2017, darbe sanıkları için "ceza yılı" oldu

FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin İstanbul'da yürütülen soruşturmalar kapsamında açılan davaların bir kısmı devam ederken 2017'de karara bağlanan dosyalarda sanıklara adeta ceza yağdı.

Haberler 04.01.2018 - 09:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Fetullahç Terör Örgütü/Paralel Devlet Yaplanmasnn (FETÖ/PDY) 15 Temmuz darbe giriimine ilikin açlan ve geçen yl karara balanan 9 davada, 27 sank arlatrlm müebbet hapisle cezalandrlrken, 53 kii de müebbet hapse mahkum edildi.

FETÖnün Türk Silahl Kuvvetleri içine yuvalanm üyelerince 15 Temmuz 2016da gerçekletirilen hain darbe teebbüsünde rol oynayan sanklar, yarg önünde hesap vermeye devam ediyor.

Bu kapsamda darbe giriiminin stanbul ayanda faaliyet yürüten sanklara yönelik stanbul Cumhuriyet Basavcl Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosunda birçok iddianame hazrland.

ddianamelerin kabul edilmesiyle balayan davalarda hakim karsna çkan sanklarn bir ksmnn yarglamalar sürerken, karara balanan 9 davada sanklara adeta ceza yad.

Buna göre darbe teebbüsüne ilikin stanbulda açlan davalarda karara balanan dosyalar ve sanklarn ald cezalar öyle:

- AK Partiyi igal giriimi davas

FETÖnün 15 Temmuzdaki darbe giriimi srasnda, AK Parti stanbul l Bakanlnn igal giriimine katld iddia edilen 15 sann yargland davada stanbul 23. Ar Ceza Mahkemesi, hükmünü açklad.

Mahkeme, sanklardan eski binbalar Faruk imek ve Erol Hazrolu ile eski yüzbalar Gökhan Güney ve Hasan Hüseyin Altnsoyun, anayasay ihlal suçundan arlatrlm müebbet hapis cezasna çarptrlmasna karar verdi.

Dier sanklar eski üstemen Muzaffer Dikencik, eski astemen Berkay Demir, eski astsubay Ali Aydoan, eski uzman erbalar Arif Emre Esen, Cem Karaaslan, Hüreyre Can çatal, brahim Tra, ahin Kurt, Feyyaz Yörük, Reat Ardl ve Fahrettin Kemalin ayn suçtan arlatrlm müebbet hapis cezasna çarptrlmasn kararlatran mahkeme, sanklarn yarglama srasndaki tutum ve davranlar ile verilen cezann gelecekleri üzerindeki etkisini göz önüne alarak, cezay müebbet hapse düürdü.

- stanbulda çevik Kuvveti igal giriimi

Bayrampaadaki çevik Kuvvet ube Müdürlüünü igal ettikleri ve bu srada bir kiinin ölümüne, 15 kiinin de yaralanmasna neden olduklar gerekçesiyle tutuklu yarglanan 18 sanktan 2si ikier kez arlatrlm müebbet, biri arlatrlm müebbet, 15i de müebbet ve çeitli oranlarda hapis cezasna çarptrld.

stanbul 24. Ar Ceza Mahkemesi, sanklar Yusuf Sari, Kadir Yldz ve Kurtulu Karay anayasay ihlal suçundan arlatrlm müebbet hapis cezasna çarptrd.

Dier 15 sana yine ayn suçtan önce arlatrlm müebbet hapis cezas veren mahkeme, sanklarn durumalardaki tutum ve davranlar ile verilen cezann gelecekleri üzerindeki etkilerini göz önünde bulundurarak cezay müebbet hapse indirdi.

Sanklar Yusuf Sari ve Kadir Yldz, Ümit Yolcuyu ehit etmeleri suçunun sabit olmas nedeniyle arlatrlm müebbet hapis cezasna çarptran mahkeme, sank Yldza 9 kiiyi kasten öldürmeye teebbüs ve yaralama suçlarndan toplam 100 yl, Yusuf Sariya da ayn suçlardan 84 yl hapis cezas verdi.

Mahkeme, 40 tutuksuz sann da beraatine hükmetti.

- Sabiha Gökçen Havalimannn igali

stanbul 23. Ar Ceza Mahkemesi, darbe giriimi srasnda Sabiha Gökçen Havalimann ele geçirmeye çaltklar gerekçesiyle yarglanan 28 sank hakkndaki kararn 14üncü durumada açklad.

Sanklar eski Yüzba Emre Eryüz, eski Üstemenler Cemil Esen, Mehmet Ali Akyan, Uur Can Bekhan ile eski astsubaylar Recep Özcan, Sinan Torunolu, Erkan Tademir ve Sadullah Gökçeye, cebir ve iddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti anayasasnn öngördüü düzeni ortadan kaldrmaya veya bu düzen yerine baka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasn önlemeye teebbüs etmek suçundan arlatrlm müebbet hapis cezas verdi.

Sanklar Adem Erken, Alper Kamac, Adli Aldemir, Cengiz Gümü, Cihat Kucur, Eray Baytar, Fatih Kaya, Ferdi Erdodu, Gyasettin Demir, brahim Donat, brahim Türkekul, Kadir Uyar, Muhammet Mustafa enel, Mümtaz Akyldz, Ozan Gökbulak, Selami Göktürk, Serkan Bozkurt, Yavuz Türk, Yusuf Yaylaz ve Yüksel Özdemiri yine anayasay ihlal suçundan arlatrlm müebbet hapis cezasna çarptran mahkeme heyeti, yarglama srasnda sanklarn tutum ve davranlarn göz önünde bulundurarak, cezay müebbet hapse çevirdi.

