11 ayda 121 fezleke!

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca, aralarında HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş'ın da bulunduğu HDP'li milletvekilleri hakkında son 11 ayda çeşitli suçlardan 121 terör fezlekesi hazırlandı.

Haberler 12.05.2017 - 09:21 Son Güncelleme : 12.05.2017 - 09:24

Diyarbakrda aralarnda HDP E Genel Bakan Selahattin Demirtan da bulunduu HDPli milletvekilleri hakknda son 11 ayda çeitli suçlardan 121 terör fezlekesi hazrland.

Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnca hazrlanan fezlekelerde HDPli milletvekillerinin güvenlik güçleriyle girdikleri çatmalarda öldürülen teröristlerin kentteki cenaze ve taziyelerine katlmalar, Kanun Hükmünde Kararnameyle (KHK) DBPli belediyelere yaplan görevlendirmelere tepki açklamalar, açlk grevleri ile gözalt ve tutuklanmalara yönelik çeitli tarihlerdeki konumalarda iledikleri suçlar yer alyor.

Fezlekelerde milletvekillerinin silahl terör örgütüne üye olmak, terör örgütü propagandas yapmak, Toplant ve Gösteri Yürüyüleri Kanununa muhalefet, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini alenen aalama, Cumhurbakanna hakaret, suç ve suçluyu övmek ve görevi kötüye kullanmak suçlarn iledikleri belirtildi.

Anayasann 83. maddesine istinaden milletvekillerinin dokunulmazlklarnn kaldrlmas talebinde bulunulan fezlekeler, TBMM Bakanlna sunulmak üzere Adalet Bakanlna gönderildi.

Dokunulmazlklarn kaldrlmas halinde Demirta, parti üyelii düürülen eski HDP Van Milletvekili Figen Yüksekda, HDP Grup Bakanvekilleri çalar Demirel ve Osman Baydemir ile baz HDPli milletvekilleri hakknda hazrlanan 121 fezleke kapsamnda dava açlacak.

HAZIRLANAN FEZLEKELER

Dokunulmazlklar, 20 Mays 2016dan önceki suçlar için kaldrlm, aralarnda Demirta ve Yüksekdan da bulunduu baz HDPliler tutuklanmt.

Haklarnda dosya bulunan milletvekillerinin yasama dokunulmazlklarnn kaldrlmasnn yolunu açan Anayasa deiiklii, 20 Mays 2016da TBMMde 367 oyla kabul edilmiti.

Anayasa deiikliinde, teklifin TBMMde kabul edildii tarihte, soruturmaya veya kovuturma izni vermeye yetkili mercilerden, cumhuriyet basavclklarndan ve mahkemelerden Adalet Bakanlna, Babakanla, TBMM Bakanlna veya Anayasa ve Adalet Komisyonu üyelerinden kurulu Karma Komisyon Bakanlna intikal etmi, yasama dokunulmazlnn kaldrlmasna ilikin dosyalar bulunan milletvekilleri hakknda, bu dosyalar bakmndan, Anayasann yasama dokunulmazln düzenleyen 83. maddesinin, Seçimden önce veya sonra bir suç iledii ileri sürülen bir milletvekili, Meclisin karar olmadkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yarglanamaz. hükmünün uygulanmayacana yer verilmiti.

Düzenlemenin yürürlüe girdii tarihten itibaren 15 gün içinde Anayasa ve Adalet Karma Komisyon Bakanlnda, TBMM Bakanlnda, Babakanlkta ve Adalet Bakanlnda bulunan yasama dokunulmazlnn kaldrlmas istemi hakkndaki dosyalar, illerin cumhuriyet basavclklarna gönderilmiti.

Ana Sayfaya Git