“1-2 ay kaldı”

Koca, "Aşı ile ilgili gelişmeler üzerinde duramıyorum. Denemelerin çok ötesine geçtiğimizi vurgulamak isterim. Bağlantıda olduğumuz ülkeler aşıdan sonuç aldıklarını rapor etmektedir." ifadelerini kullandı.

Haberler 01.10.2020 - 00:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakan Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplants sonras açklamalarda bulunuyor. Kocann açklamalarnn satr balar öyle;

BUGÜN BAZI DDALARA YANIT VERECEM

Salgnda hayatn kaybedecek insan saysnn 2 milyonu geçeceini belirtiyor. Dünya vaka tespitinde yeterince atak ve kararl hatta istekli deildir. Salgnda gözle görülmeyen her risk izole edilmi riskten çok daha korkunçtur. Amac hastalkla etkin mücadele olan vakaya ular. lerlemi vakann müraacatn beklemez. Bu dönemde sosyal davranlarmz deitii gibi ruh durumumuz da deiti. Baz durumlarda fikir birliine kolay ulayoruz, baz durumlarda zor ulayor. Herkes bir yorum bir sorun ileri sürebilir. Baka kayglar ortaya koyabilir. Bu konuda unutulmamas gereken toplumun ortak sorununu ele aldmzdr. Bunu yaparken de toplumun görülen ve ya çplak gözle görülmeyen çkarlar korumamz gerektii gerçeidir. Yaplan eletirilerde pergelin bir aya burada olmaldr. Bu sözlerimden de anlalaca gibi baz iddialarda huzurunuzda yant vereceim.

TÜNELN SONU GÖRÜLÜYOR

A için 1-2 aylk zaman kald görülünce tünelin sonu görülüyor. Bu yolun emekçilerinin cevap hakk vardr. Bu tedbirlere uyan devletine güvenenlerin de hakkdr. Her eyden önce kelimeleri doru kullanmakta önemlidir. Artk dalgalardan piklerden deil, tedaviden baklktan bahsediyoruz. Testten vakadan bahsederken imdi ar hastadan bahsediyoruz. Testi pozitif çkt halde hiçbir semptom göstermeyenler var. z sürücüler olan filyasyon ekibimiz arlkl olarak bunlar takip ediyoruz. Eer tespit ile izole edilmezlerde salgnn yaylmasna yol açarlar. Söz konusu artlar yerine getirildii için bu gruptakiler salgn için 1. öncelikle yeri yoktur. Basitçe bilmemiz gereken dier ey semptom gösteren kiinin tayc olduunu gösteren eydir. Art hasta gösteren saysna kar öne çkan durumum salk sistemimizin gücünü korumasdr. Test sonucu pozitif çkanlarn her biri vakadr. Bunlarn büyük ksm belirti göstermeyen tayclardr. Kalan ksm ise hastalk bulgusu olup tedavi altna alnan hastalardr.

ÖLÜ SAYILARINDA YAPILAN SPEKÜLASYONLAR

Ar hasta tanm nedir? Kovid-19un viral solunum yolu enfeksiyonun ötesine geçip sistemik hastalk halini almas, ve hastay d destee ihtiyaç durumuna getirmesi durumunda hastay ar hasta olarak tanmlyoruz. Skor araynda olanlar sayy gerçekten yüksek göstermeye çalanlar neye dayanak aryor. Türkiyede ölüm bilgileri 2 kaynakta toplanmaktadr. Biri Belediyelerimizin defin saylardr. Dieri Türkiye statistik Kurumudur. Ayrca ölüm raporlarnda bulunan baz kategorik bilgiler yanl kullanlyor. Ölüm bildiriminde kullanlan form yeni deildir. 2013ten beri kullanlmaktadr.

