-5 derecede yürüdüler

107 yıl önce Enver Paşa komutasında düzenlenen Sarıkamış Harekatı sırasında donarak şehit düşen binlerce Mehmetçik, törenlerle anıldı. Hava sıcaklığının sıfırın altında 5 derece olduğu Kars'ın Sarıkamış ilçesindeki törende binlerce kişi, şehitler için yürüdü.

Haberler 10.01.2022 - 10:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sarkam Harekatnn 107nci yl dönümü dolaysyla sabah saatlerinde Türkiye ehitleriyle Yürüyor etkinlii yapld. Milli Savunma Bakan Hulusi Akar, Gençlik ve Spor Bakan Mehmet Muharrem Kasapolu, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Derya Yankn katld yürüyü, Kars Müftüsü Yusuf Eviin duasyla balad. Türkiyenin dört bir yanndan Sarkama gelen binlerce kii, ellerinde Türk bayraklar ile Kzlçubuk zirvesinden yürüyüe geçti.

Protokol ve katlmclar, yaklak 5 kilometre yürüyüün ardndan Ayyldz tören alanna geldi. Sarkam Harekatna katlan askerlerin kyafetleriyle törende yer alan Sarkam 9uncu Komando Tugay Komutanlna bal askerler, alandaki dev Türk bayrann altnda nöbet tuttu. ehitler için sayg at yapld ve sayg duruunda bulunuldu.

stiklal Marnn okunmasnn ardndan da Milli Savunma Bakan Akar, Gençlik ve Spor Bakan Kasapolu ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yank, anta çelenk sundu. Kuran- Kerim tilaveti sonras 9uncu Komando Tugay Komutanlnda görevli Piyade Üstemen Mutlu çelik ile Üstçavu Emre Gencan, 107 yl önceki Sarkam Hareketi ile ilgili bilgileri paylat.

CEZALANDIRMA OPERASYONLARIMIZ DEVAM EDYOR

Buradaki törende konuan Bakan Akar, dün 3 askerin Suriye snr hattnda ehit olduunu hatrlatarak Saldrnn hemen ardndan gerekli operasyonlar balatld. PKK/YPG hedefleri güçlü bir ekilde vuruldu, vurulmakta. lk belirlemelere göre, 12 terörist etkisiz hale getirildi. Cezalandrma operasyonlarmz devam ediyor. Bu saynn artacan deerlendiriyoruz. Nereye kaçarlarsa kaçsnlar hainleri, teröristleri bulacaz. Hiçbir zaman ehitlerimizin kanlarn yerde brakmadk, brakmayacaz dedi.

BR AN BLE TEREDDÜT ETMEDEN YÜRÜDÜLER

107 yl önce Allahuekber Dalarnda, kara kn yüzlerce vatan evladn barna aldn belirten Bakan Yank Yl 1914. Adna sonradan 1inci Dünya Sava denilen bir kemekein içinde birden fazla cephede bamszlk sava veriyorduk. O yln austos aynda seferberlik ilan edilmi ve binlerce gencimiz askere çarlmt. Bu çarya kulak veren vatan sevdals Türk, Kürt, Arap, Laz, çerkez binlerce gencimiz vard. Say çoktu ancak mühimmatmz az, teçhizatmz yetersizdi. Destek için stanbuldan 3 gemi yola çkt askerlerimize, Trabzon Limanna mevsime uygun elbise getirecekti. Ne yazk ki, 3 gemimizi Zonguldak açklarnda batrdlar. Maalesef ne teçhizat gelebildi ne de mühimmat. Henüz Yemenden yeni dönmü nice yiit gencimiz, hiçbir mazeret tanmadan yazlk elbiselerle buraya geldiler. Soua ve dümana kar yürürken bir an bile tereddüt etmediler diye konutu.

BEMBEYAZ BR DESTAN YAZDILAR

Sarkam Harekat srasnda Mehmetçiki motive eden tek eyin vatan savunmas olduunu belirten Bakan Yank Temel hedef buydu; mukaddes vatan topran korumak, aziz millete uzanan elleri krmak. 22 Aralkta harekete geçen askerlerimiz, yollarn kesen kar ve tipiye ramen göüs göüse çarpmaktan hiç vazgeçmedi. Souk hava nefeslerini keserken dahi ylmadlar, bu dalarda bembeyaz bir destan yazdlar. Her yl aralk aynda Allahuekber Dalarda buzdan abideler haline gelen binlerce yiidimiz için sönmez bir ate içimizi yakar. Souk, belki de ilk defa bu kadar yakc olmutur ifadelerini kulland.

