Kürtlerin Türkçe ilgisi yükseliyor!

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde Türkçe öğrenmeye ilgi yüksek

Haberler 12.02.2022 - 00:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Irak Kürt Bölgesel Yönetiminde (IKBY) i hayat ve eitimde salad avantajlarn yan sra Türk dizilerine yönelik ilginin artmasyla birçok kii, okullar, üniversiteler ve dil kurslarnda Türkçe örenmeyi tercih ediyor.

IKBYde gündelik hayatn birçok noktasnda Türkçe konuan kiilere rastlamak mümkün.

Bölgede faaliyet gösteren çok sayda Türk irketin yan sra Türkiye ile gerçekleen youn ticaret nedeniyle birçok kii, i hayatnda salayaca faydalar dikkate alarak Türkçe öreniyor.

Eitimini Türkiyede sürdürmek ya da Türk kurum ve üniversitelerinden burs kazanmak için Türkçe örenenler de mevcut. Öte yandan, Türk dizi ve filmlerini orijinal dilinde izlemek isteyenler de Türkçe kurslarnda eitim alyor.

TÜRKYEDEK 23 ÜNVERSTE LE LKLER VAR

Salahaddin Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyat Bölüm Bakan Doç. Dr. Hazm Burhan, AA muhabirine yapt açklamada, bölüme 2008-2009 eitim ylnda örenci almaya baladklarn söyledi.

Youn ilgiyle karlatklarn belirten Burhan, her dönem 40-45 kiinin bölümü seçtiini, ancak normalde 30-35 örenci aldklarn ifade etti.

Türkiyedeki kurumlarla, özellikle Yunus Emre Enstitüsü ile çok güçlü balantlar olduunu aktaran Burhan, Türkiyedeki 23 üniversite ile Mevlana ve Erasmus gibi programlar dahil protokollerinin bulunduunu belirtti.

Burhan, Kovid-19 salgn dönemi haricinde Türkiyedeki üniversitelere yaz kursu için örenci gönderdiklerini de kaydetti.

TÜRKçE, NGLZCEDEN SONRA KNC DL

IKBYde Türkiye ile çok fazla ticaret yapldna, bölgedeki irketlerde çalmak için Türkçeye de ihtiyaç olduuna dikkati çeken Burhan, (Türkçe) Bölgede önemi bakmndan ngilizceden sonra ikinci dil saylr. dedi.

Örencileri arasnda IKBYde iyi mevkilerde çalanlar bulunduunu dile getiren Burhan, yi seviyede Türkçe bilenlerin, çok kolay i bulma imkan var. diye konutu.

ERBLDE LK TÜRKçE KURSU 2010DA AçILDI

Salahaddin Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyat Bölümü Öretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kervan ükür, Erbilde özel bir dil merkezinde de Türkçe dersleri veriyor.

AA muhabirine konuan ükür, Erbilde ilk Türkçe kursunun 2010da açldn, ilk kursta 20 örenciye ders verdiklerini, bunun da dil merkezleri için iyi bir rakam olduun belirtti.

Türkçe eitimde bugüne kadar yaklak 25 grup mezun ettik. Her sene en az 4 kursumuz oldu. diyen ükür, son olarak 4 gün önce bir grubu mezun ettiklerini söyledi.

TÜRK DZLERN DUBLAJSIZ ZLEMEK STYORLAR

Türkçe kurslarna sürekli talep olduunu vurgulayan ükür, insanlarn özellikle 3 nedenle Türkçe örenmek istediklerini anlatt.

Öncelikle Türkiyedeki irketlerle ilikili ya da Türkiyeden ürün getirmek isteyen i insanlarnn Türkçeye yöneldiini ifade eden ükür, dier örenci grubunu da Türkiyede eitim görmek ve burs kazanmak isteyenlerin oluturduunu aktard.

ükür, üçüncü grup örencilerin de Türk dizilerini dublajl ya da altyazl deil, Türkçe örenerek orijinal dilinde izlemek isteyenler olduuna iaret etti.

IRAKTA 2 BN 800 ÖRENCYE TÜRKçE ETM VERLD

Türkiye Maarif Vakf Irak Temsilcisi Ahmet Zeki Ola, Maarif Okullarndan mezun örencilerin temel olarak B2 seviyesinde Türkçe bilmesinin hedeflendiini söyledi.

Ola, Türkçe eitim müfredatnn da anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise kademelerinde bu hedefe yönelik olarak düzenlendiini aktard.

Türkiyeden yabanclara Türkçe eitimde ihtisasl Türkçe öretmenleri Maarif Okullarnda Badatta, Kerkükte ve Erbilde görev yapyor. diyen Ola, Irakta toplamda 2 bin 800 örenciye Türkçe eitimi verildiini dile getirdi.

ALELER DE çOCUKLARIYLA BRLKTE TÜRKçE ÖRENMEK STYOR

Maarif Okulunda eitim gören örencilerin yan sra velilerin de Türkçeye ilgi duyduunu anlatan Ola, unlar söyledi:

çocuklarnn Türkçe eitimi konusunda ailelerin teveccühü çok fazla. Zaten ailelerin Maarif Okullarn tercih etmesinin bir nedeni de bu eitimler oluyor. Biz Türkçe eitimi konusunda hem çocuklara eitim veriyoruz, bir taraftan ailelerin kendileri de bu eitimlerden yararlanmak istiyor.

Ola, bu nedenle Badat ve Erbilde örenci dndaki kiilere yönelik de Türkçe kurslar açtklarn ve bu kurslara daha çok velilerin katldn belirtti.

MAARF ÖRENCLERNN TÜRKYEDE ÜNVERSTE OKUMA AVANTAJI VAR

Maarif mezunu örencilerin Türkçe örenme konusunda iyi sonuçlar elde ettiini vurgulayan Ola, Bizim okullarmzda okuyan çocuklarn Türkçe eitimleri belli bir süre sonra Türkiyedeki akranlarna yakn hale geliyor. ifadesini kulland.

Ola, Maarif Okullarnda okuyan örencilerin Türkiyede üniversite eitimlerine devam etmede çok yönlü avantajlar bulunduuna dikkati çekti.

Özellikle IKBYde çok fazla Türk irketi bulunduunu ve Türkiye ile ticaretin de çok youn olduunu hatrlatan Ola, Türkiye ile temasta Türkçenin önemli avantaj saladn kaydetti.

Ana Sayfaya Git