28 Şubat kararları iptal edilsin

Diyarbakır İslami Sivili Toplu Kuruluşları, 28 Şubat ve FETO yargısı mağdurlarının sorununa dikkat çekerek, “Brifingli ve paralel yargı kararları iptal edilsin” denildi.

Haberler 27.05.2018 - 11:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

28 ubat ve FETO yargs madurlarnn cezaevlerindeki tutsaklklarn protesto etmek ve devam eden bu soruna dikkat çekmek amacyla Diyarbakrda kitlesel basn açklamas düzenleyen Diyarbakr slami Sivili Toplu Kurulular, brifingli ve paralel yarg kararlarnn iptal edilmesi çarsnda bulundu.

Açklama, merkez Balar ilçesi Kosuyolu Parknda yapld. Açklamaya HÜDA PARn destekledii Diyarbakr Bamsz Milletvekili aday Zekeriya Yapcolu, HÜDA PAR Diyarbakr l Bakan Metin Kaya ve partililer, STK temsilcileri, youn bir halk kitlesi katld.

Açklamada sk sk tekbirler getirilerek 28 ubatn kararlarn telin eden sloganlar atld.

Basn açklamas öncesi ksa bir konuma yapan Yusufi Mahkum Ramazan Elaltuntan ei Ayhan Elaltunta, Cumhurbakanna seslenerek, yaanan zulmün bir an evvel son bulmasn istedi.

Darbenin hakiki madurlar halen cezaevlerinde tutulmaktadrlar

Daha sonra STKlar adna Basn açklamasn okuyan mam Hatip Der Bakan Üzeyir Yuva, brifingli ve paralel yarg kararlarnn iptal edilmesi ve 28 ubat mahpuslarnn serbest braklmas çarsnda bulundu.

Yuva, yaanan bu maduriyetlerle ilgili olarak bugüne kadar yaplan onlarca eylem ve söylei, yüzlerce ziyaret ve farkl çevrelerden duyarl insanlarn neredeyse bir kitaba smayacak çapta gayretleriyle dile getirdikleri hiçbir talebin somut bir karlk bulmadn söyledi.

Yuva sözlerine öyle devam etti:

Yeni bir seçim sürecine girildii bugünlerde, 20-25 Ramazan ayn ve 40-50 Bayram içeride geçiren 28 ubat mahpuslar için, yllar deimi, hükümetler deimi, siyasi iktidarlar, güç odaklar, yarg mensuplar deimi ama maduriyetlerinin giderilmesi noktasnda hiçbir ey deimemitir. Ne kadar ironiktir ki, 28 ubatta darbe yapt mahkemece tescil edilip müebbet hapis cezas alan darbeciler ayda bir imza karl salverilirken darbenin hakiki madurlar halen cezaevlerinde tutulmaktadrlar. Cumhurbakannn defalarca, Babakann birkaç kez dillendirdii, mecliste defalarca gündeme gelen bu hukuksuzluk karsnda somut bir adli, idari ya da yasal adm atlmam olmas ciddi çelikileri içerisinde barndrmaktadr.

28 ubat Mahpuslarna Özgürlük talebiyle buradayz

Bu çelikileri ortaya sermek, duymayan kulak, görmeyen göz, szlamayan vicdan kalmasn, hiçbir mazeret ileri sürülemesin diye bir kez daha buradayz. diyen Yuva, aradan geçen 21 yla ramen 28 ubatn çald hayatlarn hesabnn halen sorulmadn ve 20 yl aan sürelerle cezaevlerinde tutulan 600e yakn mahpus ve bu mahpuslarn aileleri için darbenin devam ettiini söyledi.

Yuva, Beraat etmesi gerekirken bir torba dosyaya dahil edilen; en ar yorumda bile adli nitelikli süreli hapis cezas almas gerekirken siyasi nitelikli müebbet hapis cezas verilen; delil nitelii tartmal olup ABDde deifre edilmi dijital kaytlarla cezalandrlan; avukatsz ve ikenceli sorgulamalarda imzalatlan sahte ifade tutanaklarna dayanlarak gençlikleri ellerinden alnan; toplumsal zemin oluturmak adna ev ya da iyerlerine yerletirilen sahte delillere dayanarak aalk iftiralarla suçluymu gibi medyann önüne atlan 28 ubat Mahpuslarna Özgürlük talebiyle buradayz. 28 ubat hemen her çevre tarafndan darbe olarak adlandrlyorken; 28 ubatçlardan bir ksmnn darbecilii mahkeme tarafndan da tescil edilmi ve onlara müebbet hapis cezas verilmiken; 28 ubatç hakim ve savclarn brifingli ya da paralel yargnn elemanlar olduu tespit edilmi ve kritik mahkemelerde görev yapanlar ya ihraç edilmi ya da tutuklanmken; örgütçülerin baka kiileri örgütçü diyerek soruturduu ve cezalandrd ortaya çkmken, 28 ubat süreci yarglamalarna meru yarglama muamelesi yaplamaz. Brakn hukuku, mantk ilkelerine bile aykr olan bu zulmün halen devam ettirilmesinin bir izah yoktur. Hukuksuzluun bu derece ayyuka çkt bir konuda böylesi bir sessizlik ve tavrszlk endie ve utanç vericidir. ifadelerine yer verdi.

Bu insanlarn ailelerinin hak taleplerine kulak vermek herkesin üzerine düen önemli bir görevdir

çocuklar babasz, anneleri evlatsz brakan bu sorunun hemen çözülmesi gerektiini belirten Yuva, Unutulmasn ki mazlumlarn ah bütün siyasi hesaplar ve matematik hesaplarn alt üst edecek bir güce sahiptir. uyarsnda bulundu.

Yuva sözlerine öyle devam etti: Kendilerini tutuklayanlar tutuklu hale geldii halde af talebinde bulunmayan, vakur ve onurlu bir durula haklarn arayan bu insanlarn ve bu insanlarn ailelerinin hak taleplerine kulak vermek ve gereini yerine getirmek, açktr ki bata Yarg, Hükümet ve TBMM olmak üzere herkesin üzerine düen önemli bir görevdir.

Diyarbakr slami Stklar olarak,

* Brifingli yarglamalarn kötü mirasn devralan mevcut mahkemeleri, i younluu bahanesini bir tarafa atarak, gerekirse gecelerini gündüzlerine katarak bu sorunu çözmeye davet ediyoruz.

* TBMMyi, mecliste birinci parti olan AK Partiyi ve ana muhalefet olan CHPyi, 28 ubat mahpuslarnn sorununu öncelikli mesele haline getirmeye, sorunun çözümünü salayacak yasal düzenlemeleri bir an önce yapmaya çaryoruz.

* Binlerce insann hayatn karartm olan 28 ubat sürecinin her yönüyle aydnlatlmasn ve bu sürecin bütün aktörlerinin aça çkartlarak bunlardan hesap sorulmasn bekliyoruz.

* 28 ubat sürecindeki siyasi yarg kararlarnn iptal edilerek 28 ubatn brifingli-siyasi yarglamalarnn yok saylmasn talep ediyoruz.

* 28 ubat mahpuslarnn hiçbir bahane ya da erteleme olmakszn derhal serbest braklmasn istiyoruz.

Ana Sayfaya Git