15 Temmuz'da 7'den 70'e şehit düştüler

FETÖ'nün 15 Temmuz'da gerçekleştirdiği hain darbe girişiminin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen kaybedilen canların acısı dün gibi hafızalarda yerini koruyor

Haberler 16.07.2017 - 11:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Fetullahç Terör Örgütünce (FETÖ) 15 Temmuzda gerçekletirilen hain darbe giriiminin üzerinden bir yl geçmesine ramen kaybedilen canlarn acs dün gibi hafzalarda yerini koruyor.

stanbulda o hain gece her yatan, her meslekten vatansever, istiklali, istikbali ve bayra için Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann çarsyla sokaa çkt ve bir an bile tereddüt etmeden vatann korumak için darbecilere kar mücadele etti. Kadn erkei, çoluu çocuu ile o gece tek yürek olan Türkiye, hain darbeyi bastrd ancak 250 vatan evlad da ehit dütü.

Hain darbe giriimini durdurmak için tanklara ve helikopterlerin yadrd kurunlara gövdesini siper eden stanbullu vatanseverler en büyük can kaybn 15 Temmuz ehitler Köprüsü, çengelköy, stanbul Büyükehir Belediyesinin önü ve Atatürk Havalimannda verdi.

O gece, 15 yandaki Halil brahim Yldrmdan 16 yandaki Abdullah Tayyip Olçoka, ev hanmlar Türkan Türkmen Tekin ve Aye Aykaçtan akademisyen lhan Varanka, fotomuhabiri Mustafa Canbazdan reklamc Erol Olçoka kadar pek çok kii ehitlik mertebesine erdi.

-Darbenin en genç ehidi

FETÖnün darbe giriimi srasnda Bayrampaadaki çevik Kuvvet Müdürlüü önünde yaamn yitiren 15 yandaki içi Halil brahim Yldrm, en genç ehit olarak kayda geçti.

anlurfal 5 çocuklu bir ailenin olu olarak dünyaya gelen Yldrm, stanbul Bayrampaada zorlu bir hayat mücadelesinin içerisinde gözlerini dünyaya açt.

Eitim hayatn ortaokulda sonlandrmak zorunda kalan ve bir oto galeride çalmaya balayan Halil brahim, darbe giriiminin yaand gece yakn arkadalaryla mahallede oturup, çay içiyordu.

Saat 23.00te eve giden Yldrm, darbe giriimini televizyondan örendi. Babasyla sokaa çkan ve Bayrampaadaki çevik Kuvvet ube Müdürlüüne giden Yldrm, burada açlan ate sonucunda babasnn yannda ehit oldu.

Darbenin en genç ehidi olarak ehitler arasndaki yerini alan Halil brahim Yldrmn cenazesi, Edirnekap ehitliinde topraa verildi.

- Baba-oul Olçoklar yan yana ehit oldu

Darbenin en genç ehitlerinden bir dieri de 15 Temmuz ehitler Köprüsünde 16 yanda hayatn kaybeden lise örencisi Abdullah Tayyip Olçok oldu. Reklamc Erol Olçok (54) ile olu Abdullah Tayyip Olçok, FETÖ mensuplarnn köprüde halka ate açmas srasnda ehit oldu.

Darbe giriiminin yaand gece Altunizadedeki evinde olan Erol Olçok, kendisiyle köprüye gitmek isteyen oluna srarla Evde kal dedi. Ancak Abdullah Tayyip, babasnn srarna aldrmayarak, darbecilere kar onunla yan yana mücadele etmek için köprüye gitti.

Olçok, Kskldaki kalabala sürekli moral verip, Bu vatan bizim, kimse bu vatan bizden alamaz. Köprüde sorun büyük arkadalar, oray almamz lazm. diyerek, vatandalar köprüye yönlendirdi.

Köprü üstünde sürekli bir saa, bir sola koarak kalabala moral veren Erol Olçok, kol kola yürüyen gençlerin önünde adeta pervane olmucasna, Yürüyün arkadalar, yürüyün. Allah bizimle birlikte. Milyonlar geliyor arkanzdan. diyerek herkesin kenetlenmesini salad.

Erol Olçok ve olu Abdullah Tayyip, darbeci askerlerin açt ate sonucu hayatlarn kaybetti. Olçok ile olu Abdullah Tayyipin cenazeleri, Karacaahmet Mezarlna yan yana defnedildi.

