Şehadetinin 54. yılında Malcolm X

Gerçek adı Malcolm Little olan Malcolm X, 19 Mayıs 1925'te Nebraska'da dünyaya geldi. Malcolm'un babası Earl Little, siyahilerin hiçbir zaman özgür olmayacağını ve Afrika'ya geri dönmeleri gerektiğini savunan bir rahipti.

Haberler 21.02.2019 - 13:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Görüleri nedeniyle sk sk ölüm tehditleri alan ve 1929da evi atee verilen Earl Little, 1931de suikasta kurban gitti. Malcolm Xin annesinin akli dengesini yitirmesi ve hastaneye yatrlmasnn ardndan o ve 7 kardei koruyucu ailelere verildi.

10 YIL HAPSE MAHKUM EDLD

Massachusettsdeki bir koruyucu ailenin yannda büyüyen Malcolm X, ortaokulda eitimini brakarak çalmaya balad.

New Yorkun suçla özdelendirilen mahallesi Harleme yerleen ve çeitli olaylara karan Malcolm, 1946ta hrszlk suçlamasyla 10 yl hapse mahkum edildi. Hapishane yllaryla Malcolmun hayatndaki en büyük dönüm noktalarndan biri de balam oldu.

Demir parmaklklar ardndayken yarm brakt eitimi sürdürme karar alan ve günlerini hapishanedeki kütüphanede geçirmeye balayan Malcolm X, o yllar, Bir insann düünmeye ihtiyac varsa, gidebilecei en iyi yer, bana sorulursa, üniversiteden sonra, hapishanedir ifadeleriyle özetledi.

SOYADINI X LE DETRD

Malcolm X, kendisini hapishanede ziyarete gelen kardelerinin de etkisiyle, siyahi milliyetçilii savunan Elijah Muhammed önderliindeki Nation of Islam (slam Milleti) hareketinin görülerini benimsedi ve slamiyeti seçti.

1952de özgürlüüne kavuan Malcolm, slam Milleti hareketine katld ve kölelii simgeledii gerekçesiyle Little soyadn brakarak, davasnn isimsiz bir kahraman olduunu simgelemesi için X soyadn ald.

Malcolm, karizmatik duruu, açk sözlülüü ve güçlü hitabeti sayesinde ksa sürede slam Milleti hareketinin ve siyahilerin haklarnn güçlü bir sesi oldu.

slam Milleti adna televizyon ve radyo programlarna katlan, köe yazlar yazan, büyük kitlelere hitap eden Malcolm sayesinde hareketin, 1952de 500 olan üye says 1963te 30 bine ulat.

Ancak, Malcolmun bu kadar göz önünde olmas hem basnn hem de ABD yönetiminin dikkatini çekti ve FBI, hareketin peine dütü.

SLAM MLLET ÜYELERNDEN TEHDTLER ALMAYA BALADI

Daha önce de çeitli konularda anlamazlklar yaad Elijah Muhammedin, hareketteki birçok kadnla iliki yaadnn ortaya çkmas üzerine Malcolm X, 1964te slam Milleti ile balarn kopararak, Muslim Mosque (Müslüman Camii) hareketini kurdu.

Ayn yl hac vazifesini yerine getirmek için Mekkeye giden Malcolm X, burada beyaz Müslümanlarla tant ve birçouyla dostluk kurarak fikirlerini gelitirdi.

Siyahi milliyetçilikten vazgeçen Malcolm X, mücadelesini sadece siyahiler için deil tüm rk ve etnik kökenden insanlarn haklar için sürdürmeye karar verdi.

Amerikan toplumunun rk problemini çözmesi için slam dinini anlamas gerektiini ve tüm rklarn kardeliini esas alan bir insan haklar mücadelesini savunan Malcolm X, bu dönemde El Hac Malik ahbaz ismini kullanmaya balad.

Daha önceki dönemlerde de çeitli tehditler alan Malcolm X, siyahi rkçlktan vazgeçtii gerekçesiyle slam Milleti üyelerinden de tehditler almaya balad ve güvenlik önlemlerine bavurdu.

49 YAINDA SUKASTE KURBAN GTT

Malcom Xin, ei Betty ve 4 kz ile yaad New Yorkun East Elmhost mahallesindeki evi, 15 ubat 1965te bombaland. ans eseri kimse yara almad.

Malcolm X, bu olaydan 6 gün sonra 21 ubat 1965te Harlemdeki Audubon Balo Salonunda bir konuma yapt srada yanna yaklaan 3 kiinin silahndan çkan kurunlarn hedefi oldu.

Hastaneye kaldrlan Malcolm X kurtarlamad ve 49 yanda hayata gözlerini yumdu. Malcolm Xin 27 ubat 1965te düzenlenen cenaze törenine yüzlerce kii katld.

HAYATI ZORLUKLAR VE MÜCADELEYLE DOLUYDU

slam Milleti üyesi üç kiinin cinayet suçundan mahkum edilmesine ramen suikastin arkasnda hayatnn son döneminde Malcolm Xi sk takip altnda tutan Federal Soruturma Bürosunun (FBI) olduuna dair iddialar ortaya atld.

Malcolm Xin hem zorluklar ve mücadeleyle dolu hayat hem de düünceleri hayattayken olduu gibi, öldükten sonra da insanlara ilham kayna olmaya devam etti.

Adalet ve eitlik için verdii mücadelenin öretileri nesiller boyu birçok kiiye yol gösteren ve birçok kiinin slam benimsemesine vesile olan Malcolm Xin, ünlü siyahi yazar Alex Haley ile kaleme ald ve yaynlandn göremedii hayat hikayesi, 20nci yüzyln en önemli otobiyografilerinden biri olarak gösteriliyor.

MALCOLM XN KIZLARI CUMHURBAKANI ERDOAN LE GÖRÜMÜTÜ

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan ve ei Emine Erdoan, Malcolm Xin kzlar Qabilah ve Ilyasah ile bir araya gelmiti.

Ana Sayfaya Git