25 bin bebek doğuyor!

Bu hastanede her yıl 25 bin bebek doğuyor, prematüre bebekler 'Anne Oteli'nde kalıyor.

Haberler 15.11.2017 - 09:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gazi Yaargil Eitim ve Aratrma Hastanesi Kadn Doum ve çocuk Hastalklar Klinikleri Bahekim Yardmcs, çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Dr. Muhammet Asena, bölge genelinde günde 9 bin kiiye poliklinik hizmeti verdiklerini kaydederek, bu saynn ylda 2 ila 2,5 milyona çktn söyledi. Ayn hastanede günlük 70-80 doumun gerçekletirildiini anlatan Dr. Asena, bebeklerden 7sinin veya 8inin erken doumla dünyaya geldiini söyledi.

10 AY çNDE 940 KADINA GEBELK ETM

Hastane bünyesinde kurulan Gebelik Okuluna 10 ay içerisinde, 940 anneye ve anne adayna eitim verdiklerini belirten ebe Nadire Akgül Karata, 27 yllk ebeyim. Gebelik Okulunu 15 ubat tarihinde gebelik eitimine açtk. Gebelik sürecini, bu süreçte oluabilecek fizyolojik belirtileri, doum ve doum sonras, lousalk, anne sütü, yeni doan bakm, bebek masaj ve banyoya varana kadar birçok konuda anneleri bilinçlendiriyoruz. Bugüne kadar 940 gebeye eitim verdik, 10 ay içerisinde. Verdiimiz eitim sonras sezaryen oranlarmzda büyük düü kaydedildi. Bu anlamda da Salk Bakanl tarafndan sezaryen oran en düük olan hastane olarak Türkiye birincilik ödülümüz var dedi. lk bebeini burada dünyaya getiren Sezen Oktay, doumdan 4 ay önce eitime baladn anlatarak, unlar söyledi:

Bebeim 6 aylk, ben yaklak 10 aydr geliyorum. Sanc bölümünde tantm. lgisi, alakas nedeniyle ben de heves ettim. yi ki de geldim. Devlet hastanesi ile ilgili olumsuz konuuluyordu daha önce; ama burada aldmz eitimler sayesinde korkularmz attk. O kadar kolay oldu ki ikinci bebeime bile hamile kalmay düünüyorum. Hiçbir skntm olmad. Doum sonras da sknt yaamadm, hemen aya kalktm. Evimdeki güveni verdiler.

ETM SAYESNDE KORKULARIMI YENDM

lk bebeini dünyaya getiren Zübeyde Balkç çoban ise doum öncesinde çok korktuunu; ancak ald eitim sayesinde bu korkularn atlattn belirterek, Kzm, 6 aylk. Doumdan önce ben de kontrollerle birlikte eitime geliyorum. Doum öncesi çok korkularm vard. Bu ilk doum olduu için çok korkuyordum; ama aldm eitim sayesinde korkularm atlattm. Kzm u an 6 ayl ama hala devam ediyorum. Burada çok ey örendik dedi.

Basketbol antrenörü olan 7,5 aylk hamile Dilek çetin de eitimle birlikte çok ey örendiine dikkat çekerek, öyle konutu:

7,5 aylk hamileyim, bu ilk gebeliim. Eimle birlikte çok aratrma yaptk. Sonra bu okulu duyduk ve eimle birlikte eitimlere katldk. çok korkularm vard. Sa olsun, aldmz eitim sayesinde bu korkularm büyük oranda atlattk. Doum öncesi, sonras, lohusalk dönemi ve yaplmas gereken ne varsa her eyi örendim. Daha önce çok ey bildiimi sanyordum; ama burada aldm eitim sonras meerse hiçbir ey bilmediimi örendim. Hamile bütün kadnlara tavsiye ediyorum.

