WhatsApp’ın uzattığı süre bitiyor…

WhatsApp’ın güncellediği gizlilik sözleşmesi için 15 Mayıs’a uzatılan sürede sona gelindi. Geçtiğimiz günlerde konuya ilişkin açıklama yapan şirket, geri adım atarak sözleşmeyi onaylamayanların hesabının askıya alınmayacağını dile getirdi. Dolayısıyla 120 gün sonra hesaplar silinmeyecek. Ancak, hesaplardaki işlevsellik azaltılıp, sınırlı kullanım olacak.

Haberler 12.05.2021 - 01:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Facebook tarafndan satn alnan anlk mesajlama uygulamas WhatsAppn güncelledii gizlilik sözlemesi için 15 Maysa uzatlan süre bitiyor. irketten yaplan ilk açklamada bu tarihten sonra yeni gizlilik sözlemesini kabul etmeyenlerin hesaplarnn önce askya alnaca ardndan silinecei yönündeydi. Ancak son yaplan yazl açklamada, hesabnn askya alnmayaca dile getirildi.

TE MADDE MADDE KULLANICILARI BEKLEYEN SORUNLAR

irketin son yapt açklamaya göre 15 Maystan sonra sözlemeyi onaylamayan kullanclar bekleyen sorunlar:

15 Maystan sonra hiç kimsenin hesab silinmeyecek ya da fonksiyonlar kaybolmayacak. Bir süre daha sürekli olarak sözleme hatrlatmas yaplacak.

Sözleme uyars bir süre sonra kalc hale gelecek ve halen onaylamam kullanclarn hesaplarnda ilevsellik azaltlacak.

Sohbet listenize eriemeyeceksiniz. Ancak size yaplan telefon ve video aramalarn yantlayabileceksiniz.

Eer WhatsApp bildirimleriniz açksa size gelen mesajlara yant verebileceksiniz ya da kaçrdnz aramalar siz balatabileceksiniz.

Snrl kullanm birkaç hafta sürecek eer halen kabul etmediyseniz WhatsApp kullanamayacaksnz.

KARARI UZMANLAR DEERLENDRD

irketin deitirdii gizlilik sözlemesini ve yapt açklamay deerlendiren uzmanlar, kiisel bilgilerin zaten kullanldn, bu ekilde sadece resmiyete döküldüünü söyledi. Düzenlemeyle para kazanmann hedeflendiine dikkat çeken Yazlm Mühendisi Prof. Dr. Ali Okatan, 15 Maystan sonra WhatsApp üzerinden kesinlikle IBAN gibi banka bilgilerinin paylalmamas konusunda vatandalar uyard.

KSEL BLGLER ZATEN KULLANILIYORDUMD RESMYETE DÖKÜYORLAR

Kiisel verilerin zaten kullanldn yeni politikayla resmiyete dökmeyi hedeflediklerini söyleyen stanbul Aydn Üniversitesi (AÜ) Mühendislik Fakültesi Yazlm Mühendislii Bölüm Bakan Prof. Dr. Ali Okatan, WhatsApp, uçtan uca ifreleme yöntemiyle kiisel bilgilerin kullanlmadn, yazmalarn güvende olduunu söylüyor ama bu doru deil. Facebook ve buna bal birçok irket insanlarn kiisel bilgilerini kullanmak istiyor. Zaten kiisel bilgiler kullanlyordu imdi güncellenen gizlilik politikasyla bunu resmiletirmek istiyorlar. leride hukuki açdan birçok sorunla karlaabilirler, önlem alyorlar. Kiisel verilerin korunmas yasas son derece katdr. Yasann sonuçlarndan korunmak için de kiilerin onayn istiyorlar. Eer gizlilik politikasn onaylarsanz, isminiz, adresiniz, mesajlar almadklarn söylüyorlar ama aldklarn düünüyorum, dier bütün bilgiler irketin eline geçecek. Facebooka reklam veren firmalara bu bilgiler satlyor ve böyle para kazanyorlar dedi.

