2011 KPSS soruşturmasında ikinci dalga: 50 gözaltı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının 2011'deki KPSS sorularının FETÖ mensuplarına sızdırılmasına ilişkin yürüttüğü soruşturma kapsamında haklarında gözaltı kararı çıkartılan 100 şüpheliden 50'si yakalandı

Haberler 26.09.2020 - 00:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ankara Cumhuriyet Basavclnn 2011de yaplan Kamu Personel Seçme Snav (KPSS) sorularnn Fetullahç Terör Örgütü (FETÖ) mensuplarna szdrlmasna ilikin soruturmas kapsamnda haklarnda gözalt karar çkartlan 100 üpheliden 50si yakaland.

2011 KPSSdeki usulsüzlüklere ilikin Ankara Cumhuriyet Basavcl tarafndan yürütülen soruturma kapsamnda, sorular szdrdklar tespit edilen üphelilerin yakalanmasna yönelik çalmalarda ikinci operasyon sabah erken saatlerde 40 ilde e zamanl olarak yapld.

Haklarnda gözalt karar verilen 100 üphelinin yakalanmas için harekete geçen Ankara Emniyet Müdürlüü Mali Suçlarla Mücadele ube Müdürlüü ekipleri, önceden tespit edilen adreslere baskn düzenledi. Operasyonda 50 üpheli gözaltna alnd.

Haklarnda gözalt karar verilen üphelilerden 16snn baka dosyadan tutuklu olduu, 22sinin farkl soruturmalardan arand ve yasa d yollardan yurt dna kaçtklar tespit edildi. Firari 12 üphelinin yakalanmas için ise çalmalar sürüyor.

- üphelilerin tespitinde itiraflar önemli rol oynad

Snav soruturmalarnda daha önceden yakalanan ve etkin pimanlk hükümlerinden faydalanarak bildiklerini soruturmac birimlerle paylaan üphelilerin ifadeleri yeni zanllarn tespitinde büyük rol oynad.

Öte yandan, aralarnda FETÖ eleba Fethullah Gülenin yeeni Muhammet Sait Gülenin de yer ald itirafçlarn ifadeleri, terör örgütünün sorular nasl szdrdn ve üyelerin vicdanlarn rahatlatmak için nasl kandrdklarn ortaya koydu.

tiraflarda örgüt yöneticilerinin sorular verdii kiileri ikna etmek için Bu size hizmetin bir lütfu, yanl bir ey yapmyorsunuz, sizin gibi insanlarn daha iyi yerlerde olmas lazm. Kurumlarda çok yoruluyorsunuz, daha iyi hizmet edebilecek ve daha çok vakit bulabilecek yerlerde çalmanz lazm. eklindeki ifadeleri de kaytlara geçti.

- üphelilerin tamam dier snav soruturmalarnn da zanls

Snav operasyonlarn düzenleyen Mali Suçlarla Mücadele ube Müdürlüü ekiplerinin çalmalar, son operasyonda haklarnda gözalt karar verilenlerin 2010-2014 dönemindeki KPSS, KPDS, ALES ve YDS snavlarnda da üpheli olduklarn ortaya çkard.

çalmalarda, operasyonun hedefindeki 100 üpheliden, aralarnda 14 mahrem imamn da bulunduu 61inin 2010 KPSS soruturmasnn da zanls olduu tespit edildi.

Gözaltna alnan kiiler arasnda 2010 KPSS soruturmas kapsamnda yakalanan ve FETÖ firarisi Adil Öksüzün kuzeninin ei olarak bilinen Sahure Öksüzün de bulunduu örenildi.

- lk operasyonda 83 kii gözaltna alnmt

2011 KPSS soruturmas kapsamnda Mali Suçlarla Mücadele ube Müdürlüü ekiplerince 15 Kasm 2019da düzenlenen operasyonda, haklarnda gözalt karar verilen 122 üpheliden 83ü gözaltna alnmt.

üphelilerden 13ü etkin pimanlk hükümlerinden faydalanm, emniyetteki ilemlerinin ardndan adliyeye sevk edilen 70 üpheliden 8i tutuklanm, 62si hakknda da adli kontrol karar verilmiti.

Ana Sayfaya Git