14 tarihi eser restorasyonu!

Sur ilçesinde tahrip olan 14 tarihi eser, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Vakıflar Genel Müdürlüğünce onarılıyor.

Haberler 22.12.2016 - 09:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Sur ilçesinde terör örgütü PKKnn saldrlar sonucu hasar gören 14 tarihi eser restore ediliyor.

Vali Hüseyin Aksoy yapt açklamada, Surdaki terör olaylarnda zarar gören 14 tarihi eserin restorasyonu için çevre ve ehircilik Bakanl ile Vakflar Genel Müdürlüü koordinesinde balatlan çalmalarn sürdüünü belirtti.

Aksoy, Diyarbakr adeta açk hava müzesi haline getiren, mimarlk ve sanat tarihi alannda öncü rolü bulunan, her biri tarihin ve medeniyetin n gelecee aktaran ender eserlerden Ulu Cami, Fatih Paa (Kurunlu), eyh Muttahhar, Safa, Hasrl, Kad, Nasuh Paa ve Arap eyh camileri ile Dört Ayakl Minare, Ermeni Katolik ve Protestan kiliselerinde saldrlar nedeniyle büyük hasar olutuunu anmsatt.

Diyarbakrdaki ilk Osmanl eseri Fatih Paa Camisinin ildeki camilerin en boyutlu ve en özenlisi olduunu vurgulayan Aksoy, saldrda bu caminin orijinal kaps ve kepenklerinin yandn, mihrap ile minberinin de zarar gördüünü aktard.

Vali Aksoy, Fatih Paa Camisinin 2008 ylnda, Ermeni Katolik Kilisesinin de 2011 ylnda proje kapsamnda restore edildiini vurgulayarak, Vakflar Genel Müdürlüünce restorasyon çalmalar için 12 milyon 819 bin 719 lira bütçe ayrldn söyledi.

- çalmalar 2017 ylnn ilk yarsnda tamamlamay planlyoruz

Ulu, eyh Muttahhar, Parl Safa, Hasrl, Kad, Nasuh Paa ve Arap eyh camileri ile Dört Ayakl Minare ve Protestan Kilisesinde ise çevre ve ehircilik Bakanl tarafndan restorasyon çalmalarna balandn ifade eden Aksoy, u deerlendirmede bulundu:

Bu eserleri en ksa sürede deerli Diyarbakrllarn hizmetine açacaz. Ayrca Kalknma Bakanl Cazibe Merkezlerini Destekleme Program kapsamnda yürütülen projeler çerçevesinde Paa ve çardakl hamamlar ile ehzadeler Konann restore çalmalarna da baland. Bu üç eserin restorasyon çalmalar için 3 milyon lira ödenek ayrld. Bu eserlerin restorasyon çalmalarn 2017 ylnn ilk yarsnda tamamlamay planlyoruz.

Aksoy, Valilikçe uygulanan Ulu Cami ve Hanlar Bölgesi Renovasyon Projesi 1. etap çalmalarnn tamamlandn aktararak, projenin uygulanmasnn çevre ve ehircilik Bakanlnca yürütüldüünü bildirdi.

Yank çar ile kar cephesinin cephe giydirme ve yenileme çalmalarnn hzla devam ettiini kaydeden Aksoy, projenin tamamlanmas ile Sur içinde örnek bir cephe çalmasnn yaplm olacan, dier etap çalmalarna da ivedi bir ekilde balanlacan belirtti.

Ana Sayfaya Git