2017 yılında bölgede 45 kadın öldürüldü, 13'ü intihar etti

İNSAN Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi'nin, Doğu ve Güneydoğu'da 2017 yılında yaşanan hak ihlalleriyle ilgili hazırladığı raporda, 45 kadının öldürüldüğü, 13 kadının da intihar ettiği belirtildi.

Haberler 14.02.2018 - 09:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HD Genel Bakan Yardmcs ve Diyarbakr ube Bakan Raci Bilici, 2017 ylnda Dou ve Güneydouda yaanan hak ihlaleriyle ilgili hazrlanan raporu düzenledii basn toplantsyla açklad. Bilici, bölgede devam eden silahl çatma ortamnn, aralksz bir biçimde devam ettiini söyledi. Bilici, Diyalog d çözüm yöntemlerinde srarn bir sonucu olarak, bugün bölgemizde toplumsal yaam derinden etkileyen korkunç ve ac bir çatma tablosuyla kar karya bulunmaktayz. Geçmiten bugüne denenmi, ancak sonuç vermemi iddete ve çatmaya dayal politikalar, maalesef gerisinde can kayplar brakyor, toplumumuzda telafisi imknsz yaralar açyor. nsan haklar ihlallerinin çatma ortamnn etkisiyle trman gösterdii yine bu süreçte, hukuk anlaynda ve adalet duygusunda ciddi bir tahribat meydana gelmi bulunmaktadr dedi.

SOKAA çIKMA YASAKLARI MADURYET YAATIYOR

Bölgede insan haklar ihlallerinin 2017 ylnda, art göstererek devam ettiini ileri süren HD Genel Bakan Yardmcs Bilici, operasyonlar nedeniyle ilan edilen sokaa çkma yasaklar maduriyetlere yol açtn söyledi. Bilici, OHAL uygulamalar ve çatmal ortam nedeniyle bir baka hak ihlaline yol açan konu ise, askeri operasyonlardan kaynakl yaanan ihlaller, özel güvenlik bölgeleri ve sokaa çkma yasaklar ilanlar oldu. Krsal yerleim bölgelerini de kapsamna alan yüzlerce bölge, askeri operasyonlar yaplaca gerekçesiyle özel güvenlik bölgeleri ilan edilmi, yine pek çok kez sokaa çkma yasaklar ilan edilmitir. Yasaklarn ilan edildii krsal yerleim alanlarnda yaayan yurttalar, rutin hayat akn sürdürememekte ve maduriyetler yaamaktadr. Krsal araziler ve ormanlk bölgelerde çkan yangnlarda, maddi kayplar meydana gelmitir diye konutu.

12 çOCUK ÖLDÜRÜLDÜ, 95 CNSEL STSMARA MARUZ KALDI

HD Genel Bakan Yardmcs Raci Bilici, kadnlara yönelik iddetin 2017 ylnda da bölge kentlerinde devam ettiine dikkat çekerek, Toplumsal yaamda, kadnlarn sözüne, yaam biçimine tahakküm kurmann bir tezahürü olarak karmza çkan erkek iddetinden kaynakl bölgemizde, 45 kadn katledildi, 13 kadn da intihar etti. Yine iddet sonucu 37 kadn yaraland, 8i cinsel saldrya maruz kalrken, 5i de fuhu yapmaya zorland. Ayn ekilde çocuklara yönelik iddet ve hak ihlalleri, bu süre içerisinde devam etti. iddet sonucu katledilen çocuklarn yan sra yurt, okul gibi kapal kurumlar bata olmak üzere toplumsal yaamda çocuklara yönelik cinsel istismar vakalarndaki art dikkat çekmektedir. 2017 ylnda bölgemizde, iddet sonucu 12 çocuk katledilirken, 8 çocuk da intihar etti. 2 çocuk fuhu yapmaya zorlanrken, 95 çocuk ise cinsel istismara maruz kalddiye konutu.

Ana Sayfaya Git