Türkiyede siyasi iletiim kampanyalarnn duayeni olan Erol Olçokun 2007de yapt Durmak Yok Yola Devam, 2011deki Ayn Yoldan Geçmiiz Biz kampanyalar ile 2014de Bayrak, 2015de Cumhurbakanl Fors filmleri, milletin hafzalarnda unutulmaz yer edindi. Erol Olçok, evli ve 3 çocuk babasyd.

- Üniversite örencileri de ehit oldu

Üniversite örencisi 20 yandaki Mustafa Direkli, darbe giriimi srasnda Orhanl Gielerinde ehit oldu. Okan Üniversitesi ç Mimarlk Bölümü 2. snf örencisi Direkli, darbe giriimini örendikten sonra arkadalaryla Sabiha Gökçen Havalimanna gitmek için yola çkt.

Direkli, Orhanl Gielerinde kendilerini engellemeye çalan darbeci askerlerin açt ate sonucu ehit oldu. ehidin cenazesi, anlurfada topraa verildi.

Daha 20 yandaki Burak Cantürk ise FETÖnün darbe giriimi srasnda çengelköyde ehit oldu. Tatil dönemlerinde çengelköydeki bir kurufasulyecide garsonluk yapan Balkesir Üniversitesi letme Bölümü 2. Snf örencisi Cantürk, darbe giriiminin yaand gece, babas ve kardeiyle otomobile bindii srada açlan ate sonucu srtndan vuruldu.

Ümraniyede hastaneye götürüldüü srada babasnn kucanda ehadet getirdikten sonra hayatn kaybeden Cantürkün cenazesi, Karacaahmet Mezarlnda topraa verildi.

- Ev hanmlar Nene Hatunu örnek ald

Atatürk Havalimanna giderken darbeci askerlerin kulland tankn altnda kalarak yaralanan 52 yandaki ev hanm Türkan Türkmen Tekin, kaldrld hastanede ehit oldu.

Tekin, FETÖnün 15 Temmuzdaki darbe giriimini televizyondan takip ederken, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann çarsna uyarak, ei Ramazan Tekin ile Esenlerdeki Atalan Karakolunun önüne gitti. Erdoann stanbula geleceini örenen Tekin çifti, toplanan grupla Atatürk Havalimanna doru yürüyüe geçti.

Tekin, havaliman balant yolunda darbeci askerlerin vatandalarn üzerine sürdüü tankn altnda kalarak ar yaraland. Kaldrld hastanede ehit olan Tekinin cenazesi, Kozlu Mezarlnda topraa verildi.

Dier bir ev hanm Aye Aykaç da 15 Temmuzdaki darbe giriimi srasnda eiyle gittii 15 Temmuz ehitleri Köprüsünde hayatn kaybetti. Aykaç, kalkmay örendikten sonra namazn klp, eiyle birlikte köprüye doru yola çkt.

Köprüye gitmeden önce ailesiyle helalleen 4 çocuk annesi Aykaç, Altunizadeye gelince eiyle araçtan indi. Aykaç, eiyle köprüye doru yürürken açlan ate sonucu ehit edildi. Aykaçn cenazesi çengelköy Mezarlnda topraa verildi.

Bir muhasebe irketinde çalan 51 yandaki Sevgi Yeilyurt ise 15 Temmuz ehitleri Köprüsünde FETÖ mensubu askerlerin açt ate sonucu ehit dütü. Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann darbeye ilikin açklamasnn ardndan sokaa çkarak köprüye giden Yeilyurt, darbeci askerlere kar yannda bulunanlarla mücadele etti. Bu srada açlan ate sonucu ehit olan Yeilyurtun cenazesi, Karacaahmet Mezarlnda topraa verildi. Yeilyurt, iki çocuk annesiydi.

- Basn ehidi Cambaz, gösünden vuruldu

Yeniafak gazetesi fotomuhabiri 53 yandaki Mustafa Cambaz, FETÖ mensubu askerlerin açt ate sonucu çengelköyde ehit dütü.

Evinde bulunduu srada darbe giriimini duyan Cambaz, einin gitme uyarsna ramen, Bu olaylar balamken beni evde tutamazsn diyerek çengelköye gitti.

Cambaz, arkadalaryla buradaki bir çay bahçesinde bir süre oturduktan sonra akam namazn klmak için camiye gitti. Camiden çkt srada köprünün bir tarafndaki trafik aknn durduunu gören Cambaz, bir süre sonra yükselen silah sesleri üzerine, arkadalaryla semtteki karakolun önüne gitti. Burada rütbeli bir asker, htilal oldu, buray bize teslim edeceksiniz. diyerek, polislerden çengelköy Karakolunu boaltmalarn istedi.

