23 yıl geçti!

Sığındığı Yunanistan'ın Nairobi Büyükelçiliği'nden Hollanda'ya gideceğini düşünen Abdullah Öcalan için, Türkiye'den görevlendirilen özel ekiple operasyon düzenlendi

Haberler 15.02.2022 - 01:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Abdullah Öcalann Kenyada yakalanp Türkiyeye getirilmesinin üzerinden 23 yl geçti.

AA muhabirinin derledii bilgilere göre, Öcalan, 12 Eylül 1980 darbesinden ksa süre önce Türkiyeden ayrlarak Suriyeye yerleti. PKKnn etki alann Irakn kuzeyine tamasnn ardndan yaplan ikinci sözde kongrede Öcalann silahl talimat eylem talimatnn ardndan PKKnn kanl eylemleri Siirtin Eruh ve Hakkarinin emdinli ilçelerinde balad.

Türkiyede yaayan ve özellikle krsal kesimdeki Kürt vatandalar silah ve basklarla hedef alan PKK Dou ve Güneydou Anadoluda yaayan vatandalarn haklarn silahla engellemeye çalt.

Öcalann, DEPe (Demokrasi Partisi) oy vermeyenin tavuunu bile öldürün. sözünün ardndan 1987de Türkiye, PKKnn katliamlaryla sarsld. PKK mensuplarnn masumlara yönelik saldrlarnn ardndan terör örgütünün eleba Öcalan bebek katili olarak anlmaya baland. Öcalann emriyle düzenlenen kanl katliamlar 90l yllarda da devam etti.

ÖCALANIN SIINACAK ÜLKE ARAYILARI

Öcalan, PKKnn silahl ve siyasi faaliyetlerini, 1998 sonbaharna kadar fiilen Suriyeden yürüttü.

Türkiye Cumhuriyeti hükümeti, Öcalan topraklarnda barndrmamas konusunda ama bask yapt.

Hafz Esed yönetimindeki Suriyenin PKKya destei ve Türkiyeye yönelik söylemleri, iki ülke arasnda uzun süredir devam eden krizin derinlemesine neden oldu.

ki ülke arasndaki kriz, Türkiyeden yaplan açklamalarla yeni bir boyut kazand ve teröristbann Türkiyeye getirilmesi için dümeye basld.

Krizin derinletii 1998de dönemin Kara Kuvvetleri Komutan Orgeneral Atilla Ate, baz komularnn Türkiyenin iyi niyetini ve yaknln yanl deerlendirdiklerini belirterek, Apo denilen ekyay kendi ülkelerinde barndrp onu destekleyerek, Türkiyeyi terör belasna bulatrmlardr. Türk milleti artk bu konuda gösterecei iyi niyetin sonuna gelmitir. ifadeleriyle yeni dönemin ilk sinyallerini verdi.

Suriyenin tutumuna Türkiyenin tepkisi sadece Orgeneral Ate ile snrl kalmad. Dönemin Cumhurbakan Süleyman Demirelin yapt bir konumadaki, Tüm uyarlarmza ve barç açlmlarmza ramen hasmane tutumundan vazgeçmeyen Suriyeye kar mukabelede bulunma hakkmz sakl tuttuumuzu ve sabrmzn tamak üzere olduunu bir kere daha dünyaya ilan ediyorum. sözlerinin ardndan Hafz Esedin kararyla 9 Ekim 1998de Öcalan snr d edildi.

Terörist Öcalan, önce Yunanistana gitti, Atinann iltica talebini kabul etmemesi üzerine Rusyaya snd.

Moskova ile temasa geçen Ankara, bölücü terör örgütü PKKnn bandaki ismin teslim edilmesini istedi ama bekledii yant alamad.

Öcalan, Rusya Parlamentosundan snma hakk elde etti ancak diplomatik basklara dayanamayan Rusya, Öcalan talyaya gönderdi.

talyan makamlar, Türkiyeye iade edilmeyecei garantisi vererek PKK elebann iltica ilemlerini balatt ancak sahte pasaport tamaktan dolay onu tutuklad.

talyada o dönem Adalet Bakanl Müstearl görevinde bulunan Franco Carleone, talyan hükümeti, ölüm cezasyla kar karya olan birini iade edemez açklamasyla Türkiyenin tepkisini çekti.

talyada çkarld mahkemede, terörist eylemleri dolaysyla pimanlk duyduunu söyleyen Öcalana, talyan hakimlerce, Salk durumu ve kaçamayaca yönündeki kanaatler dorultusunda ev hapsi verildi.

Öcalann burada bir villaya yerletirilmesi ve iade edilmemesi üzerine Türkiyede talyaya kar tepkiler artt. Bir boykot kampanyasna dönüen tepki dolaysyla çok sayda vatanda, Ankaradaki büyükelçilik önüne gelerek talyann tutumunu protesto etti.

talyada da barnamayan Öcalan tekrar 16 Ocak 1999da Rusyaya gitti. Burada kendisine 10 gün süre tannan teröristba, 29 Ocak 1999da özel uçakla tekrar Yunanistana geçti. Öcalan, 31 Ocakta Hollanda ve Belarusa gitmek istese de bu ülkelerden ini izni alamad.

Öcalan, 2 ubat 1999da Yunanistandan ayrlarak gittii Kenyada Yunanistann Nairobi Büyükelçilii rezidansna götürüldü.

