1 milyon 379 bin 270 dosya arabuluculukla çözüldü

Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürü Hakan Öztatar, dün itibarıyla 2 milyon 170 bin 873 dosyanın arabuluculuğa tevdi edildiğini, bunun 1 milyon 379 bin 270'inde anlaşma sağlandığını söyledi.

Haberler 24.06.2021 - 00:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Öztatar, Kayseri Ticaret Odas (KTO) tarafndan odann konferans salonunda düzenlenen KTO Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi Ruhsatname Teslim Töreninde i dünyas için bir saniyenin bile önemli olduunu ifade etti.

Türkiyede arabuluculuk konusunda daha kaliteli hizmet vermek için arabuluculuun kurumsallamasna doru yol alndn belirten Öztatar, bu kapsamda Türkiyede 350ye yakn özel arabuluculuk merkezi kurulduunu kaydetti.

Öztatar, arabuluculuk konusunda uzmanlamaya önem verdiklerini, Arabuluculuk Daire Bakanlnn bu çerçevede eitimlere baladn, i dünyas ve ticaret hayat için çeitli alanlarda piyasay bilen uzmanlar yetitirmeye çaltklarn belirtti.

Türkiyede 2013 ylnda ilk arabuluculuk sürecinin baladn, ilk ylda sadece 4 arabuluculuk yapldn, yllar içinde bu saynn arttn ifade eden Öztatar, Bugün itibaryla 2 milyon 170 bin 873 dosya arabuluculua tevdi etmi durumda. Bunun 1 milyon 379 bin 270inde anlama saland. Aslnda toplumumuz anlamaya, uzlamaya çok müsait bir toplum. Yeter ki onlarn bir arabulucu huzurunda anlamalar salansn. Asl amacmz toplum ve i dünyas tarafndan bilinmesiydi. u an haftalk 5-7 bin arasnda, haftalk 30 bin ihtiyari arabuluculuk yaplyor. Toplum, bunun faydalarn yava yava görmeye balad ve ilgi artt. diye konutu.

KTO Yönetim Kurulu Bakan Ömer Gülsoy da tahkim ve arabuluculuk kültürünün eskiye dayandn söyledi.

Gülsoy, arabuluculuk müessesinin dünyada 150den fazla ülkede uygulandn, KTOda da 2019 ylnda Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi kurulu çalmalarn balattklarn anlatt.

dünyasnda yaanan ihtilaflarn hepsinin yarg üzerinden çözülmesinin adliyelerin yükünü artrd gibi üyeleri açsndan da ciddi zaman ve itibar kayplarna neden olduunu vurgulayan Gülsoy, öyle devam etti:

Ticari hayatta zaman en önemli sermayedir. Ticaretimizi kolaylatracak, ekonomimizi ve yarg sistemimizi güçlendirecek, toplumsal barmza katk salayacak her düzenleme bizim için önemli ve deerlidir. Aslnda adalet ve güven duygusu bir ülkede ne kadar güçlüyse o ülkenin ekonomisi de güçlü oluyor. Arabuluculuk görümelerinin gizlilik ilkesi çerçevesinde gerçekletirilecek olmas ile birlikte ticari itibarn korunmas bu sistemin en büyük avantajlarndan biridir. Merkezimizde hakem heyetlerinin oluturulmas için iki deerli hocamz tarafndan 24 saatlik tahkim eitimi verildi. Eitim sonunda akredite olmaya hak kazanan katlmclar arasndan 125 kiilik hakem listesi oluturuldu. Hakem listemizde her türlü uyumazl çözebilecek nitelikte, farkl sektörlerde faaliyet gösteren, alannda uzman kiiler bulunmaktadr.

Kayseri Cumhuriyet Basavcs Abdulkadir Akn da yarglamalarn sonucunda çkan kararlar mevzuata uygun olsa da bazen bir taraf bazen iki taraf da memnun etmediini hatta bazen yeni ihtilaflara zemin hazrladn, arabuluculuk sonucunda varlan anlamalarla toplumsal huzura da katk salandn dile getirdi.

Konumalarn ardndan 125 hakeme ruhsatnameleri verildi.

Ana Sayfaya Git