“Sadık Ahmet” Filminin Vizyona gireceği tarih belli oldu

Batı Trakyalı Müslüman Türklerin savunucusu Dr. Sadık Ahmet'in hayatı film oldu. Film 2 Şubat’ta Vizyona Giriyor.

Haberler 25.01.2024 - 10:07 Son Güncelleme : 26.01.2024 - 21:01

Yunanistandaki Batı Trakyalı Müslüman Türklerin demokratik hakları için yıllarca mücadele veren merhum Dr. Sadık Ahmetin hayatını anlatan TRT ortak yapımı Sadık Ahmet filmi, 2 Şubat 2024 tarihinde tüm Türkiyede beyazperdede izleyiciyle buluşacak.

1947 yılında Gümülcinede doğan ve tıp eğitimi aldıktan sonra Yunanistanda yaşayan Batı Trakya Türklerinin birçok hakkının devlet tarafından hiçe sayılmasına karşı siyasi bir mücadele sürdüren Dr. Sadık Ahmetin hikyesi TRT ortak yapımı Sadık Ahmet filmiyle izleyiciyle buluşacak. Batı Trakyalı Müslüman Türklerin efsanevi lideri Dr. Sadık Ahmetin hayatı ve uğruna savaş verdiği mücadelenin etkileyici hikayesini beyazperdeye taşıyan film, 2 Şubatta vizyona girecek.

Senaryosunu Mert Dikmenin kaleme aldığı, yönetmen koltuğunda Hakan Yonatın oturduğu filmin yapımcılığını Mahmut Cüneyt Göz, proje tasarımı ve kreatif yapımcılığını ise Muhammet Usta üstleniyor. Dr. Sadık Ahmeti ise oyuncu Turgay Aydın canlandırıyor. Edirnede çekimleri tamamlanan filmin oyuncuları arasında; Nur Fettahoğlu, Erkan Can, Ozan Akbaba, Renan Bilek, İlker Aksum, Taner Rumeli, Burak Satıbol, Uğur Yücel, Erdal Beşikçioğlu, Suzan Kardeş ve Doğukan Güngör gibi başarılı isimler yer alıyor.

Sadık Ahmet kimdir?

Batı Trakyada (Gümülcine) 7 Ocak 1947de dünyaya gelen Sadık Ahmet, Ankara ve Selanikte tıp öğreniminin ardından Yunan vatandaşı olarak yaklaşık 3 yıl süreli zorunlu askerlik görevini tamamladı.

Ahmet, 1978de doktor kimliğiyle hizmet vermesinin yanı sıra bir toplum lideri olarak azınlık Müslüman Türkler için mücadele etmesiyle biliniyor.

Türk-Yunan ilişkilerinin Kıbrıs sorunu sebebiyle gerginleşmesiyle Yunanistanın Batı Trakya Türk Azınlığı üzerinde kurduğu siyasi baskıya dikkati çekmek üzere harekete geçen Ahmet, 1985te Batı Trakya Türklerinin sesini uluslararası kamuoyuna duyurmak için başlattığı imza kampanyası nedeniyle hapis cezasına çarptırıldı.

Yunanistandaki 1989 genel seçimlerinde ülkedeki Batı Trakyalı Türklerin oylarıyla seçilen ilk bağımsız milletvekili olan Ahmetin milletvekilliği birkaç ay içinde iptal edildi.

Ahmet, konuşmalarında azınlık yerine Türk tanımını kullanmasının ardından tutuklanarak 2 ay cezaevinde kaldı. Aynı yıl ikinci kez milletvekili seçilen Ahmet, 1991de Batı Trakya Türk Azınlığını temsil eden ilk ve tek siyasi parti olan Dostluk, Eşitlik ve Barış (DEB) Partisini kurdu.

Ahmet, Batı Trakyadaki azınlığın haklarını koruyan Lozan Barış Anlaşmasının 72. yılında 24 Temmuz 1995te henüz 48 yaşındayken şüpheli bir trafik kazasında hayatını kaybetti.

HABER MERKEZİ

Ana Sayfaya Git