok sk gözükmektedir. O nedenle bu bozukluklarn tedavi edilmesi, bamlln tedavisine katkda bulunmaktadr. Bu hastalklar tedavi edilmedii sürece de tedavi eksik kalacaktr.

Kumar bamllnn balangç ya, 20li yalarn alt

Ülkemizde kumar bamllnn giderek artan bir hastalk olduunu vurgulayan Doç. Dr. Gül Erylmaz, Bu rahatszlkta en önemli faktörlerden bir tanesi; balangç ya genellikle 20li yalarn altndadr. Ergenlik dönemi, kumar bamlln balangç ve geliimi açsndan önemli bir dönemdir. Ergenlerin bu anlamda daha dikkatli olmas, hem ailelerin hem de kendilerinin bilgilerinin olmas gerekmektedir. Balangç ya 15 ile 19 yana kadar dümektedir. çou kumar bamllnn balangç ya bu civardadr. Genellikle erkeklerde fazladr ama son yllarda kadnlarda da giderek artmaktadr. Deien dünya düzeni ile ilgili olabilir ya da ulalabilirliin kolayln ile ilgili birçok neden söylenebilir dedi.

Bamllk irade sorunu deil, bir hastalk

Bamlln bir beyin hastal olduunu belirten Doç. Dr. Gül Erylmaz, unlar söyledi:

Bamllk beyni ilgilendiren bir hastalktr. Her ne kadar bize gelen hastalarmz ve ailelerimiz bir irade sorunu olarak tanmlasalar da Bu hastann iradesi yok, kendine sahip olamyor ya da kendilerini Artk ben iyiletim, farkndaym, kendi iradem güçlüdür eklinde tanmlasalar da bu bir irade sorunu deil, bir hastalk olarak kabul edilmektedir. Hem psikolojik hem de biyolojik nedenleri vardr. Beyindeki baz kimyasallardan kaynaklanan nedenlerle ya da baz psikolojik sorunlar nedeniyle de bu hastalk oluabilir. Hatta baz ilaçlarn yan etkisi olarak da karmza çkabilmektedir. Yani bir hastaln tedavi sürecinde de hiç olmayan bir ekilde böyle bir hastala yakalanabilir. Dolaysyla bamlln nedenleri birçok nedenle ilikilendirilebilir. Niye özellikle alt böyle çizilmektedir? çünkü bu faktörler ortaya çkarlp tedavi edilirlerse ancak o zaman bu hastaln tedavisi mümkündür diyebiliriz. Tedavisi olan bir hastalk grubudur ama nedenlerinin iyi aratrlmas belki de birçok faktör bir aradaysa bütün faktörlere yönelik de ayr ayr tedavileri hem kiisel terapi hem aile terapileri hem de beyindeki o rahatszlk anlamnda yaplabilir diye konutu.

Artk kadnlarda da görülüyor

Kumar bamllnn genellikle erkeklerde görüldüünü ancak son dönemlerde kadnlarda da ortaya çktn ifade eden Doç. Dr. Gül Erylmaz, Bu durum, kumar bamllnn artk genel popülasyonda oldukça fazla ilerlediini bize düündürmektedir dedi.

En önemli psikolojik neden: Depresyon

Kumar bamllnn pek çok nedenleri olduunu belirten Doç. Dr. Gül Erylmaz, Bir tanesi psikolojik nedenler ki en önemli psikolojik nedenlerin banda da depresyon saylabilir. Yani mutsuzluk, keyifsizlik, bota kalma, kendini ifade etme ile ilgili skntlar kumar bamllna itebilir. Özellikle genetik faktörler serotonin seviyesini düzenleyememe, baz dopamin reseptörleri gibi kimyasal reseptörlerin bozukluu da bu rahatszlk için önemli bir biyolojik sebep olarak gösterilebilir.Bir dier sebep olarak Parkinson gibi önemli nörolojik hastalklarn tedavisinde kullanlan baz ilaçlarn da kumar bamllna neden olabiliyor. Bunun gibi birçok faktörün neden olduu söylenebilir diye konutu.

Kumar bamll 4 evreden oluuyor

Kumar bamllnn genellikle dört evre ile seyrettiini belirten Doç. Dr. Gül Erylmaz, unlar söyledi:

lk evre; kazanç evresidir. Bu kazanç evresinde genellikle de bir kazanç hikayesi vardr. Hastalar tarafndan Evet hocam bir kere çok iyi kazanmtm ve hala onu kazanabileceimi düünerek oynuyorum eklinde söylenir. Kazanç evresinin sonrasndaki evre ise; kaybetme evresi. Ardndan da gelien tükenme evresi. çünkü maddi ve manevi ciddi kayplar olurken, ailelerin de ayn anda maddi ve manevi tükenmeleri olmaktadr. Yalan söylemeler, depresyon, kendine zarar verme bu evrede çok sk gözükmektedir. Tükenme evresinden sonra da vazgeçme evresi görülür. Vazgeçme kelime itibaryla artk bitirme ve tedavi olma, hastann Ben oynamayacam dedii evredir; ama düzensiz aralklarla tekrar oyunlarn ve bununla beraber tekrar kayplarn olduu dönemdir. En çok da tedavi aamasna bu aamada gelinir ne yazk ki.

Tedavide ailenin görevi önemli

Kumar bamll tedavisinde psikolojik ve biyolojik faktörler kadar ailenin de önemli olduunu belirten Doç. Dr. Gül Erylmaz, Ailelerin tutumlar deimedii sürece kumar bamllnn tedavisi hep bir eksik kalr. Anne-baba ya da aileden herhangi biri gerekenleri yapt sürece o zaman tedavi üçüncü ayan tamamlam olmaktadr. Psikolojik faktörler tek tek ele alnmakta, ele alnmad zaman da hep eksik kalmaktadr. Sadece ilaç tedavisi ile olacak bir davransal bamllk türü deildir dedi.

Ana Sayfaya Git