1 yıl geçti!…

Sur'daki yasak ve Elçi'nin öldürülmesinden 1 yıl geçti. Kısm-i yasak sürerken, Elçi soruşturmasında henüz sonuca ulaşılamadı.

Haberler 28.11.2016 - 09:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Merkez Sur lçesinde hendek-barikat operasyonlar nedeniyle ilan edilen sokaa çkma yasann üzerinden yarn itibariyle tam 1 yl geçerken, ilçedeki baz mahalle ve sokaklarda 1 yl önce ilan edilen yasak sürüyor. lçe merkezinin yarsn oluturan Cevatpaa, Fatihpaa, Dabanolu, Hasrl, Cemal Ylmaz ve Sava Mahallesinde kazlan hendeklerin kapatlmas, barikatlarn kaldrlmas, patlayc tuzaklarnn imhas ve ilçede bulunan PKKllarn etkisiz hale getirilmesi için balatlan operasyonlar kapsamnda 28 Kasmda sokaa çkma yasa ilan edilmiti.

SURDAK YASAK SÜRÜYOR

30 Kasmda kaldrlan ve 2 Aralkta yeniden ilan edilip 10 Aralkta tahliye için bir günlüüne kaldrlan yasak, imdiye kadar kesintisiz devam etti. Dönemin çileri Bakan Efkan Ala, 9 Martta yapt açklamada, Sur lçesinde operasyonun bittiini açklarken, çatmalar nedeniyle ar hasar gören yaplarn yklmas, hafriyat tanmas ve patlayc tuzaklarnn imhas için yasak kaldrlmad. Diyarbakr Valilii, temizlik çalmas yaplan baz sokaklar zaman içinde yasa kaldrarak giri çklara açarken, son olarak 27 Austosta Valilikten yaplan açklamada öyle denilmiti:

SON AçIKLAMAYA GÖRE

lçemiz Sur içinde bulunan 15 mahallemizin 6snda (Cevatpaa, Fatihpaa, Dabanolu, Hasrl, Cemal Ylmaz ve Sava) ve Gazi caddesinde kamu düzeninin salanmas, bölücü terör örgütü mensuplarnca sokak aralarna oluturulan barikatlarn kaldrlmas, çukurlarn kapatlmas ve kurulan bombal düzeneklerin imhas çalmalar esnasnda sivil vatandalarmzn can ve mal güvenliini teminat altna alma adna 11 Aralk 2015 Cuma günü saat 16.00 itibari sokaa çkma yasa ilan edilmi idi. Söz konusu sokaa çkma yasa güvenlik güçlerince icra edilen operasyonun nihayete ermesi, alann terör örgütü mensuplarndan temizlenmesi, barikatlarn kaldrlmas, çukurlarn kapatlmas, tuzaklanm patlayclarn imha edilmesi ve kamu düzen ve güvenliinin tekrar salanmas nedeni ile Cevatpaa, Fatihpaa, Dabanolu, Hasrl, Cemal Ylmaz ve Sava, Mahallelerinin tarihi surlar dnda kalan sokaklarnn tamamnda ve Dabanolu Mahallesi Dabanolu Sokan 43A ile 15 numaral haneler dahil olmak üzere sokan kuzey bats, çiçekçi sokan 1, 3, 5 ve 7 numaralar hanelerde dahil olmak üzere, bat ksmnn tamamnda, 27.08.2016 Cumartesi Günü saat 07.00 itibari ile kaldrlmtr. Geri kalan mahalle ve sokaklarmzda var olabilecek tuzaklamalarn imha edilmesi ve ilgili alann vatandalarmzn güvenli bir ekilde kullanmna uygun hale getirilmesi için arama- tarama faaliyetleri devam ettiinden sokaa çkma yasa bir müddet daha devam edecek olup yasann kaldrlmas ile ilgili karar ayrca duyurulacaktr.

VAL HASAR TESPT çALIMASININ BTTN AçIKLAMITI

Uluslararas miras listesine alnd için UNESCO korumasnda da bulunan Surda, halen baz mahalle ve bal sokaklarda yasak devam ederken, Hükümet tarafndan Sur ile ilgili paketler açklanrken, Surun yeniden ina edilecei duyurulmutu. Surda ev ve iyerleri zarar görenlere nakdi yardmlarn yapldn belirten Valilik, ihalesi yaplan altyap çalmalarn bitmesi halinde yasan tümden kaldrlacan açklamt. Diyarbakr Valisi Hüseyin Aksoy, Surdaki çalmalar ile ilgili son yapt açklamada, hasar tespit çalmasnn bittiini, evleri yklan ailelere imdiye kadar eyalar için 7.5 milyon para yardm yapldn ve buna devam ettiklerini belirterek, Yasan kalkmas için ykm ilerinin tamamen bitmesi gerekir. Ancak, içeride bulunan baz tescilli yaplara bitiik olan ve yklmas gereken evler konusunda i makinalarnn çalmas konusunda skntlar var. Oradaki ykm ileri içiler tarafndan yapldndan uzun zaman alyor. u anda Sur ilçesinde su, kanalizyasyon gibi alt yap hizmetlerinin yüzde 25i tamamland. ler bitince yasak kaldrlacak demiti.

TAHR ELçNN ÖLDÜRÜLMESNDEN BR YIL GEçT

Merkez Sur lçesinde hendek-barikat operasyonlar nedeniyle uygulanan yasak 1 yldan bu yana devam ederken, Diyarbakr Baro Bakan Tahir Elçinin de öldürülmesinden bir yl geçti. Sur lçesinde bulunan tarihi Dört Ayakl Minarenin çatmalarda hasar görmesi üzerine 28 Kasm 2015 tarihinde ayn yerde basn açklamas yaptktan sonra orada çkan çatmada yaamn yitiren Elçi olay ile ilgili yürütülen soruturmada da bir sonuca ulalamad belirtildi. Elçinin öldürülmesinden sonra balayan çatma ve uygulanan yasaklar nedeniyle olay yerinde uzun süre keif yaplamam, uzun aradan sonra yaplan keifte de Elçinin ölümüne neden olan mermi çekirdei bulunamamt.

Ana Sayfaya Git