Roboski Davasında Avukat İhmalleri!

Yedi yıldır hukuk mücadelesi beren Roboski mağduru aileler, 'ihmalleri bulunan' avukatlar hakkında suç duyurusunda bulunacak.

Haberler 19.05.2018 - 09:15 Son Güncelleme : 19.05.2018 - 09:18

28 Aralk 2011 tarihinde 19u çocuk 34 sivil rnakn Uludere ilçesi Roboski köyünde sava uçaklar tarafndan bombalanarak öldürülmütü. 11 Haziran 2013te Diyarbakr Cumhuriyet Basavcl, taksirle ölme sebebiyet vermekten dolay Roboski katliamyla ilgili soruturma dosyasn görevsizlik karar ile Genelkurmay Askeri Savclna göndermiti. Genelkurmay Askeri Savcl ise 7 Ocak 2014 tarihinde dosyaya takipsizlik karar vererek kapatmt.

AHM ROBOSK DOSYASINI KABUL EDLEMEZ BULDU

Roboskili ailelerin avukatlar, Genelkurmay Askeri Savclnn kararnn ardndan dosyay 18 Temmuz 2014te Anayasa Mahkemesine tad. Ancak Anayasa Mahkemesi istenilen evraklarn 2 gün geç ulatrld ve evrak eksiklii gerekçesi ile bavuruyu reddetti. ç hukuk yollarnn tükenmesi sonrasnda bu kez madur ailelerin avukatlar davay Avrupa nsan Haklar Mahkemesine tad. AHMden de sonuç olumsuz yönde çkt. Bavuruyu reddeden AHM, AYM kararndaki evrak eksikliini gerekçe gösterdi.

DYARBAKIR BAROSU KAMPANYA BALATACAK

Roboksi dosyasnn AHM tarafndan reddedilmesine tepkiler balad. Diyarbakr Baro Bakan Ahmet Özmen, nsan Haklar ismini tayan bir mahkemenin böyle bir karar vermesinin doru olmadn iddia ederek verilen karar eletirdi. Bavurunun Kabul edilemezlik ile reddedildiini ifade eden Özmen, Yani bavurunun esasnn incelenmesi aamasna geçilmeden usul ile ilgili bir eksiklik nedeni ile ret karar verildi. Tüm dünyann bildii, kamuoyunun gözleri önünde gerçekleen, sava uçaklar ile 34 sivil masumun katline sebep olan bir olay Roboski. Bir usuli eksikliin 34 cann önüne konulmasn, yaam hakknn esastan incelenmesine geçilmemesini hukuken, ahlaken, vicdanen doru bulmuyoruz. Diyarbakr Barosu olarak, bu 34 canmza ilikin, bavurunun reddedilmesine ilikin, tüm üyelerimiz ile beraber, bir kampanya yürüteceiz dedi.

ENCÜ: AVUKATLARIN GÜZARLII VAR SUç DUYURUSUNDA BULUNACAIZ

Türkiyedeki iç hukuk yollarnn tkanmas üzerine dosyay AHMe tayan ancak buradan da olumlu bir sonuç alamayan Roboskili aileler, hem AHMe hem de avukatlara tepkililer. Veli Encü, Avrupa nsan Haklar Mahkemesinin kararn Anayasa Mahkemesinin Eksik evrak gerekçesi ile verdii ret kararna dayandrdn söyledi. Eksik evrak konusunda ise dava dosyalarna bakan avukatlar eletirdi. Anayasa Mahkemesine bavuru yaparak eksik belge veren avukatlarn igüzarl söz konusu sözleri ile tepkisini dile getiren Encü, sorumluluu bulunanlar hakknda suç duyurusunda bulunacaklarn söyledi.

SÖYLEYECEK SÖZ BULAMIYORUZ

Yaknlarnn mezarlar banda 332 haftadr adalet aradklarn ifade eden Encü, 7 yldr aileler olarak mücadele veriyoruz. Aileler çok üzgünler. Böylesi bir davada, bu ekilde bir umursamazlk ve sorumsuzluk gösteren avukatlara tepkiliyiz. çok üzgünüz, söylenecek söz bulamyoruz. AHMe tadmz bu katliam, avukatlarn igüzarl yüzünden kapanm oldu dedi.

DOSYA SYAS SAKLER LE ELE ALINDI

rnak Baro Bakan Nuirevan Elçi, Roboski dosyasnda yaanan sorunun barolarna bal avukatlardan kaynaklanmadn söyledi. Yargnn dosyay siyasi saikler ile ele aldn, hukuki deerlendirme yapmadn belirten Elçi, tüm bunlara ramen olayn farkl bir mecraya çekilmesinin doru bir ey olmadn söyledi.

NE YAADIKLARINI BEN BLYORUM

Dosyada 281 veklet olduunu ifade eden Elçi, srf iki veklet geç ulat için bu yönlü karar verilmesinin bile dosyann hukuki deerlendirme ile ele alnmadnn kant olduunu belirtti. Elçi, Dosyann avukat var. Kerem Altparmak Onun yönlendirmesi var. Bu ho deil. rnak Barosunun avukatlarnn, ilk günden beri ailelerin dosyalarn hazrlarken ne sknt çektiklerini ben biliyorum. Olay mecrasndan çkarlyor, farkl bir alana çekiliyor. Olay getirip farkl bir alana çekilmesi ho deil. Yaknda bu konu ile ilgili bir açklama yapacaz dedi.

Ana Sayfaya Git