10 soruda yenilenen İstanbul seçimi

31 Mart 2019'da yapılan seçimler için güncelleştirilmiş, kesinleşmiş sandık seçmen listeleri yeni bir güncelleştirme yapılmaksızın bu seçimlerde de kullanılacak. Ancak bu listelerde hata nedeniyle kalan ölü ve kısıtlı seçmenler listeden çıkarılacak.

Haberler 08.05.2019 - 02:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) stanbul Büyükehir Belediye Bakanl seçiminin yenilenmesine ilikin kararnn ardndan stanbuldaki 10 milyon 560 bin 963 seçmen, 31 bin 124 sandkta 23 Haziran Pazar günü yeniden oy kullanacak.

YSK, AK Partinin stanbul seçim sonuçlaryla ilgili itiraznda kararn verdi. stanbul Büyükehir Belediye Bakanl seçiminin yenilenmesine, Ekrem mamolunun mazbatasnn iptaline karar verildi. Bu durumda, stanbuldaki 10 milyon 560 bin 963 seçmen, 31 bin 124 sandkta 23 Haziran Pazar günü yeniden oy verecek.

AA muhabiri yenileme seçimiyle ilgili merak edilenleri derledi.

te 10 soruda yenilenecek stanbul seçimleri:

1 - Seçmene kaç oy pusulas verilecek?

23 Haziran Pazar günü yaplacak seçimde, seçmenin önüne sadece stanbul Büyükehir Belediye Bakanlna ait oy pusulas konulacak. Birleik oy pusulalarnn basmnda 31 Mart 2019da yaplan seçim için uygulanan esaslar aynen uygulanacak.

2 - Yeni seçimde hangi ilemler tekrar edilecek?

Yeniden yaplmas gereken seçimler, bu seçimin tekrar ve seçimin devam niteliinde olduu için sadece oy verme ilemleri tekrarlanacak.

3- Hangi partiler seçime katlabilecek?

31 Mart 2019da yaplan seçime katlan siyasi partiler bu seçime de katlabilecek.

4- Siyasi partiler yeniden aday belirleyebilir mi?

Siyasi partiler yeniden aday tespiti yapamayacak ancak ölüm, istifa gibi nedenlerle meydana gelecek boalmalar, ilgili seçim kurullarnn belirleyecei tarihe kadar doldurulabilecek.

5- Bamsz adaylar bu seçime de katlabilecek mi?

31 Mart 2019 Pazar günü yaplacak seçime bamsz aday olarak katlanlar bu seçime de katlabilecek. Yeniden bamsz adaylk bavurusu kabul edilemeyecek.

6- Sandk kurullar yeniden oluturulacak m?

Seçim sandk kurullarnn oluumundaki usulsüzlükler nedeniyle iptal edildii için sandk kurullar yeniden oluturulacak. Sandk kurulu bakan ve üyeleri devlet memurlar arasndan seçilecek.

7- Seçmen listeleri güncellenecek mi?

31 Mart 2019da yaplan seçimler için güncelletirilmi ve kesinlemi sandk seçmen listeleri yeni bir güncelletirme yaplmakszn bu seçimlerde de kullanlacak. Ancak bu listelerde hata nedeniyle kalan ölü ve kstl seçmenler listeden çkarlacak, 23 Haziranda 18 yan dolduranlar listeye eklenecek.

8- Her sandkta kaç seçmen oy kullanacak?

Yaplacak olan bu ara seçimlerde kullanlacak sandk seçmen listeleri, her bir sandk için 400 seçmeni kapsayacak ekilde düzenlenecek.

9- Seçim ileri nereden yürütülecek?

Bu seçimle ilgili seçim takvimi, YSK tarafndan deil, seçimi yönetecek stanbul l Seçim kurulunca hazrlanarak uygulanacak.

10- stanbul Büyükehir Belediye Bakanln kim yürütecek?

Belediye Kanununa göre, büyükehirlerde belediye bakan mazbatas iptal olduunda, seçim yaplncaya kadar belediye bakanlna çileri Bakan tarafndan görevlendirme yaplmas gerekiyordu. çileri Bakanlndan, stanbul Valisi Ali Yerlikayann stanbul Büyükehir Belediye Bakan Vekili olarak görevlendirildii bildirildi.

Anadolu Ajans web sitesinde, AA Haber Ak Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yaymlanmaktadr. Abonelik için lütfen iletiime geçiniz.

Ana Sayfaya Git