GENçLERE SESLEND: SZE YÜREKTEN NANIYORUZ

Özellikle anma programlarnn gençler için önemli olduunu belirten Yank, unlar söyledi:

Size emanet edilen bu vatan Sarkamtan, çanakkaleye, Dumlupnardan Sakaryaya ve Kurtulu mücadelesi verdiimiz o günlerden 15 Temmuza kadar, aziz ehitlerimizin kahramanlklar üzerinde yükseldiini lütfen unutmayn. artlar ne olursa olsun, bu emaneti korumak ve kollamak için bir an bile tereddüt etmeyeceinize yürekten inanyoruz. Nitekim bunu aslnda her artta, her zamanda, gerektii her anda da ortaya koyuyorsunuz. Özellikle buradaki havay soluyan bizler, geçmiten gelecee yürüdüümüz bu yollarn anlatt özgürlük mücadelesini gelecek nesillere aktarmay bir görev biliyoruz. Esir olmay kabul etmeyen bu milletin kahramanlk destanlar, her türlü tehdide kar bize direnme gücü verecek, bizden sonrakiler için de müthi bir ilham kayna olacaktr.

SARIKAMI HEM ANLI DESTAN HEM HÜZÜNLÜ BR AITTIR

Konumasnda tüm vatan sathnn ehit kanlaryla yazldn ifade eden Bakan Kasapolu da anl ecdadm kararlyla, fedakarlyla, büyük cesaretiyle millet olma uurunu bizlere güçlü ve kutlu bir emanet olarak brakmtr. nanyorum ki; bu kutlu corafyada bu ruh, bu bilinç, bu iman ve bu büyük istiklal iradesi, ilk günkü canllyla büyük bir emanet olarak ilelebet yaamaya devam edecektir. Sarkamn hikayesi, hem anl bir destan hem de hüzünlü bir attr. 107 yl önce Sarkamtan geçen yol, Asya bozkrlarndan günümüze uzanan bin yllk mesafedir. Malazgirtte Anadolunun kapsn açanlar onlardr. Fetihte peygamberin müjdesine erienler de onlardr. çanakkalede zafer kazanan kahramanlar ile Sarkam souunda can verenler ayn ruhu tayan farkl bedenlerdir. Hem kurun yamuru altnda hem de karla kapl dalarda ehadete koan Mehmetçikler can vermilerdir ama istiklal için de gerekli admlar atmlardr. Tpk bugün hep birlikte gurur duyduumuz Türk SHAlarnn yaptn dün onlar gerçekletirmilerdir. Ahlattan, Malazgirtten, Niboludan Sarkamtan, çanakkaleden geçen yol, bugün de önümüzde duruyor. Bizler bin yllk cesaretle, ferasetle, sadakatle bir olarak beraber olarak yürümeye devam ediyoruz. Yolumuz Afrinden, Karabadan geçiyor. Yolumuz ecdadn anmak için yola revan olan gençlerin kalbinden, enerjisinden, zihninden geçiyor dedi.

SPORCULARIMIZI DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEZ

Ecdadn canlar pahasna koruduu bayra olimpiyatlarda gururla dalgalandran sporcular desteklemeye devam edeceklerini de açklayan Kasapolu, unlar söyledi:

Bu yl olimpiyat oyunlar tarihinde en güzel sonuçlarn alarak gurur dolu tabloya birlikte imza attk. Gencecik prl prl evlatlarmz, Türkiyenin yüzünü aartt, al bayra gururla dalgalandrdlar. Onlarn her biriyle iftihar ediyoruz. Bu memleketin bütün çocuklar, gençleriyle gurur duyuyoruz. Onlarla yol arkadal yapmaktan ayn yolu katetmekten heyecan duyuyoruz. Bamz dik, alnmz açk milletimizin emrinde dosdoru çalmaya, aziz millete hizmetkar olmaya devam edeceiz. Dalarda aslan, dillerde destan olan kahraman Mehmetçikimizi ehadetlerinin 107nci ylnda rahmetle, hürmetle minnetle yad ediyoruz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadalar bata olmak üzere Sarkam Harekatnn bütün kahramanlarn, bu topraklarda varlmz ebedi klmak için can veren, bedel ödeyen tüm kahramanlarmz rahmet ve minnetle anyoruz.

Konumalarn ardndan çelik kanatlar gösterisiyle tören sona erdi.

Ana Sayfaya Git