1 Mayıs coşkusu

GÜNEYDOĞU Anadolu Bölgesi'ndeki illerde 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları coşkulu geçerken, Elazığ'da HDP ve CHP'liler arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. Bölge illerindeki kutlamalarda davul- zurna eşliğinde halaylar çekildi.

Haberler 02.05.2018 - 09:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Güneldou Anadolu Bölgesindeki illerde 1 Mays Emek ve Dayanma Günü kutlamalar cokulu geçti. Diyarbakrda halaylar eliinde kutlamalar yapld.

stasyon Meydannda düzenlenen 1 Mays etkinliine çok sayda kii katld. Diyarbakr Emniyet Müdürlüü ekipleri, meydanda güvenlik önlemi alrken, alana çkan yollar trafie kapatld.

OLAANÜSTÜ GÜVENLK ÖNLEMLER

Polis ekipleri, alan çevresindeki 5 ayr noktada arama noktas oluturdu. Tertip komitesince belirlenen bayrak ve flamalar dnda afi ve flamalarla alana girilmesine izin verilmedi. Seyyar satclar da alana alnmad. çalnan Kürtçe ve Türkçe arklar eliinde halaylarn çekildii kutlamalarda, HDP E Genel Bakan Sezai Temelli konuma yapt. Etkinlie katlanlar Kürtçe selamlayarak, konumasna balayan Temelli, Selahattin Demirta, Figen Yüksekda ve dier tutuklu vekillere selam gönderdiini söyledi.

Demokrasi mücadelesinden asla vazgeçmeyeceklerini belirten Temelli, Bugün demokratik siyasete tahammülsüzlüün en önemli örnei kayyumlardr. Bütün haklar gasbederek, bir kayyum corafyas yarattlar. Neden kayyum atadklarna dair hiçbir gerekçeleri yok, olamaz da. Halkn iradesini gasbedenler, halkn seçilmilerini görevden alarak, oraya kayyum atadlar. Kayyumlarn ilk ii yolsuzluk oldu. Bu belediyeleri yllarca izlediler, bir tek kuru yolsuzluk bulamadlar ama atadklar kayyumlarn hepsi yolsuzluk yapt. imdi hepsi, valizini toplam. Bu bölgede çalan ne kadar kayyum, bürokrat varsa çantalarn toplamlar aday olmaya gidiyorlar. 24 Haziranda AKPye buradan oy çkacak m? Aman çkmasn diye konutu.

BZ GÜçLÜ KILAN, ORTAK VATANIMIZDA CUMHURYET NADIMIZDIR

Tüm haklara ve sandklara sahip çkacaklarn vurgulayan Temelli, Tüm halkmz, kadnlarmz, gençlerimiz artk birer müahittir. Herkes oyuna, siyasi iradesine sahip çkacaktr. Bunlarn hilesine, oy çalma hesabna, zulüm ve iddetine, sandk balarna atadklar kayyumlara kar biz yan yana, oyumuza geleceimize de irademize de sahip çkacaz. Artk irademizi, kimliimizi, geleceimizi kimseye vermeyeceiz. Kimsenin bizim yerimize söz söyleme hakk olmayacak. Halklar kendi sözünü söyleyecek. Yerel demokrasi ile güçlendirilmi parlamenter demokrasi için mücadele edeceiz. Bizi güçlü klan, çoulcu demokratik anlaymzdr. Bizi güçlü klan, ortak vatanmzda demokratik cumhuriyet inadmzdr dedi.

Güçlü bir adayla 24 Haziranda seçime gireceklerini dile getiren HDPli Temelli, unlar söyledi:

En güçlü adaymzla Cumhurbakan, milletvekili adaylarmzla programmzdan, mücadelemizden aldmz güçle 24 Haziranda seçimlere gireceiz. En güçlü adaymz olarak bizim adaymz çkacak, hepsinin bana ta düecek. çünkü bizim programmz, demokrasinin ve umudun programdr. Bizim programmz Kürt sorununun çözüm programdr. Bizler yürüdükçe demokrasinin, barn yolu açlr. HDP ile bu ülkeye bar da demokrasi de huzur da gelecek. Dönen dönsün yolundan, biz dönmeyiz. HDP E Genel Bakan Temelli ve beraberindekiler, daha sonra çalnan arklar eliinde halay çekti.

