85’lik dede evini hatıra müzesi yaptı

Kazım dede vefalı dostlarının hediyeleriyle evini müzeye dönüştürdü

Haberler 25.07.2018 - 10:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda yaayan Kazm Erta (85), 54 yldr dostlarndan gelen hediyelerle evinin büyük bir bölümünü hatra müzesi haline getirdi.

Daha çok 47 sene yaad rnak yöresindeki arkada çevresinden gelen eyalarn dolup tat müze evde yok yok. Biblolar, resimler, oyuncaklar, saatler ve daha neler neler

1933 ylnda Tuncelide dünyaya gelen Kazm dede, hasta eiyle birlikte imdilerde Sur ilçesinde müze haline getirdii evde dostlarndan yadigar kalan eyalarla nostaljik bir hayat sürüyor.

EYALARA BAKARKEN DOSTLARI HATIRLIYOR

Eski eyalara olan merakyla tannan Kazm dede, 54 yldr ülkenin çeitli bölgelerindeki dostlarndan gelen hediyelere adeta gözü gibi bakyor. Eyalara bakarken dostlarn yad ettiini dile getiren kazm dedenin müzesi her gün ziyarete gelen dostlarla enleniyor. Kazm dede ve hasta eini unutmayan dostlar yal çifte sohbet ediyor ve onlarn ihtiyaçlarn gideriyorlar.

Zamannn büyük bir ksmn evdeki eyalarn bakmn yaparak ve hatralar yad ederek geçiren Kazm dede, 1964 ylnda dostluk kurduu insanlardan hediye almaya balam ancak zamanla hediyeleri koyacak yer bulamayan Kazm dede, evin bir bölümünü müze yapmaya karar vermi.

DOSTLARI UNUTMAMAK çN MÜZE YAPTIM

Köyde yaad olayn ardndan memleketi terk etmek zorunda kaldn anlatan Kazm dede, 1933 ylnda Tunceli Mazirt kazasnda dünyaya geldim. Ben 1964 ylnda bu yana evimi müze yapmaya karar verdim. Sevdiim resimleri, bana hediye gelen eyalar o gün bugündür saklyorum ve sergiliyorum. nsanlar unutmamak için bunu yapyorum. Bana hediye getiren insanlar yllar sonra evimi ziyarete geliyorlar ve sergimi izliyorlar. Ben 1950 ylnda köyümüzde çkan kavgada birinin öldürüldü. Köy heyeti ölen kiinin benim öldürdüü suçlamasnda bulundu ve bende köyden kaçtm ve Adanaya yerletim. 9 sene köydeki ailemden haber alamadm. Sonra 1958 ylnda askere gittim. Askerde Cemal Gürselin açln yaptm. Askerden sonra karayollarnda ie baladm.

IRNAKTA LK SNEMAYI AçTI

Görev yapt illerde salam dostluklar kurduunu ifade eden Kazm dede, unlar kaydetti:

Bölgede birçok ilin yollarnn yapmnda çaltm. çok zorluklar çektim ve çok insan tandm. Orada tandm insanlardan bana gelen hediyeleri hep saklyorum. 1970 ylnda rnakta çalmaya baladm oradaki arkadalarnda yardmyla rnakta ilk sinemay açtk. Ailem benim bu eyalar biriktirmeme kzmad çevremdeki birçok insan beni takdir ediyor bu davranm için. Benim hanmm 40 senedir hastadr ona ben bakyorum. Ben rnakta görev yaparken iki çocuum orada dünyaya geldi. Oradaki insanlar melek gibi. Benim çocuklarma hep onlar baktlar. Orannn memleketi cennet insanlar melektir. Ben orada 47 sene kaldm ve hiç kimseden zarar görmedim. Bu tarihi eyalarn bakmn ben yapyorum 15 günde bir hepsinin tozunu alyorum. Beni ziyarete gelen insanlarda bana yardm ediyorlar ve eski günleri yad ediyoruz. Buraya gelen misafirler ayrca bize yemek piiriyorlar. Geçenlerde gelen bir misafir bize yemekler yapt ve bu o yemekleri 6 gündür yiyoruz.

Ana Sayfaya Git