15 askerin şehit olduğu terör saldırısı davasında Yargıtay’dan kısmi onama

Yargıtay, Kayseri'de 15 askerin şehit olduğu, 54 askerin de yaralandığı terör saldırısı ile ilgili kararları kısmen onadı. 18 sanıktan 9'una verilen hapis ve beraat kararları onanırken, 9 sanığınki ise bozuldu.

Haberler 23.08.2022 - 10:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kayseri 1inci Komando Tugay Komutanlığında vatani görevlerini yapan askerleri çarşıya taşıyan halk otobüsüne, 17 Aralık 2016da bombalı araçla terör saldırısı düzenlendi. Saldırıda 15 asker şehit oldu, 54 asker de yaralandı. Kayseri 4üncü Ağır Ceza Mahkemesinde saldırıya ilişkin görülen dava, 19 Nisan 2021de karara bağlandı.

3ü firari, 21 sanıklı davada mahkeme heyeti, tutuklu sanık Kenan çiçeki devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma suçundan 1 kez müebbet, şehit 15 askere yönelik kasten öldürmek suçundan 15 kez ağırlaştırılmış müebbet, 54 yaralı askere yönelik kasten öldürmeye teşebbüs suçundan 20şer yıldan 1080 yıl, silahlı terör örgütüne üye olma suçundan 12 yıl, tehlikeli ve patlayıcı madde taşımak suçundan 18 yıl, resmi evrakta sahtecilik suçundan 8 yıl olmak üzere toplam 1118 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Tutuksuz sanıklardan Abdullah Akbıyıka resmi belgede sahtecilik suçundan 6 yıl, Mehmet Oluka silahlı terör örgütüne üye olma suçundan 7,5 yıl, Ekrem Uğur ve Ümit Kepire örgüte bilerek ve isteyerek yardım suçundan 4er yıl 6şar ay, Murat Talana resmi evrakta sahtecilik suçundan 4 yıl, Serkan Aya resmi evrakta sahtecilik suçundan 4 yıl, halk otobüsünün şoförü Hamit Eroğluna 6136 Sayılı Kanuna Muhalefet suçundan 2 yıl hapis cezası veren mahkeme heyeti, tutuksuz yargılanan Hasan Ekinci, Hürriyet Yıldırımçakar, İsmail Hakkı Yıldırımçakar, Vesfiye Tekiner, Fahri Demirbaş, Hüseyin Polat, Elzem Şırnak, Mehmet Yolcu, Barış Kaya ve Mehmet Ayazın ise beraatına hükmetti.

Heyet, firari sanıklar Ferhat Tekiner, Sait Karabulut ve İshak Özçaktunun dosyalarını ayırdı.

Sanık avukatları verilen cezalar, mağdurlar ve müştekilerse beraatler nedeniyle mahkeme kararını, Ankara Bölge İdare Mahkemesine taşıdı. 18 sanığa ait dosyanın geldiği 20nci Ceza Dairesi, inceleme sonrası davayı karara bağlayarak onadı.

DOSYA YARGITAYA GİTTİ

Tarafların kararı temyiz etmesinin ardından dosya, Yargıtaya taşındı. Dosyanın geldiği 3üncü Ceza Dairesi, incelemenin ardından kararını verdi. Yargıtay, Abdullah Akbıyık, Mehmet Oluk, Ekrem Uğur, Ümit Kepir ve Hamit Eroğluna verilen hapis cezaları ile Elzem Şırnak, Mehmet Yolcu, Barış Kaya ve Mehmet Ayaza verilen beraat kararını eksik soruşturma gerekçesiyle bozdu. Sanık Kenan çiçek, Murat Talan ve Serkan Aya verilen hapis cezası ile Hasan Ekinci, Hürriyet Yıldırımçakar, İsmail Hakkı Yıldırımçakar, Vesfiye Tekiner, Fahri Demirbaş ve Hüseyin Polata verilen beraat kararı ise onandı.

Ana Sayfaya Git