25 yıl süren davada 'hak ihlali' kararı

ANAYASA Mahkemesi Bingöl'ün Karlıova İlçesi'nde Kadastro Mahkemesinde 25 yıl süren bir dava için yapılan başvuruda, 'Makul sürede yargılama hakkının ihlal edildiği' kararını vererek, başvuruculara ayrı ayrı 15 bin 600'er lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

Haberler 13.05.2017 - 08:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bingölün Karlova lçesi Kadastro Mahkemesinde 1 Ocak 1992 tarihinde aleyhlerine açlan, Tapu iptal ve tescil davas yllar süren ve karar çkmayan Filit Yldrm, Mürika Yldrm, Mayparoz Sever ve Sava Yldrm, avukatlar Ahmet Serhat Aydn araclyla bireysel bavuru kapsamnda Anayasa Mahkemesine 2014 ylnda bavurdu.

MAKUL SÜREDE YARGILAMA

Makul sürede yarglama hakknn ihlal edildii iddiasyla yaplan bavuruyu deerlendiren AYM, bavurucular aleyhine 1 Ocak 1992 tarihinde Karlova Kadastro Mahkemesine açlan Kadrostro tespitine itirazda yerel mahkemenin verdii kararn Yargtayn 3 Mays 2016 tarihi kararyla onandn ve kararn tabligat aamasnda olduu belirtildi.

Anayasa Mahkemesi kararnda, somut olayda görüldüü gibi yaklak 25 yllk yarglama suresinin makul olmad sonucuna varmak gerektiini belirterek, Anayasann 36nc maddesinde güvence altna alnan makul sürede yarglama hakknn ihlal edilmesine karar verilmesi gerekir. Makul sürede yarglama hakknn ihlal edildii, bavuruculara ayr ayr net 15 bin 600 lira mannevi tazminat ödenmesine, kararn bir örneinin Karlova Kadastro Mahkemesi ve Adalet Bakanlna gönderilmesine oy birliiyle karar verildi denildi.

25 YIL SÜREN KADASTRO

25 yl süren Kadastro davasn AYMye tayan Avukat Ahmet Serhat Aydn, bölgede buna benzer onlarca Kadastro davas olduunu ve onlarca hakim deimesine ramen bu tür davalarnda karar çkmadn söyledi. Sadece Bingölde AYMye tadklar dava gibi bir çok dava olduunu söyleyen Avukat Aydn, Davalarn bu kadar uzun sürmesinin nedeni güvenlik gerekçesiyle keif yaplmamas ve ayn davalara çok sayda kiinin müdahil olmasndan kaynaklanyor. AYM, buna benzer davalarnda çounda ihlal karar vermektedirdiye konutu.

Ana Sayfaya Git