22 yıldır delilsiz cezaevinde!

Şehit edilen Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ın da aralarında bulunduğu 16 kişinin katedildiği Lice'deki katliam davasında, tutuklu bulunan Mehmet Emin Özkan'ın 22 yıldır delilsiz cezaevinde tutulduğu iddia edildi. Özkan’ın ailesi oturma eylemi yapacak.

Haberler 18.08.2018 - 09:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Lice lçesinde 1993 ylnda dönemin Diyarbakr Jandarma Bölge Komutan Tugeneral Bahtiyar Aydnn ehit edilmesiyle ilgili tutuklu yarglanan ancak olaya ilgisi olmad anlalan 79 yandaki Mehmet Emin Özkann ailesi, babalarnn tahliye edilmesi için D Tipi Cezaevinde oturma eylemi yapacak.

Diyarbakrn Lice ilçesinde 22 Ekim 1993 tarihinde Diyarbakr Jandarma Bölge Komutan Tugeneral Bahtiyar Aydn öldürdüü iddiasyla arlatrlm müebbet hapis cezas alan davann tek tutuklusu 79 yandaki Mehmet Emin Özkan, Lice davas iddianamesinde olayla ilgisinin olmad aça çkmasna ramen 22 yldr cezaevinde.

HD: AIR HASTA

nsan Haklar Derneinin (HD) ar hasta tutuklu listesinde bulunan Özkann guatr, barsak, kalp, yüksek tansiyon, beyinde baloncuk, gözlerinde katarakt ve Alzheimer rahatszlklar bulunuyor. Cezaevinde kald süre zarfnda 5 kez kalp krizi geçiren Özkan, bugüne dek 4 kez anjiyo oldu. Boazndaki kötü huylu guatr nedeniyle Özkan, ya ilerledii için ameliyat olamyor. Hafzasn kaybeden ve kulaklar duymayan Özkann salk durumu ise her geçen gün kötüye gidiyor. Aile, infaznn durdurulmas için bugüne kadar 5 defa bavurduu stanbul Adli Tp Kurumu (ATK), yüzde 87 orannda vücut fonksiyon kayb olduunu belirterek, Özkan için cezaevinde kalabilir raporu verdi.

ATK KALABLR

Özkana daha önce Gazi Yaargil Eitim ve Aratrma Hastanesi iki farkl rapor verdi. Bir raporda engel durumu yüzde 87, dier raporda ise engel durumu yüzde sfr gösterildi. Durumu her geçen gün daha da arlaan Özkann ailesinin Diyarbakr Cumhuriyet Basavclna bir kez daha bavurmas üzerine Özkan, salk tetkikleri için sevk edildii stanbulda 3 gün boyunca Metris Hapishanesinde hücrede bekletildi. Buradan götürüldüü ATKde ise 5 dakika süren muayenesinde sadece salk raporlarna baklarak hapishaneye geri gönderildi. ATK, Özkan için cezaevinde kalabilir raporu verdi. Yeni rapor dorultusunda Diyarbakr Cumhuriyet Basavcl, hükümlünün infazna ara verme talebinin reddine kararn verdi.

BABAMIN DAYANACAK GÜCÜ KALMADI

Yeniden yarglanma talebi kabul edilen ancak tahliye edilmeyen ar hasta tutuklu Özkann kz Selma Özkan, cezaevinde hastalklarla mücadele eden babasnn dayanacak gücünün kalmadn dile getirdi. Özkan, Dün (15 Austos) açk görüüne gittik. Kouunda kalan dier tutuklularn yardm ile görü salonuna gelebildi. Bedeni imiti. Bizi tanmad. Haftann 3 günü ambulans ile hastaneye götürülüyor. Dayanacak gücü kalmam. Bundan sonraki tedavisinin hastanede yaplmasn ve banda oturup isteklerini yerine getirmek istiyoruz dedi.

STKLARA DESTEK çARISINDA BULUNDU

ATKnin cezaevinde kalabilir raporuna tepki gösteren Özkan, Kalabiliyorsa neden haftann 3 günü cezaevinden hastaneye sevk ediliyor diye sordu. Özkan, Bahtiyar Aydn infaznn kimler tarafndan yapld ortadayken, babasnn tahliye edilmemesini hukuksuzluun devam olarak deerlendirdi. Babasnn tahliye edilmesi için bir hafta içinde tutuklu bulunduu Diyarbakr D Tipi Cezaevi önünde oturma eylemine balayacaklarn aktaran Özkan, Diyarbakrdaki sivil toplum örgütlerine kendilerine destek vermeleri için çarda bulundu.

DDANAMEDE FAL JTEM ORGANZASYONU

Bahtiyar Aydn infaznn üzerine yklmas ile arlatrlm müebbet hapis cezas alan Özkann yargland davann iddianamesinde, Licede yaanan olayn bir JTEM organizasyonu olduu belirtiliyor. ddianamede, dönemin Diyarbakr Jandarma Alay Komutan emekli Albay Eref Hatipolu ile Üstemen Tünay Yanarda hakknda Taammüden öldürme, Halk isyana ve birbirini öldürmeye tevik, Cürüm ilemek üzere teekkül oluturma suçlarndan arlatrlm müebbet hapis ve 24 yla kadar hapis cezas isteniyor.

Bahtiyar Aydnn ablas Birsen Aydn da Fndk çin Adalet Yürüyüü srasnda kardeinin devlet içindeki karanlk güçler tarafndan öldürüldüünü beyan etmiti.

Ana Sayfaya Git