NSANLAR BR SÜRE SONRA EVET DYECEK

Kiilerin alkanlklarn örenip, uygun ürün pazarlamay hedeflediklerini aktaran Prof. Dr. Okutan, nsanlar bilgisayarna veya telefonuna program indirirken her eye evet der, benzer ekilde bu düzenlemeye de evet diyecek. Kiisel bilgiler de gerekli yerlere gidecektir. Alternatif uygulamalarn da bir süre sonra ayn ekilde olacan düünüyorum. çünkü ayakta kalmak için kiisel bilgilere ihtiyaçlar var. Bu bilgiler üzerinden alkanlklarnz örenip, size uygun ürün pazarlayacaklar diye konutu.

KMSEYE IBAN ATMAYIN, çOCUKLARIN FOTORAFLARINI GÖNDERMEYN

Kiilerin IBAN numarasnn birçok bilgiyi barndrdn ifade eden Prof. Dr. Okatan, 15 Maystan sonra WhatsApp üzerinden herhangi birine IBAN atmayn. Para transferleriyle ilgili bilgi paylamayn. Bankann isminden tutun, ülkeye, kiilerin hesap bilgilerine kadar IBAN numaras içerisinde birçok bilgiyi barndryor. Ayrca çocuklarnzn fotoraflarn kimseye göndermeyin. Bu fotoraflar bir ekilde bakalarnn eline geçtiinde kötü niyetli kullanlabilir uyarsnda bulundu.

AMERKADA DAVA AçILABLR

WhatsApp kullanrken hiç para ödenmediini söyleyen stanbul Aydn Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öretim Üyesi, biliim hukuku uzman Doç. Dr. Murat Volkan Dülger ise irket, giderlerini karlamak için buray ticari bir mecraya dönütürüyor. Bunun için de insanlarn kiisel verilerini istiyor. Kiisel bilgilerini kullanmasna izin vermeyenler için yaptrma gitmeye hazrlanyor. Uygulamay kullanmanz yava yava kstlayarak o izni vermeniz için sizi zorluyor. irketin merkezi Türkiyede deil, o nedenle ABDye giderek tüketici hakk ihlalinden dava açabilirsiniz. O zaman hukuka ayrlk Amerikada deil Türkiyede olduu için hangi ülkenin kanunlarnn uygulanaca karmaas oluacak. Epey uzun bir ileyii var. Amerikadaki avukatlk ücretleri de ülkemizdekinden çok daha fazla. Türkiyede bulunan bir sivil giriim ABDde dava açma sürecini balatmadktan sonra hukuki açdan hak aramak zor gibi duruyor ifadelerini kulland.

PROFLNZ ÖRENP, ÜRÜN SATMAYI HEDEFLYORLAR

irketin kiisel verileri ne yapacana dair açk bir ey söylemediini belirten Dülger, Uygulamann kurulul amac kiiden kiiye gizli konuma arac olmasyd. Üçüncü kiiler bu konumaya müdahale edemiyordu. Hala böyle içerie müdahale edilmiyor. Ama siz kimle görütünüz, ne kadar görütünüz, hangi lokasyondan görütünüz gibi bilgileri alacak. Yani sizin sosyal kiiliinizi anlayabilmek için verilerini kendisini satn alan Facebook ile paylamak istiyor. Böylelikle bireyleri daha iyi profillemek ve davransal reklamclk uygulamay hedefliyor. Yani sizin ihtiyacnz olan ürünleri size daha iyi satmak istiyor. nsanlar herhangi bir ücret ödemeden uygulamay kulland için, kiilerin verilerini ticari irketlere satp, para kazanmay amaçlyorlar diye konutu.

BAKA UYGULAMALARA YÖNELN

Türkiyedeki kanunlarn yeterli olduunu söyleyen Dülger, irket, AB ülkelerine yönelik özel bir düzenleme yaparken dier ülkelerde yaayan insanlara deer vermiyor. nsanlar da baka uygulamalara yönelebilir. Ama insanlar unu bilmeli, görümelerinin içerikleri üçüncü kiilere ifa edilmiyor. Yalnzca meta data dediimiz üst datalarn paylalmas söz konusu dedi.

Ana Sayfaya Git