Roboskili Aileler Tepkili

ŞIRNAK'ın Uludere ilçesine bağlı Ortasu köyü Irak sınırında 28 Aralık 2011 tarihinde savaş uçaklarının operasyonu sonucu yaşamını yitiren 34 kişi ile ilgili davanın AİHM tarafından kabul edilemez bulunması, ailelerin tepkisine yol açtı. Her perşembe olduğu gibi mezarlıkta açıklama yapan aileler, bugünkü açıklamada, AİHM, Şırnak Baro Başkanı ve HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş'a tepki gösterdi.

Haberler 25.05.2018 - 09:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Aileler adna mezarlkta 334üncü haftada açklama yapan Veli Encü, Karar açklandndan beri siyasetçilerimizden, avukatlarmzdan, ilgili baro ve baro bakan olan avukattan bir açklama, bir özeletiri bekledik. Düne kadar arayp halimizi soran 3-5 insan dnda bir açklama gelmedi. Bugün açklama yapacamz örendiklerinden beri de telefonlarmz susmuyor. Bunu da kamuoyunun takdirine brakyoruz dedi. Davalarn Anayasa Mahkemesine götürmek için 1100 avukatn gönüllü olduunu ve bavurunun böyle simge bir temsille yapldn söyleyen Encü, konumasn öyle sürdürdü:

TEPK GÖSTERDLER

Ancak, bu temsiliyete ramen siyasetçilerimiz ve avukatlarmzn takdiriyle dosyann sorumluluu çok küçük bir avukat grubuyla yürütülmü, sorumluluk ise rnak Barosuna verilmi. Bavuru sonrasnda bilgi almak istediimizde, genelde ulaamadmz baroya ulaabildiimiz zamanlarda bize iler yolunda, takip ediyoruz denildi. AYMnin 24 ubat 2016 tarihli kararndan örendiimize göre AYM, eksik belgeleri ilgili avukat olan ve halen rnak barosu bakan olan Nuirevan Elçiden istemi ve avukatmz 15 günlük yasal süreyi 2 gün geçirerek belgeleri 19 Austos yerine 21 Austos 2014te, herhangi bir mazeret belirtmeden göndermitir. Sonrasnda mahkemeye salk ocandan ald bir rapor göndermi ama bu raporu da 23 Eylül 2014 tarihinde göndermitir. AYM raporda öne sürdüü mazereti kabul etmemi ve ubat 2016da davay reddetmitir. Roboski gibi tarihi bir davada belgeyi geç gönderen, mazeretini de ondan bir ay sonra gönderen avukat Nuirevan Elçi ne bize ne de kamuoyuna herhangi bir açklama yapmam, telefonlarmza çkmamtr.

AVUKATLARA TEPK

Dosyay takip eden rnak Barosunun beceriksizlii ve sorumsuzluu sebebiyle AHM sürecini baka hukukçularla yürütmek istedik. Sanki AYMdeki skandal sorumsuzluktan biz sorumluymuuz gibi rnak Barosu biz ailelere tavr alm, gözaltlarmza gelmemi, gözaltna alnanlar için telefonlarmza çkmamtr. Dosyann kimlerle nasl takip edilecei konusunda ailelerle görüen, aileleri ikna eden hukukçu siyasetçimiz Meral Dan Betan da bugüne kadar bir açklama yapmam olmas, bu karar gündemletirecek bir basn açklamas düzenlememi olmas, aileleri aramam olmas düündürücüdür. Olumlu sonuçlandnda üzerinden öhret kazanacaklar ama reddedildiinde sorumluluu paylamaktan kaçan dosyann sorumlu avukatlarndan herhangi birinin bugüne kadar bizi arayp tek bir söz söylememi olmas ibretliktir.

Ana Sayfaya Git