Tarihi surlar gün yüzüne!

Mardin’in Artuklu ilçesinde bulunan açık hava müzesi görünümündeki tarihi Dara Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarında, surların gün yüzüne çıkarılarak turizme kazandırılması hedefleniyor.

Haberler 23.09.2019 - 10:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mardinde 6nc yüzyldan kalan 1985 ylndan bu yana süren kaz çalmalar ile gün yüzüne çkarlan tarihi Dara Antik Kentinde köy evleri arasnda kalan sur duvarlarnn bulunduu alanda kaz çalmalar hzla ilerliyor.

SURLAR GÜN YÜZÜNE çIKTI

Kaz çalmas ile ilgili hlas Haber Ajans (HA) muhabirine konuan Mardin Müze Müdürü Nihat Erdoan, Dara Antik Kentinin MS 6nc yüzyln balarnda 507-517 yllarnda Romallarn Sasanilere kar kulland garnizon kenti olarak ina edildiini söyledi. Erdoan, Sur sisteminin bulunduu alandayz. Yaklak 4 kilometrelik sur sistemi ile ehir koruma altna alnm. Sarnçlar büyük idari yaplar, günümüze gelmi köy evlerinin altnda kalm onlarca Roma dönemine ait yaplarn gün yüzüne çkarlma çalmalarn sürdürüyoruz. u an sur sistemi üzerinde çalyoruz. Surlar aça çkarlmay kendi dönemindeki hali ile restore etme çalmas yaplyor. Bölgede kaz çalmalar 1985li yllardan bu yana devam ediyor. imdi ehrin agora ksm ve sur sisteminde kaz çalmalar yaplyor. imdide sur sistemi gün yüzüne çkarlyor. 20 yllk bir çalma daha olacan ön görüyoruz. Bir yandan tarih gün yüzüne çkarlyor restore ediliyor korunuyor ve turizme kazandrlmaya devam ediyor dedi.

Kaz çalmalar hzla sürerken Mardinin tarihi dokusunu ziyaret eden turistler de bin 500 yllk tarihi kenti yakndan görme imkan buluyor.

Ana Sayfaya Git