YILDA 25 BN DOUM

Kadn Doum ve çocuk Hastalklar Klinikleri Bahekim Yardmcs Uzman Dr. Muhammet Asena, sadece Diyarbakra deil; bütün bölgeye hizmet verdiklerini belirterek, unlar söyledi:

Hastanemizde ylda 25 bin doum olay gerçekleiyor. Yüzde 92si normal doum oluyor. Doum için bir hazrlk süreci var. Gebelik okulumuzda hamile kadnlara gebelik sürecini anlatyoruz. Yaklak 10 ay önce baladk. 1.5 sene önceden hazrlk süreci var. Eitimcilerin gerekli eitimleri alarak buraya gelmesi gibi. u ana kadar 940 eitimli anne var. çocuklarna nasl bakacan bilen, sonraki bebeklerde de gebelie hazrlkl olan annelerimiz var. Polikliniklerimize günlük yaklak 2 bin bavuru yaplyor. Her gelene bu okulu anlatyoruz. stediimiz rakama ulaamadk. nallah bu sayy daha yüksee çekmeyi hedefliyoruz. Salk Bakanlnn politikalar çerçevesinde artk bildiiniz gibi sosyal güvenlii olmayan bir insan kalmad. Ekstra, ek bir ücret talep etmeden, düzenli programlarla anne adaylarna eitim veriyoruz. Belirli günler tespit ediliyor, anne adaylar aranarak eitime davet ediliyor. Diyelim ki anne aday hamile olduunu örendikten sonra ne yapacan bilmiyorsa bize bavuracak olursa ona douma kadar, hatta doumdan sonra da eitim veriyoruz.

13 YATAKLI ANNE OTEL

Diyarbakrda hasta yaknlar için benzer uygulamalar balatan hastaneler olduunu; ancak Anne Otelinin Diyarbakrda ilk olduunu belirten Dr. Asena, öyle devam etti:

2012 ve 2013 sonu Salk Bakanl tarafndan balatlan muhteem bir proje. Doum oranmz, çok yüksek. Günde 70-80, ylda ise 25 bini bulan doum oranmz var. Bu süre içerisinde bavuran doumlar, normal douma tevik ediyoruz. Normal tevik ettiimiz zaman erken doumlar da oluyor. Günlük 7-8 bebeimiz, bu ekilde erken douyor. Biz onlar misafir ediyoruz. Bu devasa hizmeti verdiimiz için bebeimiz bazen 20 gün, bazen 1, bazen de 2 ay kalyor. Bu tür bebeklerin çok iyi beslenmesi gerekiyor. Annesinden uzak kalmamas için böyle bir otel kurduk. Eskiden anneler eve giderdi, krsaldaki evlerine gitmek zorunda kalyorlard ama artk Anne Oteli ile hizmet vermeye baladk. Annesi yannda olsun, diye u an 13 yatakl Anne Oteli ile hizmet veriyoruz. Anneler, evde nasl rahat ediyorsa televizyon izleyip, çamarlarn nasl ykyorsa burada her ey mevcut. Ayn rahatl salyoruz. leriki dönemlerde büyüterek, çok daha iyi hizmetleri vermeyi hedefliyoruz.

MSAFR OLARAK GTT ANNESNN EVNDE ERKEN DOUM YAPTI

Bingölde yaayan ve ziyarete geldii Diyarbakrdaki annesinin evinde erken doum yapmak zorunda kalan Özlem Alanda, 2 aydr hastane bünyesinde kurulan Anne Otelinde kaldn ve bu süre içerisinde bebeini anne sütüyle beslediini anlatt. Alanda, lk gebeliim. Bingölden anneme misafirlie geldim; ama erken doum oldu. Erken doum sebebiyle bebei kuvöze aldlar. 2 ay boyunca kuvözde kald bebek. Anneme de gidip, gelemedim. Burada Anne Oteli olduunu söylediler. Ben de burada kaldm. Her gün kuvözdeki bebeimi besledim, anne sütü verdim. Burada kaldm için de hiçbir ücret ödemedim. u an çok salkl bir bebeim var. Yetkililere çok teekkür ederim. Bu uygulamadan kimsenin haberi yok. Bunun anlatlmas, duyurulmas gerek dedi.

Ana Sayfaya Git