19 altın öneri!

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, 65 yaş ve üstü vatandaşların yeni tip koronavirüsten (Kovid-19) korunmaları için dikkat etmeleri gereken önlemlerin bulunduğu 19 maddelik öneri listesi hazırladı.

Haberler 27.03.2020 - 09:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakanla bal Engelli ve Yal Hizmetleri Genel Müdürlüünün hazrlad Koronavirüse Kar 65 Ya ve Üzerindeki Kiilere Tavsiyeler listesinde yallarn koronavirüsten nasl korunabilecekleri aktarlyor.

Toplam 19 maddeden oluan listede, salgnla mücadelede kiisel temizliin, hijyenin yan sra ev içerisinde saln korunmas için hareket etmenin önemi ve evden çkmadan kamu hizmetlerine eriimin yollar hakknda bilgiler veriliyor.

TELEVZYON BAINDA UZUN SAATLER GEçRMEYNZ

Listede 65 ya üstü vatandalarn koronavirüsten korunmak için özen göstermesi gereken öneriler u ekilde sralanyor:

1- Öksürürken ya da haprrken aznz ve burnunuzu tek kullanmlk mendille kapatnz. Mendil olmad durumlarda, dirseinizin iç ksmn kullannz.

2- Ellerinizi bol su ve sabunla en az 20 saniye boyunca, ovalayarak ykaynz. Sabun ve su yoksa alkol içerikli el dezenfektan ya da 70 derece veya üzerinde bir kolonya kullannz.

3- Ellerinizle aznza, burnunuza ve gözlerinize dokunmaynz.

4- Kiisel bakmnza özellikle az ve el hijyeninize dikkat ediniz.

5- Yaam alanlarnz sk sk havalandrnz.

6- Televizyon banda hareketsiz olarak uzun saatler geçirmeyiniz.

7- Ev içinde hareketli olmaya gayret ediniz ve yeni hobiler ile uranz.

8- Dardaki ileriniz ve alveriiniz için yaknlarnzdan destek alnz.

9- Sigara, alkol ve dier tütün mamullerini tüketmeyiniz. Astm, KOAH gibi hastalklarnz varsa bu duruma özellikle dikkat ediniz.

10- Souk algnl belirtileri gösteriyorsanz Salk Bakanl ALO 184 hattn arayarak durumunuzu anlatnz. Salk personeli, size yapmanz gerekenleri anlatacak, sizi ilgili birimlere yönlendirerek gereken tedbirlerin alnmasn salayacaktr.

11- Öksürük, ate, nefes almada zorluk gibi belirtileriniz varsa, cerrahi maske takarak en yakn salk kuruluuna bavurunuz.

12- Su kstlamas önerilen bir hastalnz yoksa bol su içmeye özen gösteriniz.

13- Uyku düzeninize dikkat ediniz.

14- Olumlu duygu durumunuzu muhafaza ediniz.

15- Zorunlu haller dnda ziyaretçi kabul etmeyiniz. Telefonla haberlemeyi tercih ediniz.

16- Kamu hizmetlerine mümkün olduunca e-devlet kaps ve dier Dijital Türkiye Platformlar üzerinden, evden çkmadan eriebileceinizi unutmaynz.

17- Tüm emekliler, talep etmeleri halinde maalarn evde ödenmesi hizmetinden yararlanabilecek. Talebinizi e-devlet sistemi üzerinden Adres ve Banka/PTT Deiiklii menüsünden annda yapabilirsiniz.

18- SGK tarafndan, bu süreç zarfnda raporlu ilaçlar için reçete zorunluluunun kaldrldn unutmaynz.

19- Resmi makamlarn duyurularn takip ediniz ve salnz için alnan tedbirlere titizlikle riayet ediniz.

- TÜRKYEDE 65 YA VE ÜZER 7,5 MLYON VATANDA VAR

Türkiye statistik Kurumunun (TÜK) 18 Martta açklad statistiklerle Yallar 2019 çalmasnn sonuçlarna göre, 2019da nüfusun yüzde 9.1ini oluturan 7milyon 550 bin 727 kii, 65 ya ve üzerinde bulunuyor.

Yal nüfusun toplam nüfus içindeki oran 2014te yüzde 8 iken geçen yl yüzde 9,1e yükseldi. Yal nüfusun 2019da yüzde 44,2sini erkekler, yüzde 55,8ini kadnlar oluturdu.

Öte yandan, Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler Bakanlna bal Türkiye genelindeki resmi ve özel huzurevlerinden de 27 bin 329 yal hizmet alyor.

Ana Sayfaya Git