230 yıl hapis istendi!

Savcılık Kışanak hakkında 'Silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek' ve 41 kez 'Terör örgütü propagandası yapmak' suçlarından toplam 230 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Haberler 30.11.2016 - 09:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Eski Diyarbakr Büyükehir Belediye Bakan Gültan Kanak hakknda, 57 yl 6 aydan 230 yl 6 aya kadar hapis cezas istemiyle dava açld.

Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnca Kanak hakknda hazrlanan iddianame 8. Ar Ceza Mahkemesince kabul edildi.

ddianamede, Kanakn PKK/KCK silahl terör örgütünün sözde yasama meclisi olarak kabul edilen Demokratik Toplum Kongresinde (DTK) yönetici pozisyonunda olduuna ilikin tespit ve deerlendirmelere yer verildi.

Kanakn Yeniehir ilçesinde bulunan Diyarbakr Büyükehir Belediyesine ait Konukevi binasnda DTKnn 8 ayr tarihte yapt toplantlara katld belirtilen iddianamede, bu durumun mahkeme kararlaryla yaplan fiziki takiplerle net olarak tespit edildii bildirildi.

Yüksek mahkeme kararlar, yaplan takipler, üpheli ve tank beyanlar ile açk kaynak aratrmalarnn bir bütün olarak deerlendirildii belirtilen iddianamede u ifadelere yer verildi:

Kanakn PKK/KONGRA-GEL terör örgütünün 5. genel kurulunun sonuç bildirisinde ilan edilen KCK terör örgütü yaplanmasnn amac dorultusunda tabana yaylma faaliyeti olarak ve ileride kurulacak sözde özerk Kürdistann bir nevi ulusal kurucu meclisi olarak kabul gören DTKnn içerisinde yönetici olarak aktif bir ekilde faaliyet gösterdii hususunda kuvvetli üpheye ulald anlalmtr.

ddianamede, Kanakn Balar ilçesi Nevruz Parknda gerçekletirilen Nevruz etkinliinde yapt konumada, terör örgütünün cebir iddet veya tehdit içeren yöntemlerini meru gösterecek ekilde terör örgütünün propagandasn yapt vurguland.

Kanakn teröristler için farkl tarihlerde gerçekletirilen cenaze törenlerine katldna yer verilen iddianamede, terör örgütü propagandas yapmak suçunu 41 kez iledii ifade edildi.

ddianamede Kanakn savclkta verdii ifadesi, öyle yer alyor:

DTKnn hiçbir aamasnda e bakan ya da yönetici olarak bulunmadm. DTKnn bir sivil toplum platformu olduunu düünüyorum. Dosya arasnda da mevcut olduu üzere zaman zaman DTKnn bulunduu binaya gittiim dorudur. Ancak binada bulunuyor olmam toplantlara katlp yönetimde aktif olarak rol aldm anlamna gelmez. Katldm toplantlarn tamam basn toplantlar ve basn açklamalardr. O tarihlerde partimin e genel bakanydm.

2011den 2016ya kadar çeitli tarihlerde yasalar çerçevesinde yaplan etkinliklere partisi adna katldn ileri süren Kanak, katld etkinliklerde yasa d pankart tanmas, slogan atlmas eklindeki eylemlerle hiçbir alakasnn olmadn iddia etti.

Hazrlanan iddianamede öyle denildi:

Kanakn Sur ve Cizre ilçelerinde PKK/KCK bölücü terör örgütü tarafndan sözde özerk bölge oluturma amacyla youn ekilde gerçekletirilen çukur kazma, bomba tuzaklama, güvenlik güçlerine yönelik silahl ve roketli saldrlar sahiplendii tespit edilmitir. Teröristlerin saldrlarn direni ve mücadele, operasyonlar, toplu katliam ve abluka, etkisiz hale getirilen terör örgütü mensuplarn ehit olarak nitelendirdii anlalmtr.

ddianamede, Kanakn terör örgütünün dorudan ve internet siteleri vastasyla yapm olduu çarlarna uyarak, yasa d toplant ve gösteri yürüyülerine katld ve bölücü terör örgütünün propagandasn yaptnn tespit edildii ifade edildi.

- Kanakn evinden çkan belgeler

Diyarbakr 1. Sulh Ceza Hakimliince alnan karar dorultusunda Kanakn evinde arama yapld anmsatlan iddianamede, çkan dijital materyallerin, Diyarbakr Emniyet Müdürlüü Siber Suçlarla Mücadele ube Müdürlüüne teslim edildii aktarld.

Evde ele geçiriler materyallere ilikin, öyle denildi:

Evde Sur Rapor 2016 ibareli bir kitap ve kitabn içerisinde bulunan ayn balkl bir CD ele geçirilmitir. Bu belgelerde kentin yklmasnda devletin yasal silahl unsurlar olan asker, polis, jandarma gibi kurumlar suçlanmtr. Terör örgütünün merulatrld, YDG-H ve PKK militanlarnn muhalif güçler olarak belirtildii ve ülkede yaanan terör olaylarnda sorumlunun devlet olarak gösterildii hususlar anlalmtr. Mahkemeler tarafndan hakknda toplatma karar verilen 23 kitap da ele geçirilmitir.

- stenilen ceza

ddianamede, 31 Ekimde tutuklanan eski Diyarbakr Büyükehir Belediye Bakan Gültan Kanak hakknda silahl terör örgütünü kurma ve yönetme, 41 kez terör örgütü propagandas yapmak ve kanuna aykr toplant ve yürüyülere silahsz katlarak ihtara ramen kendiliinden dalmama suçlarndan 57 yl 6 aydan 230 yl 6 aya kadar hapis cezas isteniyor.

Ana Sayfaya Git