15 Metreküpe yüzde 50 zam!

Diyarbakır Vali Yardımcısı ve Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdür Vekili Dr. Ahmet Naci Helvacı, kentte suya 'yüzde 300 zam' iddialarına ilişkin açıklama yaptı. Helvacı, iddiaların asılsız olduğunu ifade ederek, 15 metreküpün üzerindeki su kullanımında yüzde 50 zam yapıldığını söyledi.

Haberler 13.01.2020 - 14:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Baz basn yayn organlarnda ve sosyal medyada Diyarbakrda suya yüzde 300 oranndan zam yapld iddialarna Vali Yardmcs ve DSK Genel Müdür Vekili Dr. Ahmet Naci Helvac, düzenledii basn toplantsyla yant verdi.

SUYUN FYATI

DSKnin uzun süredir fiyat art yapmadn anlatan Helvac, Su fiyatlar merkez 2,64 TL, ilçelerde durum deimekle beraber 1,5 TL ile 1,7 TL arasnda bir ücretlendirme söz konusuydu. Biz Kasm aynda gerçekletirilen meclis toplantsnda bu konuyu gündeme getirdik. Bu rakam ilimiz özelinde 3 farkl çeteleyle belirledik.

LçELER FARKLI

Merkezde su ücretimiz 3,55 TL, d ilçelerden 3 büyük ilçemizde Bismil, Ergani ve Silvanda 3,50 bunun dnda kalan ilçelerimizde 3,45 olarak bu suyun fiyatn belirledik. Bu suyun fiyatn belirlerken mevcut ekonomik durum ve beklentiler anlamnda yürütmemiz gereken hizmet çerçevesi sürdürülebilir durumda deildi. En temel harcama kalemleri esas alnarak yaplan tespitte DSKye suyun maliyet 3,71 TL. Biz fiyatlandrmay bu maliyetin altnda tuttuk dedi.

KAçAK ORANI

15 metreküpün üzerindeki su kullanmnda yüzde 50 zam yapldn anlatan Helvac, Diyarbakrda kayp ve kaçak su kullanmnn yüzde 62 olduunu söyledi. Helvac, Diyelim ki bir vatandamz 17 metreküp su kulland. Bu kullanm olduu suyun tümünü deil, 15 metreküpün üstündeki miktar için bu zaml tarifeyi ödüyor. Amacmz burada su tasarrufunu tevik etmek ve ar ticari kullanmn önüne geçmek. Yani sularmzn tarlalarn sulanmasnda kullanlmasn istemiyoruz. Buna uygun kar etmesinden kaynakl olarak bu maliyeti de yüklenmelerini istiyoruz.

METREKÜP ORANI

Bu çalmay yaparken Diyarbakrdaki sosyoekonomik yapy dikkate aldk. Bu ehrin yüzde 65i 15 metreküpün altnda bu suyu kullanyor. Bu yüzden biz 15 metreküpü esas aldk. deolojik artlanmayla gerçeklerin saptrlmas olmaz. Vatandalarmzn yanltlmas yanltr. Bu ehrin kayp kaçak oran yüzde 62. Mevcut olabilecek en düük rakam tuttuk. Maliyetinin altnda veriyoruz. Dolaysyla bu ehri sevmek, bu ehre hizmet etmek sözlerle olmaz. Asl bu ehri cezalandranlar, bu ehre gerçekleri söylemeyip, bugüne kadar yaplmas gereken hizmetleri yapmayanlarn suçudur diye konutu.

Ana Sayfaya Git