Karakoldaki polislerin teslim olmamas üzerine, silah sesleri yeniden yükseldi. Silah seslerini duyan vatandalar, karakolun önünde toplanmaya balad. Toplanan esnaf ve vatandalar, Biz siviliz, siz bizim askerimiz olamazsnz. diye barmaya balad. Askerler de havaya ate edip, geri çekilin dedi. Halk geri çekilmeyince, darbeci askerler ate etmeye balad. FETÖcü askerlere direnen grupta yer alan Cambaz, açlan ate sonucu gösünden vurularak ehit oldu.

Evli ve bir çocuk babas Cambazn cenazesi, çengelköy Mezarlnda topraa verildi.

- Buras çanakkaledir, buras umredir diyerek ehit dütü

Cumhurbakan Badanman Mustafa Varankn aabeyi 45 yandaki Prof. Dr. lhan Varank ise Saraçhanedeki stanbul Büyükehir Belediyesi önünde ehit dütü.

lhan Varank, FETÖ mensubu askerleri durdurmak için ilk önce Vatan Caddesine, ardndan stanbul Büyükehir Belediyesinin bulunduu Saraçhaneye gitti.

Darbeci askerlerin, belediyenin bakanlk girii önünden hedef alarak ate etmesi sonucu baz vatandalar yaralanarak yere dütü. Gençleri uyararak, ate açlan yerleri gösteren Varank, yaknndakilere siper alarak kendilerini korumalar gerektiini söyledi. Buras çanakkaledir, buras umredir diyerek, yaknndakileri cesaretlendirdi.

Darbeci askerlerin adeta cehennem yerine çevirdii belediye binas önünde açlan ate sonucu omzundan vurularak yaralanan Varank, yere dümesine ramen, çevresindeki vatandalar, Korkmayn, Allah büyük diyerek onlar bir arada tutmaya çalt.

Vatandalarn yardmyla Bezmialem Vakf Gureba Hastanesine götürülen Varank, burada ehit dütü. Varank, Fatih Camisinde düzenlenen cenaze töreninin ardndan ehzadeba Camisi Haziresinde topraa verildi.

Yldz Teknik Üniversitesi Bilgisayar ve Öretim Teknolojileri Eitimi Bölümü Bakanl görevini yürüten Varank, evli ve iki çocuk babasyd.

- ehit Kantarc geride 3 yetim brakt

çengelköyde, darbeci askerlerin açt ate sonucu yaralanan 37 yandaki esnaf Halil Kantarc, kaldrld hastanede ehit oldu.

Kantarc, televizyondan çengelköy Karakolunun darbeci askerler tarafndan ele geçirilmek üzere olduu haberini aldktan sonra, einin uyarlarna ramen çocuklarn öperek evden ayrld. çengelköye giden Kantarc, burada askerlerin açt ate sonucu ar yaraland.

Kaldrld Ümraniye Eitim ve Aratrma Hastanesinde ehit olan Kantarcnn cenazesi, Kozlu Mezarlnda topraa verildi. ehit geride, 9 aylk, 2,5 ve 9 yanda 3 yetim brakt.

- Fasl Merrun da Türkiye için ehit oldu

Darbe giriiminde hayatn kaybeden en yal ehitlerden biri olan kalpç Cemal Demir, olu Yusuf Demirle Bilecikten iten dönerken, çamlca Gielerinde trafie takld. Demir daha sonra Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann darbe giriimi sonras yapt çary radyoda dinledi.

Bunun üzerine oluyla Boaziçi Köprüsüne doru hareket eden Demir, Ksklya yakn bir yerde arabasn park etti. Oluyla yürüyerek köprüye yönelen Demir, buradaki arbede srasnda oluna arabaya gitmesini söyledi. Darbeci askerlerin açt ate sonucu ehit olan Demirin cenazesi Eyüp Mezarlnda topraa verildi.

Fas vatanda Cevad Merrun, FETÖnün darbe giriimi srasnda Taksimde vurularak ehit oldu. Yaklak 6 yl önce çalmak için Türkiyeye gelen Merrun, FETÖnün darbe giriiminde bulunduu bilgisini aldktan sonra Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann çars üzerine sokaa çkt.

Merrun, Taksimde darbecilere direndii srada askerlerin açt ate sonucu ehit oldu. Bir çocuk babas Merrunun ei 5 aylk hamileydi. Taksimde seyyar satclk yapan Merrunun cenazesi, Fasn Tanca kentinde topraa verildi.

Ana Sayfaya Git