Sağlık Bakanlığı, ramazanda alınması gereken tedbirleri Kovid-19'a göre güncelledi

Sağlık Bakanlığı, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını ile mücadele kapsamında, ramazanda etkinlik, eğlence, fuar ve çarşı faaliyetleri ile türbe ziyaretlerinin yapılmaması, iftar organizasyonları gerçekleştirilmemesi gerektiğini belirtti.

Haberler 25.04.2020 - 00:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakanlk tarafndan hazrlanan enfeksiyon kontrol önlemleri kapsamnda, Kovid-19 hastalnn seyri ve bilimsel gelimelere göre, ramazanda alnmas gereken tedbirler de güncellendi.

- Ate, öksürük, nefes darl olanlar yardm çalmalarna alnmamal

Ramazanda insanlar arasndaki iletiim ve temasn daha fazla olduu ve bu durumun Kovid-19 salgnnn seyrini olumsuz yönde etkileyebilecei vurgulanan enfeksiyon kontrol önlemlerinde, dini vazifelerin yerine getirilmesinde saln korunmas adna dikkat edilmesi gereken baz tedbirler ve uyarlar öyle:

- Salkl insanlar istedikleri takdirde bu ramazan boyunca önceki yllarda olduu gibi oruç tutabilir.

- Oruç tutmay düünen 65 ya üstü veya diyabet, yüksek tansiyon gibi hastal olanlar hekimlerine danarak karar vermeli. Oruç tutmann Kovid-19 enfeksiyonu riskini artrdyla ilgili yaplm çalma bulunmuyor. Kovid-19 hastalar da dier hastalklarda olduu gibi bu konuda hekimlerine danmal.

- çok sayda insann bir araya gelmesi ve sosyal mesafenin korunamamas nedeniyle ramazanda yaplan etkinlikler, elence ile fuar ve çar faaliyetleri ile türbe ziyaretleri yaplmamal. Bu konuda televizyon ve sosyal medya desteiyle faaliyetler yaplmal.

- Gerçek ve tüzel kiiler tarafndan iftar çadrlar ve iftar organizasyonlar gerçekletirilmemeli. Bunlar yerine önceden hijyen kurallarna uygun olarak paketlenmi gdalar, porsiyon yemekler evlere datlabilir. Bu datmn organizasyonunda sosyal mesafe ve hijyen kurallar ön planda tutulmal.

- Datmda görev alacak kiiler el hijyeni, maskenin doru kullanm ve sosyal mesafe konularnda önceden bilgilendirilmeli ve bu kiilerin kullanacaklar maske, el antiseptii gibi malzemeler salanmal. Bu kiiler, ellerini sk sk su ve sabunla ykamal ya da alkol bazl el antiseptii ile temizlemeli. Ate, öksürük, nefes darl olanlar yardm çalmalarna alnmamal.

- Datm görevlileri yardmlar, hane içine girmeden kapdan teslim etmeli.

- Salgn devam ettii müddetçe sosyal izolasyon kural çerçevesinde bakalaryla temastan kaçnmal, bu dorultuda akraba, komu ve dostlarla beraber evde iftar yemekleri düzenlenmemeli.

- Camiler kapal olduu için teravih namazlar, mukabeleler ve dualar gibi ibadetleri herkes kendi evinde yapmal. Bu faaliyetler için televizyon, radyo, dijital ve sosyal medya gibi platformlar kullanarak sanal alternatifler oluturulabilir. Ev, apartman, bahçe, site ya da mahalle gibi yerlerde toplu ibadetler yaplmamal.

- badetler srasnda kullanlan seccade, tespih gibi malzemeler kiiselletirilmeli ve herkes kendisine ait malzemeyi kullanmal.

- Ramazan ay boyunca yaplacak zekat, sadaka, fitre, ba gibi her türlü ayni ve nakdi yardmlarn ihtiyaç sahiplerine ulatrlmas esnasnda maske taklmal ve sosyal mesafe kuralna uyulmal.

- Evden çkmann zorunlu olduu durumlarda kiilerle temasta en az 1 metrelik sosyal mesafe korunmal, maskeler uygun ekilde kullanlmal, tokalamadan kaçnlmal, uzaktan selamlama yaplmal.

- Ekmek ve pide sralarnda maske taklmal ve en az 1 metre aralkla durulmal.

Ana Sayfaya Git