Sur Başkanına on ay hapis?

Diyarbakır'ın HDP'li Sur Belediye Başkanı Filiz Buluttekin hakkında, "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan verilen 10 ay hapis cezasının gerekçeli kararı açıklandı.

Haberler 26.09.2019 - 10:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HDPli Sur Belediye Bakan Filiz Buluttekin hakknda, HDP l Bakanl binasndaki bir konumasnda, terör örgütü propagandas yapmak suçundan 10 ay hapis cezas verilmesine ilikin gerekçeli karar açkland.

Diyarbakr 11. Ar Ceza Mahkemesince 11 Eylülde görülen durumada Buluttekin hakknda hükmedilen 10 ay hapis cezasna ilikin hazrlanan kararda, merkez Balar ilçesindeki partinin il binasnda 7 Ocak 2018de Yerel Kadn Konferansnn düzenlendii ve üphelinin de bu konferansta konuma yapt bildirildi.

Buluttekinin savunmasna da yer verilen kararda, üphelinin konumasnda ehit ifadesini kullanm olabileceini aktard ancak propaganda yapma kastnn olmadn ileri sürdüü yer ald.

Yargtay ve Bölge Adliye Mahkemesi Ceza Dairelerinin terör örgütü propagandas yapmak suçuna ilikin deerlendirmesine de yer verilen kararda, unlar kaydedildi:

Terör örgütünün cebir, iddet ve tehdit içeren yöntemlerini meru göstermek, övmek veya bu yöntemlere bavurmay tevik etmek, propaganda suçunun gerçeklemesi için yeterlidir. Böylelikle silahl örgüt, çeitli yöntemlerle ve süreklilik gösterir biçimde propagandas yapldnda onun varln sürdürmesine yardmc olacak ve saldrlarn yapmas kolaylaacaktr.

Buluttekinin konumasnda yer alan ifadelerinin de bulunduu kararda, sann eyleminin terör örgütü üyelerinin cebir, iddet ve tehdit içeren yöntemlerini meru gösterecek veya övecek mahiyette olduunu tespit edildii aktarld.

- Düünce ve ifade özgürlüü kapsamnda kabul edilemez

Sann fiilinin düünce ve ifade özgürlüü kapsamnda kabul edilemeyecei deerlendirilmesinin yapld kararda, unlar kaydedildi:

Sank savunmasnda ölen terör örgütü mensuplarna ilikin ehit ifadesini kullandn bütünüyle inkar etmemitir. Konumasnda örgüt üyelerine yönelik ehitlik gibi kutsal ve yüce bir sfat atfederek isimlerini zikrederek ehitler onurumuzdur diyerek açkça övmütür. Ölen örgüt mensuplarna ehit ifadesi kullanmasnn, terör örgütü PKKnn saldrlarn özgürlük mücadelesi ad altnda meru göstererek bu yola bavurmay tevik ettii ve örgütün kulland yöntemlere destek verici nitelikte olduu anlalmtr.

Diyarbakr 11. Ar Ceza Mahkemesi, hükmün açklanmasnn geri braklmasna ilikin verdii kararda, Filiz Buluttekinin TCKnin 231/8 maddesi uyarnca 5 yl denetime tabi tutulmasna, denetim süresince kasten yeni bir suç ilemesi halinde mahkum olmasna ve aykr davranmas halinde ertelenen cezann açklanmasna hükmetti.

Ana Sayfaya Git