- BBnin Lojistik Destek Merkezi igali davas

FETÖnün 15 Temmuz darbe giriimi srasnda stanbul Büyükehir Belediyesi (BB) Lojistik Destek Merkezi ve Arclar Camisinin igal edilmesine ilikin davada, stanbul 23. Ar Ceza Mahkemesi tutuklu 7 sankla ilgili kararn verdi.

Buna göre, tutuklu sanklar eski Binba Özgür Araz, eski yüzbalar Yavuz Selim Day, Muhammed Hayrettin ahin ile Levent Güngör, eski Üstemen Ayhan Badat, cebir ve iddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti anayasasnn öngördüü düzeni ortadan kaldrmaya teebbüs etmek suçundan arlatrlm müebbet hapis cezasna çarptrld.

Bu sanklara 18 kii için uygulanmak üzere cebir ve iddet kullanarak kiiyi hürriyetinden yoksun brakmak suçundan toplamda iki yüzer yl hapis cezas verildi.

Davada yarglanan dier sanklar eski uzman çavular Mehmet Türkmen Seyhan ile Fatih Alkan, TCKnn anayasay ihlal suçundan önce arlatrlm müebbet hapis cezasna çarptrld. Daha sonra takdiri indirim hükümlerini uygulayan mahkeme, bu iki sann cezasn müebbet hapse çevirdi.

Sanklar Seyhan ve Alkana cebir ve iddet kullanarak kiiyi hürriyetinden yoksun brakmak suçundan ayrca 166 yl sekizer ay hapis cezas verilmesi karara baland.

- FETÖnün Türk Telekomu igal giriimi davas

Gayrettepedeki Türk Telekom binasn ele geçirmeye teebbüs ettikleri iddiasyla 6s tutuklu 13 askerin yargland davada stanbul 24. Ar Ceza Mahkemesi, tutuklu sanklar eski Albay Nurullah Zeki Atmaca ile eski Yarbay Birol Keskinklça anayasal düzeni ortadan kaldrmaya teebbüs suçundan arlatrlm müebbet hapis cezas verdi.

Mahkeme, dier sanklar eski Yarbay Cem Doygun, eski astsubaylar Muhammet Mustafa çelik, Serdar Uzel ve Uzman Erba Murat Karataa yine anayasay ihlal suçundan müebbet hapis cezas verilmesine hükmetti.

Darbe giriimi srasnda stanbul Valiliini igal eden askerlere yardma gitmeye çalan ekibin banda yer alan eski Astsubay Yusuf Yldzn yargland davada da stanbul 24. Ar Ceza Mahkemesi, Yldzn anayasal düzeni ortadan kaldrmaya teebbüs suçundan arlatrlm müebbet hapis cezasna çarptrlmasna hükmetti.

- Havac subaylara arlatrlm müebbet hapis

FETÖnün 15 Temmuzdaki darbe giriimine ilikin, Yalovadaki Hava Harp Okulu örencilerini stanbula getirdikleri gerekçesiyle 3 eski subayn yargland dosyay karara balayan stanbul 24. Ar Ceza Mahkemesi, sanklar eski Yüzba Mesut Metin Kazanc, eski temenler Harun Ay ve Burhanettin Koyuncunun anayasal düzeni ortadan kaldrmaya teebbüs suçundan arlatrlm müebbet hapisle cezalandrlmalarna hükmetti.

Heyet, sanklarn yarglamaya yaptklar katk, atl suç nedeniyle bir pimanlklarnn bulunmaylar ve verilen cezann gelecekteki olas etkisini göz önüne alarak, cezada indirim yoluna gitmedi.

- Polisleri Huber Köküne götürmeyen pilota müebbet hapis

Darbe giriimi srasnda, güvenlii salamak amacyla görevlendirilen polis özel hareket timini Atatürk Havalimanndan helikopterle Huber Köküne götürmedikleri iddiasyla yarglan pilotlardan Ender Küçükaya anayasay ihlal suçundan önce arlatrlm müebbet cezas veren stanbul 22. Ar Ceza Mahkemesi, sann durumalardaki iyi halini göz önünde bulundurarak verdii bu cezay, müebbet hapse indirdi.

Heyet, dier tutuklu sanklar Komiser Tolga Gültekin ve sözlemeli pilot Bar Akta da anayasal düzeni ortadan kaldrmaya teebbüs etmek suçundan önce arlatrlm müebbet hapis cezasna çarptrrken, bu sanklarn cezasn da suça yardm eden olarak katlmalar ve durumalardaki iyi hallerini lehlerine indirim sebebi sayarak 12 yl altar ay hapis cezasna dönütürdü.

- Eski emniyet müdürüne arlatrlm müebbet cezas

stanbul 22. Ar Ceza Mahkemesi, FETÖnün darbe giriimi srasnda tankn içinden çkan eski Emniyet Müdürü Mithat Aynac ile beraber hareket ettii ve emrindeki polislere darbecilere kar direnmeme talimat verdii iddia edilen eski Baakehir Emniyet Müdür Yardmcs Zafer Kuloluna anayasal düzeni ortadan kaldrmaya teebbüs etme suçundan arlatrlm müebbet hapis cezas verdi.

Bu davada yarglanan sanklardan eski Bakomiser Halil brahim Alana da müebbet hapis cezas veren mahkeme, tutuksuz sank Erdoan kizin ise suçu ilediinin sabit olmad kanaatine vararak beraatine hükmetti.

Ana Sayfaya Git