MT HAREKETE GEçT

Öcalann, Kenyadan Hollandaya gitmek istediine ilikin istihbaratn ardndan MT harekete geçti. Bu dorultuda i insan Cavit çalarn uça kiraland ancak çalara operasyona ilikin bilgi verilmedi.

Yunanistann Öcalan için ayarlad uçaa benzemesi için boyanarak kuyruk iareti konulan uçak, hazrlklarn ardndan Türkiyeden ayrld. Pilotlara Msra gidecei yönünde bilgi verilen uçakta 2 pilot haricinde MT personeli bulunuyordu.

Türkmenistan uça eklinde ilemleri yaplan uçaktaki yolcu bilgilerinde ise muz tüccarlar ifadesi kullanld.

Ayn tip ve ayn renk uçan Hollandadan Kenyaya gidecek olmas sebebiyle kiralanan uçak için Msr ve Ugandaya gidecei eklinde rota çizildi. Uçak, muz tüccar gibi davranan yolcularyla 10 gün Ugandada bekledi.

LAZAROS MAVROSUN TÜRKYEDE BTEN YOLCULUU

Lazaros Mavros adna düzenlenmi Kbrs Rum Kesimi pasaportu tayan Öcalann yakalanmas için 15 ubat 1999da harekete geçildi.

Hollandadan Öcalan almak için gelen uçak henüz havadayken operasyona giden Türk uça, Nairobi Havalimanna indi.

Bir süredir Yunanistann Nairobi Büyükelçiliinde kalan Öcalan, Hollandaya gidecek uçaa binmek üzere korumalaryla buradan ayrld.

Havalimanna giden yol güzergahnda görev yapan Kenya polisi, Öcalann bulunduu aracn geçmesinin ardndan yolu kesti. Öcalann konvoyundaki dier araçlarn baka yola yönlendirilmesi, operasyon ekibine zaman kazandrd.

Nairobi Havalimanna geldiinde binecei uçan, Hollandadan kendisi için gönderildiini zanneden Öcalann Türkiyeye getirilme yolculuu uçaa adm atmasyla balad.

Öcalan getiren konvoy ise havalimanna ancak uçak kalktktan sonra giri yapabildi.

Teröristba Öcalan, uçaa alnmasnn ardndan kelepçelendi ve gözleri baland. Uçan havalanmasnn ardndan gözleri açlan Öcalann ilk duyduu söz, Abdullah Öcalan, memlekete ho geldin. oldu.

Türkiyeye yönelen uçan hedefinde Bandrmadaki askeri üs vard. Sis nedeniyle ini yapamayan uçak sisin dalmas için beklerken yakt ikmali gereklilii dodu. Bu nedenle uçak, Atatürk Havalimanna inerek burada kaplarn açmadan yakt ikmali yapt ve daha sonra sis dalnca tekrar Bandrmadaki üsse doru hareket etti.

Öcalann Suriyeden snr d edilmesiyle balayan kaç yolculuu, 16 ubat 1999da sabah 03.00 sularnda Bandrmada sona erdi.

ÖCALAN TÜRKYEDE

Dönemin Babakan Bülent Ecevit, baarl operasyonun ardndan sabah saatlerinde Babakanlk Resmi Konutunda Jandarma Genel Komutan Orgeneral Rasim Betir, Genelkurmay Harekat Bakan ve Babakanlk Askeri Danman Korgeneral Yaar Büyükant ve MT Müstear enkal Atasagun ile bir araya geldi.

Basna da Ecevitin saat 11.00de basn toplants düzenleyecei duyurusu yapld. Ecevit, beraberindeki MT Müstear Atasagun ile Babakanlk Merkez Binasna geldi.

Bakanlar Kurulu salonunda Deerli gazeteci arkadalarm, sizlere ve aziz yurttalarma bir haberim var. ifadeleriyle açklamasna balayan Ecevit, Bu sabaha kar saat 03.00ten itibaren bölücü terör örgütü PKKnn ba Abdullah Öcalan Türkiyededir. dedi.

Operasyona ilikin baz bilgileri de paylaan Ecevit, operasyonu sadece 10 yetkilinin bildiini, hiçbir szma olmadn söyledi. Operasyonun Genelkurmay ile MTin tam bir uyum içinde çalmas sayesinde baarldn belirten Ecevit, tebriklerini iletti.

TERÖRST ELEBAI ÖCALANIN YARGILANMASI

Öcalann yarglanmasna 31 Mays 1999da mral Adasnda kurulan özel mahkemede baland, dava dokuz durumada tamamland. Davay, Ankara 2 Nolu Devlet Güvenlik Mahkemesi yürüttü.

Türk Ceza Kanununun vatana ihanet suçunu düzenleyen 125. Maddesine göre Öcalan hakknda idam cezas verildi.

Dönemin DSP-ANAP-MHP hükümetinin kararyla, Türkiyenin Avrupa Birliine uyum yasalar gerei idam cezasnn kaldrmas üzerine Öcalan hakkndaki idam hükmü, arlatrlm müebbet hapse çevrildi.

Mahkemenin gerekçeli kararnda, Öcalann, eylemlerinin iddeti, younluu ve süreklilii ve içinde bebek, çocuk, ihtiyar ve kadnlarn da bulunduu binlerce insann öldürülmü olmas ve ülke genelinde ciddi tehlike oluturmas nedeniyle cezai sorumluluu azaltan maddelerden yararlanmasnn uygun görülmedii açkland.

Ana Sayfaya Git