28 Şubatcılar tutuklanamaz

Bazı müdahillerin, mahkumiyetine karar verilen 21 sanığın tutuklanması için davayı karara bağlayan Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi nezdinde yaptığı başvuru reddedildi.

Haberler 21.04.2018 - 10:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

28 ubat davasnn baz müdahillerinin, mahkumiyetine karar verilen 21 sann tutuklanmas talebiyle davay karara balayan mahkeme nezdinde yapt bavuru reddedildi.

Davann baz müdahilleri, Ankara 5. Ar Ceza Mahkemesine dilekçe vererek mahkum edilen 21 sann tutuklanmasn talep etmilerdi.

Edinilen bilgiye göre mahkeme, talebin reddine karar verdi.

Mahkemenin kararnda, Ceza Muhakemesi Kanununun (CMK), tutuklama karar balkl 101. maddesinde müdahiller, mütekiler ve avukatlarna, sanklarn tutuklanmasn talep etme hakk verilmedii, bu hakka sahip olan cumhuriyet savclnn da sanklarn tutuklanmas talebinde bulunmad belirtildi.

Kararda, sanklar hakknda verilen adli kontrol kararnn yeterli görüldüü ifade edildi.

Mahkemenin bu kararnn ardndan sanklarn tutuklanmalar istemli bavurular üst mahkeme olan Ankara 6. Ar Ceza Mahkemesine gönderilecek ve son karar bu mahkeme tarafndan verilecek.

CMKnin 101. maddesinde, yarglama sürecinde sann tutuklanmasna cumhuriyet savcsnn istemi üzerine veya resen mahkemece karar verilecei belirtiliyor.

- Adli kontrolün kaldrlmas taleplerine ret

Öte yandan mahkeme, dönemin Genelkurmay Bakan emekli Orgeneral smail Hakk Karaday ile dönemin Genelkurmay Adli Müaviri emekli Tümgeneral Muhittin Erdal enelin avukatlarnn, müvekkillerine yönelik ayda bir defa karakola imza verme artnn kaldrlmas talepleri de reddedildi.

Mahkemenin adli kontrol kararnda deiiklik yapmamas üzerine bu talep de Ankara 6. Ar Ceza Mahkemesince karara balanacak.

Bu arada durumalara çkan Ankara Cumhuriyet Savcs Mehmet Hanifi Yldrm, hükmün bozulmas için istinaf yoluna bavuracan belirterek mahkemeye süre tutum dilekçesi verdi. Yldrm, dilekçesinde mahkemenin gerekçeli kararnn kendisine tebli edilmesini istedi.

- Hüküm

28 ubat davasnda 103 sanktan dönemin Genelkurmay Bakan emekli Orgeneral smail Hakk Karaday, Genelkurmay 2. Bakan emekli Orgeneral çevik Bir, Genelkurmay Harekat Bakan emekli Orgeneral çetin Doan ve eski YÖK Bakan Prof. Dr. Halil Kemal Gürüzün de arasnda bulunduu 21i müebbet hapis cezasna çarptrlmt.

Yüklenen suçlar iledikleri sabit olmamas nedeniyle 68 sann beraatine hükmedilirken 10 sank hakkndaki dava zaman amndan, 4ü hakkndaki dava ise ölmeleri nedeniyle düürülmütü.

Mahkeme, ya ve salk durumlar ile ölçülülük ve orantllk ilkelerini deerlendirerek mahkum ettii sanklarn yurt dna çklarn yasaklam, her ayn ilk günü güvenlik birimlerine imza verme art getirmi, bunlara uyulmamas halinde tutuklanabilecekleri ihtarnda bulunmutu.

Baz müdahiller ve avukatlar ise mahkemeye dilekçe vererek sanklar hakknda ceza verilmesine ramen tutuklanmamalarnn hatal olduunu ifade etmi ve mahkum edilen sanklarn tutuklanmasn istemilerdi.

Ana Sayfaya Git