Murat şenlikleri dualarla bitti!

DİYARBAKIR'ın Silvan ilçesinde bulunan Murat Ovası'nda kutlanan ve bölgenin en eski etkinliklerden biri olan 3 günlük Murat Şenlikleri sona erdi.

Haberler 31.03.2018 - 09:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Silvan ilçesine bal Kumgölü köyü Susam mezrasnda 641 ylndan bu yana her yl geleneksel olarak 27-30 Mart tarihleri arasnda yaplan Murat enlikleri 3üncü gününde edilen dualarla sona erdi. Etkinlie bölgeden gelen on binlerce kii katlrken, enliklere katlanlar çadr açarak, piknik ve ölen havasnda yaptklar kutlamalarda, Muaz Bin Cebel Türbesinde mumlar yakarak, dua etti ve çeitli dileklerde bulundu. Baz vatandalar enlikte kurulan pazarda alveri yaparken, bazlar ise tef eliinde gün boyu zikir yapt.

Tef eliinde seslendirilen beyitler eliinde mum yakan kadnlar ise, ellerine kna yakt. Baz kadnlar türbede bulunan aaca ip, tespih ve bez balayarak çeitli dileklerde bulundu. enlikte her yl olduu gibi bu yl da sdörtnala sürülen atlar ilgi oda oldu. Bir kiinin at üzerinde telefonla konumas ise, dikkat çekti.

641 YILINDAN BER KUTLANIYOR

Murat enlikleri, 641 ylndan beri kutlanrken, rivayetlere göre, slam Ordular Komutan Muaz Bin Cebel, Silvan ve çevresinin fethi ile görevlendirilir. Komutan Cebel, savatan dönerken Murat Ovasnda pusuya düer ve ehit olur. Yine rivayetlere göre, bu enlik aslnda nianl olan Muaz Bin Cebbelin ehit edilmesi nedeniyle düünü olarak kutlanr. Dolaysyla bu etkinlik daha çok düün gibi kutlanr. Bunun içindir ki, Murat enliine katlan insanlar, 3üncü günün gecesinde kna yakp geceyi türbede geçiriyor. Muaz Bin Cebelin düününe gelenler, tefler eliinde beyt ve kasidelerin ritmine uyarak dans ediyor. Kadnlar ellerine kna yakp, mum yakyor.

Ana Sayfaya Git