SRTTE 1 MAYIS 15 TEMMUZ MEYDANINDA KUTLANDI

Siirtte 15 Temmuz Demokrasi Meydannda geni güvenlik önlemleri altnda, davul zurna eliinde halay çeken içiler günlerini cokuyla kutlad. Siirt Belediye Sendikas Bakan Halit Aknay, kutlama programnda yapt konumasnda, Bugün içi snfnn uluslararas birlik, mücadele, dayanma günüdür. 1 Mays içi snf ve emekçi halkmzn kazanmlarna yönelik saldrlarn artarak devam ettii, ekonomik, sosyal ve demokratik taleplerimizin en temel haklar ve özgürlüklerimizin daraltld örgütlenme ve grev hakkmzn önüne, yasal ve fiili duvarlar örüldüü günleri yayoruz. Haksz iten çkarma, sendikaszlatrma, kdem tazminatna fon dayatlmas, özelletirmeler, esnek kuralsz ve kayt d çaltrma vergi adaletsizlii durmadan devem etmektedir dedi.

BATMANDA 1 MAYIS HALAYLARLA KUTLANDI

Batman Demokrasi Platformu bünyesindeki 1 Mays Tertip Komitesinin 16 Mays ehir Stadyumu önünde düzenledii kutlamalara, HDP Grup Sözcüsü Ayhan Bilgen, Batman Milletvekilleri Saadet Becerikli, Aye Acar Baaran, Mehmet Ali Aslan, çeitli sendika temsilcileri ve çok sayda içi katld. Alanda toplananlar arklar eliinde halay çekti. Etkinlikte konuan HDP Grup Sözcüsü Ayhan Bilgen, 24 Haziranda yaplacak seçimlerin tarihi frsat olduunu ifade ederek, öyle konutu:

Hem iktidara, hem muhalefet partilerine çok açk çarda bulunuyoruz; bize bir adm gelme cesaretini gösterene biz üç adm gelmeye varz. Ama bizi yok sayan yok saymaya da varz. Bizi görmezlikten geleni, bizi suç örgütü gibi göstermeye çalan, yasal bir partiyi ve demokratik mücadelesini kriminalize etmeye çalanlar da sandkta gömeceimizi hep birlikte çok net göstereceiz. Bize diyorlar ki, Siz oylar gizlice, çaktrmadan verin. Biz sizinle gözükmeyiz, sizinle resim çektiremeyiz, yan yana gözükemeyiz ama siz oylarnz gizlice bize verebilirsiniz. Bu kadar saygszlk, bu kadar ahlakszlk siyaset için fazla. Koltuk için demez. Eer bu ülkede birlikte yaayacaksak, birlikte konumay göze alacaz. Birlikte yaacaksak birlikte yönetmeyi göze alacaz. Birlikte olacaksak, kardelik konusunda azck samimiyet tayorsak, o zaman birlikte siyaset yapmay da becereceiz. Biz elimizden gelen özveriyi fedakarl gösterdik. Ama bizi yok saymaya, inkar etmeye, çantada keklik, çaresiz, mecbur görmeye devam ederseniz, bunun böyle olmadn 24 Haziranda görürsünüz.

BNGÖL VE IRNAKTA KUTLAMA YAPILMADI

Mardinde 1 Mays Emek ve Dayanma Günü kutlamalar, HDP ve KESK öncülüünde 15 Temmuz ehitler Park alanda miting düzenlenerek kutland. Miting nedeniyle geni güvenlik önlemleri alnrken, polis, vatandalar didik didik arandktan sonra alana ald. Mitingde, yerel sanatçlarn Türkçe ve Kürtçe arklarna vatandalar halaylarla elik etti.

Öte yandan, Bingöl ile rnakta 1 Mays Emek ve Dayanma Günü nedeniyle herhangi bir kutlama program yaplmad.

ELAZIDA CHP VE HDP ARASINDA GERGNLK

Elazn Hozat Garajnda toplanan HDP, EMEK ve KESKe bal sendika üyeleri, Perembe Pazarnda düzenlenen 1 Mays kutlama alanna kadar yürüdü. Burada düzenlenen mitingde ilk olarak KESK Dönem Sözcüsü Kenan Korkmaz ksa bir konuma yapt. HDP Diyarbakr Milletvekili Ziya Pir burada yapt konuma sonunda CHP tekilatn göstererek, CHP taban halen hak, hukuk ve adalet diyor ve buna samimiyeti ile inanyor. Kutluyorum dedi.

HDPli Ziya Pirin sözlerine tepki gösteren CHP Elaz l Bakan Zeki Kaplan ve tekilat üyeleri miting alann terk etti. CHP Elaz l Bakan Kaplan, içi bayramnda siyaset yaplmamas gerektiini belirterek, Cumhuriyet Halk Partisine kimse hakaret edemez. 1 Mays Bayram gibi kutlanmal. 1 Mays, CHPye hakaret etme alan deil, içi bayramdr. Bugünün anlamn bilmiyorlarsa anlatrz dedi.

Ana Sayfaya Git