Şiddet acizliktir

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, her geçen gün daha fazla şahit olunan kadınlara yönelik şiddetin vicdanları yaraladığını, yürekleri dağladığını belirterek, "İnancımızda asla yeri olmayan şiddet, insanlık suçudur. Şiddet, acizliktir, merhametsizliktir, zulümdür. Şiddet, can dokunulmazlığı ihlalidir ve insan onuruyla bağdaşmaz. Hiçbir gerekçe şiddet için mazeret olamaz." dedi.

Haberler 20.11.2021 - 00:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Erba, Bingöldeki Ulu Camide irat ettii iddet nsan Onuruyla Asla Badamaz konulu hutbede, Hazreti Muhammedin Veda Hutbesine deindi.

Hazreti Peygamberin hutbede mümini O, insanlarn can ve mal hususunda güvendii kiidir. Müslüman ise elinden ve dilinden insanlara zarar gelmeyendir. eklinde tanttn ifade eden Erba, slama göre kadn, erkek, çocuk, genç ve yal her insann bedeni, kiilii, haysiyeti, iffeti ve erefinin dokunulmaz olduunu bildirdi.

Onun içindir ki hiçbir kimse bir bakasnn canna, malna ve kiilik haklarna kastedemez. erefini ve onurunu zedeleyecek davranlarda bulunamaz. Canl cansz hiçbir yaratlma zarar verecek bir tavr ve tutum içinde olamaz. Maalesef her geçen gün daha fazla ahit olduumuz kadnlara yönelik iddet vicdanlarmz yaralyor, yüreklerimizi dalyor. Oysaki inancmzda asla yeri olmayan iddet, insanlk suçudur. iddet, acizliktir, merhametsizliktir, zulümdür. iddet, can dokunulmazl ihlalidir ve insan onuruyla badamaz. Hiçbir gerekçe iddet için mazeret olamaz. ifadelerini kullanan Erba, iddetin dini, dili, rk, corafyas ve sosyal statüsünün olmadn belirtti.

DNMZE GÖRE ASLOLAN EFKATTR, MERHAMETTR, YAATMAKTIR

Erba, Kimden gelirse gelsin iddetin hiçbir ekli kabul edilemez. Rabbimizin gazab, meleklerin, gök ve yer ehlinin laneti, iddete yeltenen, Allahn dokunulmaz kld canlar katleden zalimlerin üzerinedir. Onlar dünyada rezil rüsva olmulardr. Ahirette ise varacaklar yer ancak cehennemdir. Dinimize göre aslolan efkattir, merhamettir, yaatmaktr, Allahn masum kld cana kymamak, zarar vermemektir. diye konutu.

Kuran- Kerimde bu konuya ilikin ifadelere iaret eden Erba, unlar kaydetti:

Kuran- Kerimde öyle buyrulmaktadr, Bir cana kymaya veya yeryüzünde fesat çkarmaya karlk olmas dnda, kim bir kimseyi öldürürse bütün insanlar öldürmü gibi olur. Kim de bir can kurtarrsa bütün insanlarn hayatn kurtarm gibi olur. iddet ve merhametsizlik görüntülerinin sk sk ekranlara tand günümüzde bize düen, her durumda merhameti kuanmak, insafl ve vicdanl davranmaktr. Sevgi ve ülfeti, muhabbet ve efkati hayatmzn vazgeçilmez bir parças haline getirmektir. Eimizi, çocuklarmz, ailemizi, komularmz ve tüm çevremizi elimizden ve dilimizden emin klmaktr. iddeti douran, yaygnlatran, normal gösteren, iddete yönlendiren her türlü söylem ve davrann karsnda durmaktr. iddetin ortadan kalkmas, insan onurunun korunmas için var gücümüzle gayret etmektir. iddete yeltenmek bir yana, gönül krmann dahi Kabeyi ykmaktan daha büyük bir vebal olduunu asla unutmamaktr. Karncay dahi incitmekten saknan bir medeniyetin mirasçs olduumuzu her daim hatrda tutmaktr.

iddete maruz kalarak hayattan koparlan tüm vatandalara Cenabhaktan rahmet dilediini belirten Erba, Yüce Rabbimiz, merhameti önce yüreklerimize sonra da tüm yeryüzüne hakim klmay bizlere lütfeylesin. temennisinde bulundu.

Erba, hutbenin ardndan dua etti ve cuma namazn kldrd.

Ana Sayfaya Git