(VİDEO) Bedelli askerlik affının detayları belli oldu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı doğrultusunda AK Parti, bedelli affı getiren yasa teklifini hazırladı. Bedelli düzenlemesinin detayları belli oldu.

Haberler 17.06.2022 - 17:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Teklife son ekli verilerek bugün ya da en geç önümüzdeki hafta banda TBMM Bakanlna sunulmas planlanyor. Teklifin TBMM tatile girmeden hzla yasalamas salanacak.

Hazrlanan teklife göre bakaya, yoklama kaça ya da sakl olduu için bedelli düzenlemeleri kapsamna girmeyen gençler bir defaya mahsus olmak üzere yasadan yararlanacak.

Bu kiiler bavurup bedelini ödemek koulu ile bedelli askerlik yapabilecek. Böylece haklarnda devam eden yasal süreçler de sona ermi olacak.

Teklifin kapsamna giren genç saysnn ise 550 bin civarnda olduu hesapland. Bunlarn önemli bir bölümünün yasa çktktan sonra bedelli için bavuru yapmas bekleniyor.

Bedelli askerlik yapmak isteyenler 2022 ylna göre hesaplandnda 56 bin lira ödüyor.

Ancak daha önceki uygulamalardan yararlananlara adaletsizlik olmamas için, af kapsamnda bavuranlar daha yüksek bir para yatrmak zorunda kalacak.

Bugünün rakamlar ile ilave ödemenin 9-10 bin lira civarnda olmas bekleniyor. Ayrca düzenlemeyle, bedelli askerlik affndan yararlanan kiiler, kaçak olduu toplam yla göre deien oranlarda bir rakam ödeyecek. Yani 2 yl kaçak olan ile 5 yl kaçak olan ayn ücreti vermeyecek.

Dövizli askerlik hakk bulunan yurt dndaki Türk vatandalarndan daha önce bavurup ücretini yatrmayan, ilemi yarm kalanlara da af getiriliyor. Yaklak 2 bin kiinin bu durumda olduu belirtiliyor.

Failed to load the video

Ana Sayfaya Git