Hakimler ve Savcılar Kurulu üyeleri listesi belirlendi İşte HSYK üye listesi

TBMM HSYK ikinci seçimi yapılıyor. 367 oy çoğunluğunun sağlanmaya çalışıldığı HSYK seçimlerind ilk turda kimse bu oy oranına sahip olamamış ve seçimler ikinci tura kalmıştı. HSYKMHP lideri Bahçeli'nin avukatı Hamit Kocabey, Hakimler ve Savcılar Kurulu üyeleri olarak seçildi.

Haberler 17.05.2017 - 15:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TBMM HSYK ikinci seçimi yaplyor. 367 oy çounluunun salanmaya çalld HSYK seçimlerind ilk turda kimse bu oy oranna sahip olamam ve seçimler ikinci tura kalmt. HSYKMHP lideri Bahçelinin avukat Hamit Kocabey, Hakimler ve Savclar Kurulu üyeleri olarak seçildi.

TBMM genel Kurulunda HSK üyelii seçimleri yapld. lk turda hiç bir aday 367 oy çounluuna ulaamad ve ikinci tura geçildi. kinci turda 7 aday HSK üyesi seçildi.Genel Kuruldaki HSK üyelik seçiminin gizli yaplan ikinci tur oylamasna 348 milletvekili katld.Milletvekillerinin kabinlere girerek oy kullanmalar ile Tasnif Komisyonunun oy pusulas saym ilemleri yaklak 2 saat sürdü.

Adaylarn ikinci turda ald oylar öyle:

Yargtay üyeleri arasndan seçilecek birinci üyelik için aday listesi: Mustafa çavu (11 oy), Yusuf Kuzu (2 oy), Yaar imek (333 oy).

Yargtay üyeleri arasndan seçilecek ikinci üyelik için aday listesi: Mehmet Ademolu (331 oy), Mustafa Kurtaran (7 oy), Mehmet Osmanolu (7 oy). Yargtay üyeleri arasndan seçilecek üçüncü üyelik için aday listesi: Alp Arslan (340 oy), Ziya Dinler (1 oy), Mahmut Kaya (3 oy).Dantay üyeleri arasndan seçilecek üyelik için aday listesi: Cafer Ergen (341 oy), Cevdet Erkan (2 oy), Emin Snmaz (3 oy).

Öretim üyeleri arasndan seçilecek üyelik için aday listesi: Ali Cengiz Köseolu (333 oy), lhan Üzülmez (4 oy), Abdülkerim Yldrm (7 oy).Avukatlar arasndan seçilecek üyelik için aday listesi: Ülkü Soylu (9 oy), erife Taba (4 oy), Songül Yazar (334 oy). BAHçELNN AVUKATI DA SEçLD

Öretim üyeleri ile avukatlar arasndan seçilecek üyelik için aday listesi: Ali Aydn Akpnar (6 oy), Ömer Faruk Aksoy (2 oy), Hamit Kocabey (337 oy).

MHP MYK üyesi ve Devlet Bahçelinin avukat olan Hamit Kocabey de 337 oy alarak HSK üyeliine seçildi. Hamit Kocabeyin Devlet Bahçelinin istei ve bilgisi dorultusunda bavuruda bulunduu örenildi.

Oylamada 2 oy bo çkt, 16 oy da geçersiz sayld. Bu sonuca göre; ikinci oylamada seçilmek için geçerli olan, üye tam saysnn 5te 3 çounluunun (330) üzerinde oy alan Yaar imek, Mehmet Ademolu, Alp Arslan, Cafer Ergen, Ali Cengiz Köseolu, Songül Yazar ve Hamit Kocabey, HSKnn yeni üyeleri olarak seçildi.

Babakan Binali Yldrm, oyunu kullandktan sonra AK Parti Grup Bakanvekili Mustafa Elita ile MHP sralarna giderek, Genel Bakan Devlet Bahçeli ve yanndaki milletvekilleriyle tokalat.Yldrm, CHP sralarnda da Grup Bakanvekili Engin Altay ve milletvekilleriyle tokalatktan sonra AK Parti Grubunun en ön srasnda bir süre oturdu. Binali Yldrm, daha sonra AK Parti milletvekilleri ile sohbet etti.HSK seçimi sonuçlarna ilikin deerlendirmesi sorulan Babakan Yldrm, Ayn dorultuda gidiyor, bir sorun yok. Referandum ruhuna uygun. dedi. TBMM Bakanvekili Ahmet Aydn, HSK üyelik seçim ileminin tamamlanmasnn ardndan, bugün saat 14.00te toplanmak üzere birleimi kapatt.

HSYK ÜYELER HSKDA OLMAYACAK

Hürriyet yazar Abdulkadir Selvi, halk oylamasnda kabul edilen anayasa deiiklii teklifiyle yapsnda bir dizi deiiklik yaplan Hkimler ve Savclar Yüksek Kuruluna (HSYK) ilikin olarak kulis yazd. Kurumun adndan yüksek kelimesinin çkarldn hatrlatan Selvi, yeni dönemde mevcut üyelerin hiçbirinin Hkim ve Savclar Kurulunda (HSK) yer almayacan iddia etti.

