11 bin yıl ceza isteniyor

İstanbul'da 2016 yılında hiçbir borsada işlem görmeyen kripto para üretimi yaparak yüksek kazanç vaadiyle 544 mağduru yaklaşık 16 milyon lira ve 209 bin Euro dolandırdığı iddia edilen 37 şüpheli hakkında yürütülen soruşturma tamamlandı. Örgüt yöneticisi olduğu öne sürülen 17 şüphelinin "Suç işlemek amacıyla örgüt kurma" ve 544 kez "Bilişim sistemleri banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık" suçlarından ayrı ayrı 10 bin 888’er yıla kadar hapisleri istendi. 20 şüphelinin de değişik oranlarda hapsinin talep edildiği iddianame kabul edildi, şüpheliler önümüzdeki günlerde hakim karşısına çıkacak.

Haberler 01.05.2021 - 11:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Anadolu Cumhuriyet Basavclnca hazrlanan 140 sayfalk iddianamede, kriptografik-ifreli olarak güvenli ilem yapmaya ek ve sanal arzna olanak salayan dijital deerlere kripto para denildii ifade edildi. Söz konusu kripto paralarla ilgili Kripto-paralar alternatif para birimidirler, dijitaldirler ve ayn zamanda sanal paradrlar. Sklkla Bitcoin ve türevleri ile dijital ve sanal paralar kartrlmaktadr. Bitcoin ve türevleri dndaki dijital ve sanal paralar, kendi balarna para birimi deillerdir ifadeleri kullanld. ddianamede, kripto parann hiçbir merkezi otorite tarafndan düzenlenip denetlenemeyecei vurguland.

LEM GÖRMEYEN KRPTO PARAYA YAPILAN YATIRIMDAN KAZANç ELDE EDLMES MÜMKÜN DEL

Bitcoinin de tanm yaplan iddianamede Bitcoinin yasal statüsü u ekilde tanmland: Pek çok ulusal merkez bankas veya bankaclk düzenleme kurumu, Bitcoin kullanmn yasaklamam ancak finansal kurumlar ve bireyleri karlaabilecekleri riskler konusunda uyarmtr. Bitcoinin merkezi bir otorite tarafndan denetlenmemesi, oldukça yeni bir kavram ve teknoloji olmas, her bir Bitcoin kullancsnn Bitcoinin geleceini belirlemesi gibi hususlar, hükümetleri, düzenleyici ve denetleyici kurumlar hakl olarak endielendirmektedir. Kazanç elde edilmesi için söz konusu kripto parann yerel olarak herhangi bir kripto para borsasnda herkese açk bir ekilde ilem görmesi ve söz konusu kripto parann kiiler tarafndan alnp satlabilir olmas gerekmektedir. Herhangi bir kripto para borsasnda ilem görmeyen bir kripto paraya yatrm yaplmas ve bu yatrmdan kazanç elde edilmesi mümkün olmayacaktr.

HçBR BORSADA LEM GÖRMEYEN HAYAL ÜRÜNÜ KRPTO PARAYI SATTILAR

ddianamede tespit edilen suç örgütünün Coinspace isimli irket ad altnda S-Coin ve First Coin isimli kripto para ürettikleri, bu kripto paralarn da gelecekte çok deerleneceini, Bitcoin gibi yatrm yapanlara çok yüksek tutarda kazançlar salayacan vadederek madurlardan yatrm ad altnda paralar toplayarak, haksz kazançlar elde ettikleri belirtildi. Coinspacein ürettiklerini iddia ettikleri ancak S-Coin ve First Coin isimli sözde kripto paralarn dünyann hiçbir borsasnda ilem görmedii ve tamamen hayal ürünü bir kripto para olduu belirtilen iddianamede, suç örgütü olan Coinspacein tantmn yapmak amacyla gerek sosyal medya platformlarnda gerekse fiziki mekanlarda seminerler ve toplantlar düzenledikleri ifade edildi. üphelilerin Coinspacete piramit sat sistemi olarak bilinen oluuma yatrm yapacak yeni üyeler kazandrmaya çaltklar ve sisteme çok sayda yatrmc dahil ettikleri anlatlan iddianamede, sisteme ilk olarak katlan kiilerin daha sonraki süreçte kendi referansyla sisteme yeni üyeler dahil etmesiyle ilk katlan üyelerin piramit yapnn üst basamaklarna çktklar anlatld.

544 K KAYETç OLDU

ddianamede üst basamaklara çkan ilk üyelerin de yatrm kazancnn dnda tavsiye, ekip kazanc, referans ve eleme bonuslarnn da olduu kaydedilerek, sisteme sürekli yeni üye kazandrlmas neticesinde piramit sat sisteminin doas gerei belirli bir süre sonra sistemin çöktüü ve üyelerine kazanç salayamad ve yatrmclarn madur edilmeye baland belirtildi. ddianamede yürütülen soruturma kapsamnda 544 kiinin bu ekilde madur olarak ikayetçi olduu vurguland. Coinspace EUnun Malta meneili, kripto para üretim ve pazarlamasn yapan bir irket olduu, irket sahibinin Mojca Plut olduu ve stanbulda bir anonim irketin ismini deitirerek Coinspace nternet Hizmetleri Sanayi ve Ticaret A.. isimli firmann kurulduu kaydedildi. smi deitirilen firmann yetkilisinin Selçuk Ö. olduu belirtilen iddianamede, 2016 yl Mart ayndan itibaren irketin banka hesaplarna yüksek tutarlarda para girilerinin ve çklarnn olduunun tespit edildii belirtildi. ddianamede söz konusu irketin hesaplarna 832 kii tarafndan toplam 15 milyon 889 bin 910 Türk Liras ve 209 bin 100 Euro para gönderildii kaydedildi.

10 BN 888ER YILA KADAR HAPSLER STEND

ddianamede bu ekilde dolandrclk yapt tespit edilen aralarnda örgüt lideri Selçuk Ö.nün de bulunduu 17 üphelinin Suç ilemek amacyla örgüt kurma ve 544 kez Biliim sistemleri banka veya kredi kurumlarnn araç olarak kullanlmas suretiyle dolandrclk suçlarndan 3 bin 268er yldan 10 bin 888er yla kadar hapsi istendi. ddianamede 20 üphelinin de Suç ilemek amacyla kurulan örgüte üye olma ve Biliim sistemleri banka veya kredi kurumlarnn araç olarak kullanlmas suretiyle dolandrclk suçlarndan 2 yldan 200 yla kadar deien oranlarda hapisi talep edildi. üpheliler önümüzdeki günlerde iddianameyi kabul eden Anadolu 13. Ar Ceza Mahkemesinde hakim karsna çkacak.

Ana Sayfaya Git