Sinsi tehdit!

Covid-19 geçirdikten 4-6 hafta sonra çocuklarda rastlanan dirençli ateş, ishal, döküntü, eklem ve karın ağrısı MIS-C sendromu belirtisi olabilir. Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği (AİD) üyesi Prof. Dr. S. Şebnem Kılıç Gültekin, “Çok ağır komplikasyonlara yol açabilecek bu hastalığın belirtileri varsa aileler muhakkak bir sağlık kuruluşuna başvurmalı” çağrısında bulunuyor.

Haberler 09.02.2022 - 00:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Covid-19u herhangi bir belirti olmadan geçiren çocuklar, enfeksiyondan 4-6 hafta sonra nadir bir hastalk olan Multisistem nflamatuar Sendroma (MIS-C) yakalanabilmektedirler. Yüksek ate, karn ars, kusma, ishal, az ve dudaklarda çatlama gibi bulgularla kendini gösteren hastalk, tekli ya da çoklu organ yetmezliine kadar gidebilecek sonuçlar dourabilmektedir.

çOCUKLARDA YEN TANIMLANAN HASTALIK

MIS-C Sendromu hakknda ailelerin dikkatini çeken Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik mmünoloji Dernei (AD) mmünoloji çalma Grubu Bakan Prof. Dr. S. ebnem Klç Gültekin, hastalkla ilgili u noktalara deindi: çocuklarda Covid-19 geçirme skl erikinlere göre daha düük olmasna ramen MIS-C gibi sonrasnda gelien youn inflamasyon süreci ve pek çok organ olumsuz yönde etkilemektedir. MIS-C basit belirtilerle balayabildii gibi elik eden kronik hastalklar ve vücudun savunmasndaki zayfla bal olarak ar seyredebilmektedir. MIS-C hastal u an için nadir görülse de bu yeni hastalk tablosu hem hekimleri hem de ebeveynleri tedirgin etmektedir.

COVD-19 çOCUUNUZUN BAIIKLIINI AKTVE ETM OLABLR!

Birçok ailenin çocuunun Covid-19 geçirdiinin farknda bile olmadn belirten Prof. Dr. S. ebnem Klç Gültekin çocuklarda hastala ait bulgularn daha hafif seyretmesi hatta bazen ayakta geçirilmesi aileleri yanltabilmektedir. Ancak bazen Covid-19 enfeksiyonu baklk sistemi ar uyarlabilmekte ve MIS-C hastalnn ar tablosu ile kar karya kalmak mümkün olabilmektedir eklinde konutu.

MIS-CNN TEDAVS MÜMKÜN!

MIS-C hastalnn nadir görülen Kawasaki hastalyla benzer özellikler tadna da dikkat çeken Prof. Dr. S. ebnem Klç Gültekin Benzer semptomlar gösterse de MIS-Cde, Kawasakiye özgü klasik göz iltihab, BGG a bölgesinde kzarma ve çilek dili görülmemektedir. Ailelerin dikkat etmesi gereken en önemli belirtiler Covid-19 geçiren çocuklarda 4 ila 6 hafta sonrasnda en az dört gün süren dirençli ate ortaya çkmasdr. Bu durumda ailelerin hemen bir doktora bavurmalar gerekmektedir. Tedavisi mümkün olan bu hastalk hzlca tehis ve tedavi edildiinde kalc hasar brakmadan iyileebilmektedir. Ebeveynlerin Covid-19 enfeksiyonlarndan korunmada kendileri kadar çocuklar için de benzer önlemleri almalar gerekir. çocuklar da sosyal mesafe, maske, el ykama ve uzun süre kapal ortamlarda zaman geçirmekten kaçnmal dedi.

Ana Sayfaya Git