140 heyecanı

AK Parti’de milletvekili seçilen veya liste dışı kalan tüm isimlerin gözü, devleti ve partiyi yönetecek ilk 140 makama çevrildi. Cumhurbaşkanı ve vekillerin TBMM’de yemin etmesinin ardından, yönetimde karar verici 140 görev için isim belirlenecek.

Haberler 29.06.2018 - 10:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

140 heyecanSEçM ve yeni hükümet sisteminin ardndan talar yerinden oynayacak. Cumhurbakan Tayyip Erdoann kurmaylaryla çalt ve MHP Genel Bakan Devlet Bahçeliye genel hatlaryla aktard yeni sistemin admlar, yemin töreninin ardndan atlacak. Bu arada çkarlacak kanun hükmünde kararnameler, Cumhurbakanl Hükümet Sisteminin tüm hatlaryla ortaya çkmasn salayacak. Burada en merak edilen bal, tanmlanan yeni görevlere kimlerin getirilecei oluturuyor. AK Partide milletvekili seçilen veya liste d kalan tüm isimlerin gözleri, devleti ve partiyi yönetecek ilk 140 makama çevrildi.

YEN GÖREVLER

Yeni yapda Cumhurbakanl kabinesi olarak adlandrlan 16 kii, en az üç cumhurbakan yardmcs, Cumhurbakanl Tekilatnda yer alan 9 kurulun bakan, 4 ofis bakan, TBMM bakan ve bakan vekilleri, grup bakan, grup bakanvekilleri ve bakan yardmclarnn kimler olaca merak ediliyor. Bu kadrolara partinin eylül ayna kadar yapmas gereken büyük kongresinin ardndan belirlenecek 51 kiilik MKYK ile 16 genel bakan yardmcs da katldnda, toplam 140 kiilik büyük bir yönetim kadrosu yeniden belirlenecek. Ayrca cumhurbakanyla gelip gitmesi öngörülen büyükelçi, vali ve genel müdür düzeyindeki 500 bürokrat da hesaba katldnda, 700 kiilik dev bir kadro yeniden oluturulacak.

MERAK EDLEN SMLER

Siyasi kulislere göre, temmuz içinde açklanmas beklenen yeni kabinede, halen görev yapan baz müstearlarla bürokratlarn da yer almas bekleniyor. Erdoann çalmalarndan memnun olduu en az üç müstear hükümete alaca iddia ediliyor. Cumhurbakanl Sözcüsü brahim Kaln ile Naci Abal da hükümette yer alacak isimler arasnda saylyor. Ömer çelikin Kalnn görevini üstlenecei iddia ediliyor.

BNAL YILDIRIM VE BEKR BOZDA

Yeni dönemde Meclis yönetiminin önemli olmas nedeniyle hem TBMM bakan ve bakanvekillikleri hem de grup bakanvekili ve komisyon bakanlklar kritik konumda. TBMM Bakanl için Binali Yldrm, partinin grup bakanl için Bekir Bozdan ad ön planda. Erdoann grup bakanvekilliine eski bakanlardan güçlü isimleri atayaca ve baz bakanlarn da komisyon bakanl görevini üstlenecei iddia ediliyor. Vekil saysnn beklenenin altnda olmas nedeniyle, milletvekili istifa ettirip kabineye alma olasl düük.

PARTNN VTRN DE DEECEK

YEN sistem kapsamndaki operasyonun dier aya ise partide gerçekletirilecek. AK Partinin eylül ayna kadar toplanmas beklenen büyük kongresinin, austos ayndaki kurulu yldönümünün ardndan veya ezamanl yaplabilecei konuuluyor. Partinin vitrini büyük kongreden sonra deiecek. Böylece yapdaki tüm deiiklikler tamamlanm olacak. Kongreyle 51 MKYK üyesi ile 16 genel bakan yardmcs da büyük ölçüde deiecek. Bu konuda eski bakanlara görev verilecei belirtiliyor. Erdoann Cumhurbakanl-kabine-Meclis-Genel Merkezde yapaca köklü deiiklikler, önümüzdeki dönemdeki siyaset anlayyla ilgili de ipuçlar verecek.

Ana Sayfaya Git