27 Mayıs darbesi (ihtilali mi?) Adnan Menderes idamı

27 Mayıs askeri darbesi ve sonuçları konusunda tüm aramalar şu an da Adnan Menderes neden asıldı sorusuyla aranmaktadır. 27 Mayıs darbesi o günleri yaşamayanlar tarafından 27 Mayıs darbesini bizzat yaşayan bireylere sorulmakta. 27 Mayıs darbesi nde ne oldu? Adnan Menderes neden asıldı sorularınızın cevaplarını sizler için araştırdık. Öte yandan 27 Mayıs darbesi akabinde yaşanılanlar, Yassıada'da infaz kanunları ve işletilmesi gibi tüm detaylar haberimizde.

Haberler 27.05.2020 - 01:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

27 Mays askeri darbesi ve sonuçlar konusunda tüm aramalar u an da Adnan Menderes neden asld sorusuyla aranmaktadr. 27 Mays darbesi o günleri yaamayanlar tarafndan 27 Mays darbesini bizzat yaayan bireylere sorulmakta. 27 Mays darbesi nde ne oldu? Adnan Menderes neden asld sorularnzn cevaplarn sizler için aratrdk. Öte yandan 27 Mays darbesi akabinde yaanlanlar, Yassadada infaz kanunlar ve iletilmesi gibi tüm detaylar haberimizde.

27 MAYIS NE OLDU?

27 Mays 1960 ylnda TSK içerisindeki baz general ve subaylarn oluturduu 38 kiilik Milli Birlik Komitesi, Türkiye Cumhuriyetinin ilk askeri darbesini gerçekletirdi. Kurmay Albay Alparslan Türke tarafndan 04.36da Ankara Radyosundan okunan bildiriyle ihtilal duyuruldu.

YA ÖNCES DARBE HAZIRLIKLARI

1946 ylnn ocak aynda kurulan ve Mays 1950de hükümet kuran Demokrat Parti (DP),27 yllk tek parti dönemini sona erdirdi. DP serbest seçimle iktidar kazanan ilk siyasi parti oldu. lk Demokrat Parti iktidarnda Celal Bayar Cumhurbakan, Refik Koraltan TBMM Bakan oldu. Birinci Adnan Menderes hükümeti 22 Mays 1950 tarihinde göreve balad. Siyaseten güçlü ekilde icraatlara balayan DP Hükümeti, Haziran 1950de darbe hazrl yapld gerekçesiyle TSKnin komuta kademesini emekliye sevk etti. Emekliye ayrlan isimler arasnda dönemin Genelkurmay Bakan Orgeneral Abdurrahman Nafiz Gürman, Kara, Hava, Deniz Komutanlar ve Jandarma Genel Komutan ile 15 general ve 150 albay yer ald.

TC TARHNDE LK DARBE

27 Mays 1960 tarihinde yaplan ve Türkiye Cumhuriyeti tarihinde gerçeklemi ilk asker darbe. Ayrca 27 Mays Asker Müdahalesi ya da 27 Mays htill olarak da anlr. Darbe emir komuta zinciri içinde yaplmamt 37 düük rütbeli subayn planlar ile icra edilmitir. Kritik mevziler bu subaylarn ellerindeki asker ve silahlarla önce ordudaki komuta kademesinin etkisiz hale getirilmesi ile ele geçirilmitir. Sonra cumhurbakan ve hükmet üyeleri tutuklanarak, hükmet; 235 general ve 3500 civarnda subay (daha çok albay, yarbay, binba) emekliye sevk edilerek, ordu; 147 üniversite öretim görevlisi görevden alnarak[8] ve baz üniversiteler kapatlp el konularak, 520 hakim ve yargç görevden alnlarak, yarg kontrol altna alnmtr

Darbeden sonra darbeyi planlayan ve icra eden 37 düük rütbeli subay ve emekli Orgeneral Cemal Gürselin oluturduu Mill Birlik Komitesi ülke yönetimini üstlendi.

1950 ylnda iktidara gelen Demokrat Partinin ülkeyi gitgide bir bask rejimine ve karde kavgasna götürdüü gerekçelerini[11] ileri sürerek Türk Silahl Kuvvetleri içerisinde bir grup subay, 27 Mays 1960 sabah ülke yönetimine bütünüyle el koydu. 37 subaydan oluan Mill Birlik Komitesi bu harekat ile anayasa ve TBMMyi feshetti, siyasi faaliyetleri askya ald, Cumhurbakan Cell Bayar, Babakan Adnan Menderes bata olmak üzere birçok Demokrat Partiliyi tutuklatt. Genelkurmay Bakan Orgeneral Rütü Erdelhun, stiklal Sava kahramanlarndan Ali Fuat Paa, Kore gazisi Tahsin Yazc ve emekli olduktan sonra DPden milletvekili seçilen eski Genelkurmay bakan Mehmet Nuri Yamut da tutuklananlar arasndayd.

3. Ordu Komutan Orgeneral Ragp Gümüpalann, eer darbenin lideri kendisinden daha kdemli deilse ordusuyla Ankaraya yürüyüp isyanclar yakalayacan söylemesi üzerine darbeden haberi olmayan Emekli Orgeneral Cemal Gürsel Mill Birlik Komitesinin bana getirildi. Bu darbenin daha sonraki yllarda meydana gelen askeri darbelerden fark, Türk Silahl Kuvvetleri emir komuta zinciri içinde yaplmam olmasyd nitekim dönemin Genelkurmay bakan da yönetime el koyan askeri güçler tarafndan tutuklanmt.

DARBE SONRASI DAMLAR

Cumhurbakan Celal Bayar, eski Babakan Adnan Menderes, eski Dileri Bakan Fatin Rütü Zorlu, eski Maliye Bakan Hasan Polatkann idam kararlar oy birliiyle alnd. Celal Bayarn cezas ya haddi nedeniyle ömür boyu hapse çevrildi. Fatin Rütü Zorlu ve Hasan Polatkan 16 Eylül 1961de sabaha kar, Adnan Menderes ise mral Adasnda 17 Eylül 1961de saat 13.21de idam edildi.

Ana Sayfaya Git