12 yıldır çözülmedi

HDP'li belediyenin mağdur ettiği 2 bin 500 ailenin umudu yeni yönetimde.

Haberler 20.01.2021 - 00:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda 2009da TT plakalarnn çkmas ile madur edildiklerini iddia eden T plakas sahipleri, 12 yldr sorunlarnn çözülmesini bekliyor. Plakalarnn kendilerine verilmediini kaydeden hak sahipleri, görevlendirilen kayymn çözmesini istedi.

Diyarbakrda 2009 ylnda HDPli belediye tarafndan 2 bin 60 adet ticari taksi plakasnn, iddiaya göre rant ve çkar ilikisi üzerinden Diyarbakra bu kadar plaka fazla denilerek 900e yakn plaka usulsüz olarak iptal edildi.

BÜYÜK MADURYET YAIYORUZ

Yaklak 2 bin 500 ailenin geçim kaps olan plakalarn geri almak isteyen vatandalar açtklar davalar bir bir kazanmaya balad. Davalarn kazanlmasna ramen ihtiyaç duyuldukça çkarlaca belirten plakalar çkmaynca ailelerin maduriyeti de devam etti. 12 ylda Diyarbakrn gelitiini ve plaka saylar az olmasndan kaynakl korsan taksiciliin bakaldrd ve müterilere yetimek için hz limitlerini aarak ölümlü kazalara sebebiyet verildiini aktaran T plaka madurlar, pandemi sürecinin de balamasyla beraber ticari taksilere taleplerin iki kat arttn, bu nedenle haklarnn bir an önce verilmesini istedi.

çÖZÜM BULUNMASINI STYORUZ

Basn açklamasn okuyan T plaka madurlarndan 1992 ylnda eylem yapmak isteyen terör örgütü düzenlenecek eylemi engellemek isterken ehit düen Abdulmenaf Tohumekenin olu Menaf Tohumeken, Diyarbakrda 2010 yl ocak ay itibari ile HDPli belediye döneminde ticari taksi plakas olan T plakalar hak sahiplerinin haberi olmadan iptal edilmi ve TT plaka uygulamasna geçilmitir. Bu uygulamaya geçirilirken hak sahibi olan askdaki T plaka sahiplerine hiçbir tebligat yaplmam sadece düük tirajl bir gazeteye ksa bir zaman diliminde ilana çklmtr. Alelacele alnan bu karardan önceden haberi olan baz rantç çevrelere plakalarn tekellemesine neden olmu ve gerçek hak sahipleri madur edilmitir. 18 Ekim 2010 ylnda yürütmeyi durdurmak için bavurduumuz yerel mahkeme, 12 Aralk 2010da, 2010/2830 esas Nolu kararla talebimizi hakl bulmu ve yürütmeyi durdurma karar vermitir.

MAHKEME KARARINA RAMEN

Açtmz dava lehimize sonuçlanmasna ramen o zamanki HDPli belediye plakalarmz aktifletirmemi, ehrin ihtiyac yok, ilerleyen yllarda ihtiyaç dahilin de aktifletireceiz, 2020 yln bekleyin gibi bahanelerle talebimizi reddetmitir. 9000e yakn hak sahibi T plakalarnn aktifletirilmesini ve maduriyetlerinin giderilmesini beklemektedir. sizliin youn olduu Diyarbakrda bu plakalarn aktifletirilmesi halinde birçok kii evine ekmek götürebilecektir. Ayrca 10 yl içinde Diyarbakr nüfusu yaklak 500 bin artm, mevcut taksiler talebi karlamada güçlük çekmektedir. Öyle ki baz aktif plaka sahipleri yetersizlikten dolay tandklarna korsan taksicilik yaptrmaktadr. Özellikle bu pandemi süresince artan talep taksilerin ne kadar yetersiz olduunu bir kez daha göstermitir. Ayrca yetersiz kalan baz taksi sürücülerinin hz limitlerini de aarak ölümlü trafik kazalarna kartklarn da ahit olmaktayz. Sonuç olarak HDPli belediye döneminde haksz ve hukuksuz bir ekilde iptal edilen plakalarmzn artan ehir nüfusuna oranla aktifletirilmesini talep ediyoruz. Valimiz Münir Karalolunun Diyarbakr için yapt çalmalar yakinen takip ediyor ve taktir ediyoruz. Umuyor ve diliyoruz ki 900 civarnda aileye umut olacak, Diyarbakra katma deer katacak ve isizlii bir nebze de olsa çözecek olan bu plakalarmz Valimiz Münir Karalolunun talimatyla aktifletirilir ve sisteme dahil edilir, 10 yldr çözülmeyen bu sorun çözülür dedi.

PLAKAMIZ VAR AMA KULLANAMIYORUZ

Kendi plakas HDPli belediye tarafndan aktifletirilmeyen ve yllardr baka araçlarda oförlük yapan Ahmet Cengiz Genç, birçok mahkemeye bavurduklarn tek umutlarnn devlet yetkilileri olduunu aktard. Genç, Cumhurbakanmz, çileri Bakanmz ve valimizin bu konuya eileceinden eminim, Diyarbakrda 2 bin insana ekmek kaps açlacak. 10 ylda Diyarbakrn nüfusu 500 bin artt, 100 bin konut yapld, nüfus ve yerleim alanlarnn ne kadar büyüdüünü kamunun taktirine brakyoruz. Plakam olmasna ramen kendi plakam deil de bakasnn araçlarnda oförlük yapyoruz, maduruz bize de bir ekmek kaps açlsn diye konutu.

Ana Sayfaya Git