Selvi, HSYKnn tümü deiiyor balkl yazsnda u ifadelere yer verdi:

HSYK üyelerinin bir ksm yeni HSKda yer alacaklar m? Mevcut HSYK üyelerinin yeni HSKda görevlendirilmeyecei söyleniyor. Mevcut üyeler HSKda yer alamasalar da Anayasadaki hüküm gerei yüksek yargda görevlendirilecekler. Yargtaydan gelenler Yargtaya dönecek, Dantay kökenli olanlar ile serbest avukatlktan seçilenler ise görünen o ki Dantayda görevlendirilecek. Hatta Erdoan, Anayasa gerei Cumhurbakanl kontenjanndan atanacak isimlere, HSYKdaki hizmetleri için teekkür edip, yeni görevlerini tebli etmeye balam. Belki bir-iki isim için istisna olabilir diye bir beklenti var

16 Nisanda kabul edilen anayasa deiiklii teklifinde, HSYKnn 22 olan üye saysnn 13e düürülmesi ve HSYKdaki daire saysnn 3ten 2ye çekilmesi gibi bir dizi deiiklik öngörülüyordu. Mevcut durumda 10 asl 6 yedek üye adli ve idari yarg hkimleri arasnda yaplan oylama ile seçiliyordu.

Abdulkadir Selvinin HSYKnn tümü deiiyor balyla yaymlanan (4 Nisan 2017) yazs öyle:

Nisanda Anayasa deiikliinin kabul edilmesiyle birlikte üç madde hemen yürürlüe girdi.

Cumhurbakan Erdoan partisine üye oldu, Askeri Yargtay ve Askeri Yüksek dare Mahkemesi lavedildi, Hkimler ve Savclar Yüksek Kurulu ise yenileniyor.

18 maddelik Anayasa deiikliinde belki de üzerinde hiç durulmayan madde askeri yargnn lavedilmesiydi. Yargda iki balln kaldrlmas ve demokratikleme adna çok önemli bir admd. Askeri vesayetin en önemli ayaklarndan biriydi.

Anayasa deiikliinin yürürlüe girmesiyle birlikte sadece askeri yüksek yarg lavedilmedi, ayn zamanda, askeri ahslarn askeri mahkemelerde yarglanmas hükmüne son verildi. Bundan sonra askeri ahslar da sivil mahkemelerde yarglanacak. Peki askeri ahslar sivil mahkemelerde yarglanacaklar ama askeri suçlara hangi mahkemeler bakacak? Adalet Bakanl ilk i olarak Askeri Ceza Kanununu deitiriyor.

Ayrca uyum yasalar kapsamnda öncelikli olarak HSYK Yasas ve Cumhurbakanl Seçimi Kanunu deiiyor. Anayasann 101. maddesindeki, Cumhurbakan seçilenin, varsa partisiyle iliii kesilir hükmü deiti. Cumhurbakan Erdoan bu deiiklikten yararlanarak AK Partiye üye oldu ama o hüküm yasada duruyor.

HSK SÜREC BALADI

YSKnn 16 Nisan referandumuna ilikin kesin sonuçlar ilan etmesiyle birlikte yeni Hakimler ve Savclar Kurulu için süreç balad.

Yeni dönemde artk HSYK olmayacak. Yüksek ibaresi çkarld. HSK olacak. HSKnn üye says 22den 13e inecek. Üç daire halinde deil, 2 daire olarak çalacak. Deiiklikler sadece bunlarla snrl deil, HSKnn seçim usulleri de deiti. 7 üyeyi Meclis seçecek, 4 üyeyi cumhurbakan atayacak, adalet bakan ve Adalet Bakanl müstearyla birlikte HSK, yeni dönemde 13 üyeden oluacak.

Meclisin seçecei 7 üye için 83 bavuru oldu. imdi bunu Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu 21e indirip Meclis Genel Kuruluna sevk edecek, oradan 7 üye, HSK üyesi olarak seçilecek. Yeni HSK 40 gün içinde göreve balayacak.

Biz Cumhurbakan Erdoann partiye üyeliiyle megulüz ama HSYK cephesinde çok önemli gelimeler yaanyor.

Yeni HSKnn ifreleri

Yeni HYKnn seçimindeki ifre, Yeni dönem yeni HSK eklinde. Bu sadece Anayasa gerei HSKnn yenilenmesiyle ilgili deil, yeni HSKnn tamamen yeni üyelerden oluturulmasn ifade ediyor. 15 Temmuz bata olmak üzere FETÖyle mücadelede önemli hizmetler yapm HSYK üyeleri var. 15 Temmuz gecesi HSYK üyesi Muharrrem Özkaya meydanlardayd. Darbecilerin kurunlar aracna isabet etmiti. Hakeza o gece Ankara Cumhuriyet Basavclnn darbecilerle ilgili soruturma balatmasna öncülük etmiti.

HSYK üyelerinin bir ksm yeni HSKda yer alacaklar m? Mevcut HSYK üyelerinin yeni HSKda görevlendirilmeyecei söyleniyor. Mevcut üyeler HSKda yer alamasalar da Anayasadaki hüküm gerei yüksek yargda görevlendirilecekler. Yargtaydan gelenler Yargtaya dönecek, Dantay kökenli olanlar ile serbest avukatlktan seçilenler ise görünen o ki Dantayda görevlendirilecek. Hatta Erdoan, Anayasa gerei Cumhurbakanl kontenjanndan atanacak isimlere, HSYKdaki hizmetleri için teekkür edip, yeni görevlerini tebli etmeye balam. Belki bir-iki isim için istisna olabilir diye bir beklenti var. FETÖyle mücadelede sürecinde salanan çoulcu yapnn korunaca söyleniyor. Ama benim edindiim izlenim, Yeni dönem yeni HSK ifresinin geçerli olaca yönünde.

Eski HSYKdaki kilitlenme Türkiyeyi 12 Eylül 2010 Anayasa deiikliine götürdü. Fetullah Gülenin,mkn olsa mezardakilere dahi evet oyu verdirmek gerekiyor diyerek ele geçirdii HSYKnn ise demokrasinin mezarn kazmak amacn tadn gördük. HSYKdaki deiiklikler ülkenin kaderini dorudan etkiledi. Bakalm HSK dönemi ne getirecek...

Ana Sayfaya Git