Tarımsal üretimi etkiliyor

Batman'da Kırkat Göleti'ndeki su çekilmesi tarımsal üretimi etkiliyor

Haberler 20.09.2021 - 09:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Batmann Gercü ilçesindeki Krkat Göletinde su çekilmesi tarmsal üretimi olumsuz etkiliyor.

lçe merkezine 3 kilometre uzaklkta bulunan, tarmsal ve hayvansal üretimde sulama amaçl kullanlan, olta balkçl yaplan Krkat Göleti, çevresinde bulunan mesire alanyla da ziyaretçilerden büyük ilgi görüyor.

Gercü Tarm ve Orman lçe Müdürü Metin Kaplan, gölette yaanan su çekilmesine ilikin 1985 ylnda yaplan yapay göletin ilçenin bitkisel üretim ve hayvancla katk sunduunu söyledi.

Kaplan, yalarn azalmas ve scakln mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle göletteki su seviyesinin dütüünü ifade ederek, Gölet normalde her yl tayordu. Bu yl ise yalarn az olmas nedeniyle tamay brakn neredeyse derinlii 8 metre azald. dedi.

BTKSEL ÜRETM

Bu durumun bitkisel üretim ve hayvancl olumsuz etkilediini dile getiren Kaplan, Köylerimiz göleti sulama amaçl kullanyor. Özellikle sebze, meyve sulamasnda kullanyordu. Besiciler de hayvanlarna buradan su veriyordu. Gölette olta balkçl da yaplyordu. Ancak su seviyesinin dümesiyle göletteki balk says da azald. Kuraklk nedeniyle olta balkçl da yaplamyor. diye konutu.

Kaplan, göçmen kularn geçi güzergahnda bulunan göletin çevresinde bulunan mesire alan ile de görsel bir güzellik oluturduuna iaret ederek, su seviyesinde yaanan düü ile göçmen kularn da bölgeye uramadn aktard.

Vatandalarmz yeterince sulama yapamad için sebze ve meyve verimi iyice dütü. Verimin dümesi ekonomik olarak çiftçilerimizi etkiledi. Umudumuz yalarn sonbaharda artmas. diyen Kaplan, sonbahar aylarnda beklenen ya ile su kaynaklarnn eski seviyesine gelmesini ümit ettiklerini kaydetti.

Ana Sayfaya Git