Bu belgede önemli olan 2 yerdir. Biri ölüm ekli dieri ise ölüm nedenidir. Hastala bal doal ölümün izah için bulac hastalk açklamas da eklenmitir. Kaytlar bu yl 10da 1nin ölümün bulac hastalk eklinde olduunu göstermektedir. Buradan kovid-19 ölüm saylar anlalmaz.

BELEDYELER VE TÜK VERLER

Bulac hastaln sadece korona olduunu sanyorsa yanlyor. Defin sonras alnan kesin ölüm raporunda hastann onaylanm ölüm nedeni bu hanede yer almaktadr. Vefat saylarna ilikin yanltc iddialar baz Belediyelerin açklamalarna dayanyor. Belediyelerin e-devlet veri tabannda yer alan mezarlk bilgi sisteminde söz konusu ildeki defin says yer alr. Defin raporu ise kiilerin öldüü ilde verilir. Devletin ve salgnla mücadelenin itibarn zedelemeye çalan kendi itibarn zedeler. TÜK verilerine göre geçtiimiz yln ilk 9 aynda ölüm says 329 bin 274tür. u ana dek korona kaynakl ölümler dahil 339 bin 26 ölüm gerçeklemitir. Kovid-19 kaynakl tespit edilmi ölümlerin says ise 8 bin 62dir. Daha az ve ya daha fazla deildir. Ölüm nedenleri TÜK tarafndan Dünya standart snflamasna göre yaynlanr.

ULUSLARARASI çIKARIMIZ

Bu snflamada Enfeksiyon ve parazit hastalklar bal altnda 21 alt balk ve 932 hastalk bulunmaktadr. Bilelim ki salgnla mücadele sürecinde devletimiz halknn sal kadar ulusal çkarlarn da korumaktadr. çünkü virüsün zararlar sadece insan vücuduna deildir, eitim ekonomi alanlarna da zararldr. Yolun en zorlu ksmn atmza inanyorum. Son 3 hafta içinde yaplan bölgesel mücadelenin sonuçlarn gördük. Geçtiimiz haftalarda, Diyarbakr, Van, zmire deerlendirme ziyaretleri yapmtk. Toplam 23 ilimizin salk alt yapsn ve yürütülen faaliyetlerin detayl aratrmasn yapm olduk. En fazla dikkat çeken yer Ankarayd. Ankarada hasta says son 2 hafta içinde yar yarya azald.

SORULAR VE YANITLAR

Özellikle akll bilekliklerden iki hafta önce bahsetmitim. Uygulamay zorunlu olmadkça kullanmaktan yana deiliz. Ama akll bileklikte GPRS üzerinden çalan, belli bir mesafeden sonra hareket edildiinde uyar veren sistemden bahsediyoruz. Bununla ilgili yazlm yapld. Ayrca sabit bir yere taklabilen, mesafeyi bizim ayarlayabilir olduumuz aileden birden fazla kii varsa takip edilebilir olduu, onun tanmland, mesafe aldnda yine uyar sistemiyle devreye giren bir sistem üzerine çalld, u an yapld. Ben u uygulamadan yanaym, akll bilekliyi evde izole olmak istemeyen, evde izole elmesinden endie ettiimiz izole olmayan kiilere uygulanmas gerektiini kullanlmasn düünüyoruz.

HAZIRLIK VE BRNC SINIFLARDA CDD HERHANG BR SORUN YAAMADIK

Bugün eitimle ilgili durum konuuldu Bilim Kurulumuzda. u ana kadar hazrlk ve birinci snflarda ciddi herhangi bir sorun yaamadk. Pazartesi günü kabine toplantsnda da Bilim Kurulunun önerisini gündeme alnm olundu. Önümüzdeki haftalar bizim daha önce de Bilim Kurulunun düündüü bir ve ikinci snflar eklindeydi. Muhtemelen 2. snflar, 8 ve 12. snflar için Bilim Kurulu önerisi var, muhtemelen önümüzdeki hafta karar alma noktasna gelince zaten açklam olacaz.

Ana Sayfaya Git