'15-20 gün uyuyamadım'

Merhum Başbakan Adnan Menderes'in, 17 Eylül 1961'de idam edilirken fotoğraflarını çeken dönemin Ordu Foto Film Merkezi Amiri, emekli astsubay İsmail Şenyüz (88) konuştu. Muğla'da yaşayan Şenyüz, "Menderes asıldıktan sonra dönerken çektiğim fotoğraf karesi gözümün önünden gitmedi. 15-20 gün uyuyamadığımı hatırlıyorum" dedi.

Haberler 18.09.2021 - 00:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mulann Fethiye ilçesinde gelini Saliha enyüz (66) ve torunu Ebru enyüz (28) ile yaayan iki çocuk babas smail enyüz, yakn siyasetin krlma anlarndan olan merhum Babakan Adnan Menderesin idamyla ilgili olarak açklamalarda bulundu.

enyüz, gazetelerin Menderesin hasta aslacan yazdklarn ifade edip, Salkl olduunu fotoraflarla tespit etmek için görevlendirildim. Akam üzeri giderek, Yassada komutanna çktm, imdi uyuyor dedi. Uyku saati deildi, anlayamamtm. Ertesi sabah odasna gittiimde, Menderes kahvalt yapyordu. Üzerinde pijamalar vard. Bu kyafetimle fotoraf çektirmek istemiyorum dedi. çok kibar bir insand. Beraberimdeki askerler, Fotoraflar hanmna vereceiz, seni hasta biliyorlar diye ikna etti ve bir tane çektirdi dedi.

SALIKLI OLDUUNU GÖSTERMEK çN GARDYANLARA KOLUNDAN çIKIN DENLD

smail enyüz, Menderes, kendisini muayene etmeye gelen salk heyetine Sizi bu vaziyette karladm için üzgünüm dedi. Kibarca onlar karlad. Bataki profesör geçmi olsun dileklerini iletti. Yakn arkada Etem Menderes ile görütürdüler. Ada Komutan, Menderese Hazrlan, mral Adasna gidiyoruz dedi. Yamurlu bir havada 2 hücumbotla adaya gittik. Adaya vardmz zaman savcnn odasna girdik. Savc dam kararn Menderese tebli etti. Son sözünü sordular. Hayata veda edeceim, çocuklarm sevgi ve saygyla anarm dedi. Daha sonra imam ile 5 dakika görütü. Görümenin ardndan üzerine idam kararnn yazl olduu gömlek giydirildi. Koluna 2 gardiyan girdi. Menderesin salkl olduunu göstermek için gardiyanlara Kolundan çkn denildi. dam sehpasna kadar bu ekilde yüründü diye konutu.

smail enyüz, Menderesin idam sehpasn görünce nasl bir tepki vereceini merak ettiini ifade ederek, sözlerini öyle sürdürdü:

Sakin bir ekilde sehpann yanna gitti. Sehpann üzerine çkardlar ve son sözünü sordular. O anki heyecanla ne dediini hatrlamyorum. Sonradan Vatan sa olsun dediini örendim. Savcnn odasnda bile söyledii kelimelerin çounu hatrlamyorum. Kelime-i ehadet getirdi. Ayann altndaki tabureyi çektiler ve idam gerçekleti. Menderes asldktan sonra dönerken çektiim fotoraf karesi gözümün önünden gitmedi. 15-20 gün uyuyamadm.

Ana Sayfaya Git